Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa Falcon Heavy vynese sluneční plachetnici LightSail

11.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Raketa Falcon Heavy vynese sluneční plachetnici LightSail
Silná nosná raketa Falcon Heavy od Elona Muska by měla zanedlouho při svém startu vynést na oběžnou dráhu i sluneční plachetnici LightSail od společnosti Planetary Society, aby mohla roztáhnout plachty a plavit se vesmírem. 
LightSail je crowdfundingový projekt z Kickstarteru, o kterém bylo slyšet už před několika roky. Jedná se o sluneční plachetnici, která vystaví co největší plochu svých solárních plachet záření Slunce. Výsledkem je tak pohon, který nepotřebuje na putování vesmírem žádné jiné palivo, jen energii ze Slunce. 
 
Nyní je LightSail společnosti Planetary Society připravena na svůj druhý let. První byl jen testovací a odehrál se v roce 2015 a zanedlouho má nastoupit LightSail 2, který má doladěné předchozí nedostatky. Může tak dojít k dalšímu testování solární plachetnice. 
 
LightSail 2 by měla být vynesena do vesmíru na palubě rakety Falcon Heavy od SpaceX, která poprvé vzlétla před rokem a několika měsíci. Tým z Planetary Society plánuje s LightSail 2 obletět Zemi po oběžné dráze a vyzkoušet si především ovladatelnost kosmické lodě. 
 
 
Planetary Society doufá, že by se plachty LightSail mohly používat k pohonu malých družic Cubesat pro jejich putování vesmírem. Bill Nye, CEO společnosti, se nechal slyšet, že LightSail 2 zásadně posune vpřed technologie kosmického letu. 
 
Raketa Falcon Heavy, která má za úkol solární plachetnici na oběžnou dráhu vynést, by podle plánů měla vzlétnout již zanedlouho, konkrétně 24. června 2019 z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral na Floridě. Pokud vše půjde hladce, bude se jednat také zároveň o první noční start rakety Falcon Heavy, takže by mohlo být postaráno i o zajímavou podívanou. 
 
Zdroj: engadget.com