Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rána pro HD DVD: Warner výhradně jen s Blu-ray

6.1.2008, Milan Šurkala, aktualita
Rána pro HD DVD: Warner výhradně jen s Blu-ray
Společnost Warner Bros do nynějška vydávala své tituly na Blu-ray i HD DVD discích. Toto filmové studio však ohlásilo, že nadále bude vydávat HD filmy pouze na discích Blu-ray. Mnozí tento krok považují za konec formátu HD DVD a definitivní...
Společnost Warner Bros do nynějška vydávala své tituly na Blu-ray i HD DVD discích. Toto filmové studio však ohlásilo, že nadále bude vydávat HD filmy pouze na discích Blu-ray. Mnozí tento krok považují za konec formátu HD DVD a definitivní vítězství Blu-ray. Nepředbíhejme však.



Skupina HD DVD Promotional Group, kam spadají hlavní propagátoři HD DVD jako Microsoft a Toshiba, měla na 6. ledna ve 20:30 naplánovánu velkou tiskovou konferenci, kde se měly probírat úspěchy HD DVD, kterých tento formát dosáhl zejména na americkém trhu. Za rok 2007 se zde totiž prodalo více HD DVD přehrávačů než jejich Blu-ray kolegů. Konference však byla z důvodu tohoto rozhodnutí odvolána.

Krok Warner Bros je trochu překvapivý, neboť společnost hrála poměrně velkou roli při vývoji tohoto formátu. HD DVD tak nyní exkluzivně používají pouze společnosti Paramount a Universal. Přitom Paramount nabízel v minulosti disky obou formátů. Nižší výrobní náklady HD DVD disků a zejména finanční injekce 150 milionů dolarů pro zajištění této exkluzivity byly pádnými důvody, proč přejít výhradně na HD DVD.

Nyní to už poněkolikáté vypadá, že Blu-ray opravdu zvítězí. Zdá se, že tento krok Warner Bros k tomu hodně dopomůže. Vždyť Blu-ray je nyní podporováno šesticí velkých studií Warner Bros, 20th Century Fox, Disney, Lion's Gate, MGM a Sony Entertainment. Naproti za HD DVD stojí jen Paramount a Universal, z velkých hráčů hardwarového trhu např. již zmíněná Toshiba a velkou podporu má také ze strany Microsoftu.

Zdroj: www.betanews.com, www.tgdaily.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.