Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon X1800 může adresovat až 1GB paměti

31.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Radeon X1800 může adresovat až 1GB paměti
Nová řada grafických karet ATi Radeon X1800 výkonem zprvu neohromila tak jak se čekalo. Výkon v DirectX byl srovnatelný s GeForce 7 a v OpenGL to nebyla žádná sláva. Jenže vyšel opravný patch, dá-li se to tak nazvat, a najednou je ATi králem...
Nová řada grafických karet ATi Radeon X1800 výkonem zprvu neohromila tak jak se čekalo. Výkon v DirectX byl srovnatelný s GeForce 7 a v OpenGL to nebyla žádná sláva. Jenže vyšel opravný patch, dá-li se to tak nazvat, a najednou je ATi králem OpenGL a už se dá říct, že ATi má nejvýkonnější karty na trhu.



Jenže to pravé má teprve ještě přijít. Jak je známo, Radeony X1x00 jsou vybaveny kruhovou paměťovou sběrnicí a nyní jsou osazovány maximálně GDDR3 čipy na frekvenci 1500MHz (1,2ns čipy, teoreticky by měly zvládnout 1667MHz). Jenže nové Radeony narozdíl od nVidie podporují i připravované paměti GDDR4, kterých vzorky již pracují na 2,5GHz a připravují se i na 2,8GHz. Zde bude mít ATi do příchodu nVidie G80 hodně navrch.

Dalším pozitivem pro Radeony je schopnost adresovat až 1GB = 1024MB grafické paměti, GeForce 7 končí u 512MB. Opět, až G80 by měla umět adresovat také 1GB. Zde je ovšem dobré podotknout, že 1GB paměti pořádně ani nelze využít, když teprve dnes začínají grafické karty těžit z nárůstu z 256MB na 512MB grafické paměti. Jak bylo pěkně poznamenáno, ATi uvede 1GB karty ne proto, že byste je potřebovali, ale protože je uvést může. A mít na trhu nejvýkonnější řešení, to se počítá.

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.