Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6700 XT bude představen už za týden, proti čemu půjde?

25.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6700 XT bude představen už za týden, proti čemu půjde?
Dle nejnovějších informací bychom se měli dočkat představení karty Radeon RX 6700 XT už příští týden, a to konkrétně 3. března. Tato informace přichází přímo od AMD, která se chystá svou kartu vyslat do boje s konkurencí.
Radeon RX 6700 XT bude tvořit novou konkurenci pro GeForce RTX 3060 Ti, čili lze počítat s tím, že Radeon RX 6700 se utká s modelem RTX 3060, který má přijít už dnes na trh. Respektive by tomu tak bylo, kdyby na trhu panovala normální situace, jenomže aktuálně konkurenční boj v podstatě vůbec nefunguje, neboť z trhu ihned mizí jakákoliv nová grafická karta, která se na něm objeví.
 
Ani NVIDIA a ani AMD se tak nemusí moc starat o to, zda jsou jejich modely konkurenceschopné s ohledem na výkon a cenu a nás zase nemusí moc zajímat stanovené doporučené ceny, neboť ty reálné jsou zcela jinde. Jaké však konkrétně jsou, to lze bohužel jen velice těžko zjistit, protože obchody, v nichž je největší šance novou grafiku koupit, už dlouho neuvádějí ceny. 
 
 
AMD Radeon RX 6700 XT, pokud ne rovnou i RX 6700, bude představen 3. března (17:00 našeho času), což je zřejmé z následujícího oznámení (viz VideoCardz). 
 
 
A pokud má jít o konkurenci pro GeForce RTX 3060 Ti, AMD by pak mělo nastavit cenu kolem 400 USD a RX 6700 by mohla být až o 100 USD levnější, ale zde bude záviset i na tom, kolik paměti se AMD do ní odhodlá "investovat". Konkurenční RTX 3060 totiž přináší do nabídky zmatek díky svým 12 GB paměti, zatímco RX 6700 by mohla mít jen 6 GB, jak se nedávno ukázalo. Ale o tom se už snad brzy přesvědčíme.
 
Jisté je to, že RX 6700 XT bude mít s ohledem na kapacitu paměti proti RTX 3060 Ti výhodu, neboť tento Radeon má rozhodně nabídnout 12 GB, zatímco GeForce využívá 8 GB. Dále budeme zvědaví na to, s jakou Infinity Cache nové Radeony přijdou. Uvažovat bychom mohli o 96 nebo možná spíše o 64 MB vzhledem ke kapacitě 128 MB v čipu Navi 21, který disponuje dvojnásobným počtem Stream procesorů ve srovnání s Navi 22. 
 
A ještě jedna poslední věc se ukázala díky zveřejněným obrázkům. Nové Radeony nebudou mít ve výbavě port USB C a vzadu nabídnou třikrát DisplayPort a jednou HDMI.