Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon Vega Frontier je odedneška na trhu

27.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Radeon Vega Frontier je odedneška na trhu
Společnost AMD dnes vypustila grafickou kartu Radeon Vega Frontier Edition, která přichází ve dvou verzích, jedné se vzduchovým a druhé výkonnější s vodním chlazením. Tato karta cílí na konkurenci v podobě karet Quadro i TITAN Xp. 
Můžeme tak říci, že karty AMD Radeon Vega Frontier Edition by měly být postaveny především proti řadě NVIDIA Quadro, ovšem AMD je dříve ve svých prezentacích srovnává také s NVIDIA TITAN Xp, a to i z herního hlediska. Ostatně vzduchem chlazená verze nového Radeonu přijde na 999 USD*, což je o 200 dolarů nižší částka než právě v případě TITANu Xp, přičemž za vodou chlazenou verzi dáme už 1499 USD. Tato výkonnější verze také přijde až později, a sice někdy ve třetím čtvrtletí tohoto roku.  
 
*/ dříve byly udávány ceny 1200 a 1800 USD
 
 
Radeon Vega Frontier Edition tak oficiálně vstupují na trh dnes, 27. června 2017 a obě verze nabídnou 4096 Stream procesorů s taktem nad 1550 MHz, díky čemuž poskytnou kolem 13 TFLOPS v FP32 a 25 TFLOPS v FP16. Právě výkon v FP16 je asi nejvíce odlišuje od série TITAN, neboť ta nemá pro tzv. Half Precision hardware a poskytuje velice malý výkon. Dále tu máme pixel fillrate 90 GPix/s a paměti HBM2 s propustností 480 GB/s, což je bohužel méně než v případě první generace HBM (512 GB/s), ale ta toho dosáhla jen díky dvojnásobné šířce sběrnice, což celé řešení nutně prodražilo. 
 
AMD Radeon Vega Frontier Edition
 
Paměti HBM2 zde mají kapacitu 16 GB, a tedy 8 GB na jeden čip připojený pomocí 1024bitové sběrnice, která je tak dohromady 2048bitová. Vzduchem chlazená verze má TDP 300 W a vodou chlazená ještě o 75 W více, takže už je jasné, že nevýhodou Radeonů Vega bude vyšší spotřeba. Díky vyšší spotřebě vodou chlazeného Radeonu ale můžeme očekávat celkově vyšší výkon daný tím, že jeho GPU bude moci lépe udržovat vysoké takty. Zda to ale bude stát za 500 dolarů navíc, to je otázka. 

amd-radeon-vega-frontier-edition-graphics-card_1
 
Co se týče testů, na novou Vegu Frontier se už podíval PCWorld, který AMD chválí za to, že přináší na trh profesionální kartu útočící na konkurenční řadu Quadro, jejíhož výkonu třeba dle testů ve SPECViewperf nedosáhne, ale je už srovnatelná s Quadro P5000, což je však karta v ceně 2000 USD. Ve srovnání s TITAN Xp už je Vega Frontier jednoznačně lepší a to o 28 % v Catii a Creo nebo i o 50 % v SolidWorks a v OpenGL testu Cinebench je také lepší, a to o 14 %. 

Nejde o herní kartu, ale její majitel si na ní rozhodně bude moci kvalitně zahrát a dle názoru redaktorů PCWorld můžeme očekávat, že herní verze nabídne výkon mezi GTX 1080 a GTX 1080 Ti, který se bude blížit spíše té výkonnější NVIDII. 
 
Zdroj: PC World