Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Raptor Lake Refresh už klepe na dveře a nyní se objevují i první testy procesorů. Core i5-14600KF by měl mít jen lehce zvýšené takty, nicméně testy ukazují překvapivě vysoký nárůst výkonu, zejména toho vícevláknového.
HoCh (333) | 9.8.202322:17
Mozna jsem trochu podezrivavy, ale kdyz vidim, ze stejny, jen o 4% vyse taktovany, procesor dosahuje o 17% vysiho vykonu, nemuze mne nenapadnout, ze tu neco smrdi. Nejdriv jsem si rekl, zda nejsou ty vysledky mereny jinou verzi testu. A vzapeti, jestlipak GreekBench neni tim povestnym testem, ktery Intel nechava ohybat tak, aby vychazel vzdy nejlip. Ale neni, to je pry UserBenchmark ­(viz odkaz dole­).

Nema vsak smysl spekulovat, je lepsi jit po zdrojich. SvetHardvare a pana Surkalu musim pochvalit, protoze pod clanky davaji odkazy na zdroje. Jen bych se mozna nebal zdroj uvadet i v textu, treba kdyz pouzivam cisla, ktera jsem si neoveril, ale prevzal. Pak nehrozi, ze si clovek zbytecne zkazi povest, kdyz autor zdroje neco odflakne, nebo zkazi.

Sel jsem tedy po zdrojich. Zdejsi clanek vychazi z textu na wccftech.com a ten odkazuje prispevek od nejakeho Benchleaks na Twitteru. Ten na Twitter dal jen zakladni info o cpu a vysledky mereni toho i5­-14600KF vcetne odkazu na stranku mereni. A srovnani s vysledky ostatnich procesoru a komentare pridal Hassan Mujtaba z wccftech.com, od ktereho je prevzal pan Surkala. Pokracoval jsem tedy na web s vysledky GreekBench, abych se podival aspon na vysledky toho i5­-13600KF, se kterym se ta nova i5 srovnava.

A mam pro priznivce Intelu skvelou zpravu. Oba vyse uvedeni autori se myli ­(zatracene, jeden by ani neveril, jak jsou carky dulezite :­-­) ­). Novy procesor neni v MT testech lepsi nez predchudce o 17%, ale o celych 51%. Ale zaroven mam pro priznivce Intelu i spatnou zpravu. Novy procesor neni v MT testech lepsi nez predchudce o 17%, ale je naopak o 12% horsi.

To preci neni mozne, rekne si nekdo. Staci se vsak podivat na prvni stranku s vysledky pro i5­-13600KF ­(viz odkaz dole­). Tam v sloupci MT hodnot najdete nejmensi cislo 11366 a nejvyssi 19392 a tem odpovidaji ty dve protichudne hodnoty zmeny vykonu proti predchudci.

Jak muze vzniknout tak obrovsky rozptyl vykonu? Castecne za to mozna muze to, ze GreekBench neni jeden test vytvoreny pro mereni jen samotneho procesoru. Je to balik aplikacnich testu z ruznych oblasti a vysledek muze ovlivnit konfigurace pocitace, pameti ­(rychlost, casovani, pocet osazenych kanalu­) a disku ­(ssd­/hdd, zaplnenost,..­).

Ale hlavnim zdrojem rozdilu bude ­(nej­)spis to, ze Intel uz radu let lze o spotrebe svych procesoru a uvadi mnohem nizsi TDP, nez odpovida realite. A podporuje vyrobce desek v tom, aby misto deklarovaneho TDP nechali trvale jet procesor klidne i na 2­-3x vyssim prikonu. Neni tedy divu, ze v zavislosti na nastaveni limitu prikonu, nebo dokonce jejich vypnuti se vysledky testu lisi v tak obrovskem rozpeti.

Predpokladam, ze cisla z prvnich uniku pochazeji od lidi, kteri vedi co delaji a rozhodne nedrzi procesor na deklarovanem TDP. Ani bych se nedivil, kdyby pochazely od intelskeho marketingu, ktery ma zajem vyvolat zajem. Ty nyni zverejnene vysledky tedy budo patrit spis k tem lepsim a za stejnych podminek bude mezi procesory realne rozdil mensi, nez odpovida zvyseni turba.

Udelal jsem si z uvedeneho zaver, ze nema zadny smysl pouzivat cisla z databazi techto testu pro porovnavani vykonu a tedy ani cist clanky o takovych unicich. A zvlast to nema snysl u Intel procesoru, kde neni vubec jiste s jakym nastavenim limitu bezi. Porovnani vykonu procesoru ma smysl delat jen v pokud mozno stejnem pocitaci a se stejnym nastavenim napajecich limitu.

https:­/­/www.gizmosphere.org­/stop­-using­-userbenchmark­/
https:­/­/browser.geekbench.com­/search?q=13600kf
Odpovědět7  0
rizecek (249) | 9.8.202316:31
Přechod z 13600k nebude mít smysl na 14600K. To už bych radši vzal 13700K s 8 jádry. A 14700K+14900K budou drahé a rozežrané, že to nebude mít člověk šanci uchladit.
Například takovej Battlefield 2042 dokáže využít dost procesory, kde 13700K topí ve hře přes 75 stupňů, takže od 14900K očekávám ve hře příkon cca 160­-200W a teploty 90+ :D

Je hezké, že tu furt máme silnější procesory. Škoda jen těch nedodělaných her, kde i na nejnovějších cpu to stěží běží na 144FPS.
Ani nechci vidět ty ceny.
Odpovědět1  0
honza1616 (3704) | 9.8.202315:46
V článku jsou uvedeny ceny v době zahájení prodeje,
Jenže dnes se takový Ryzen 7900X ­(17500Kč­) prodává za směšných 10800Kč
A a podobně je na tom Intel 13700K s totožnou cenou necelých 11tis.Kč

Myslím že cena která zde byla před rokem už přece nikoho nezajímá, za tu cenu už to přece nikdo nikde nebude kupovat, bylo by na místě uvádět aktuální ceny,
zvlášť když jde o tak velký pokles cen❗

Navíc čtenář který se v tom až tak neorientuje může být zmaten tím že by cena rok starého produktu byla stejná.
Prostě porovnávat stejně výkonné procesory mi nepřijde v pořádku když jsou zde tak výrazně rozdílné ceny.
V případě okamžitého nákupu kdyby ten procesor byl dostupný, by se naopak vyplatilo koupit ten starší procesor vzhledem k ceně, když je výkon tak podobný 🤷🏻‍♂️
Odpovědět2  3
Milan Šurkala (4989) | 9.8.202316:06
Jaké ceny proboha? Kde jsou v článku nějaké ceny? Celý článek je přece o výkonu. Dopíšu tam ­"body­". To by mě nikdy nenapadlo, že někdo do toho začne tahat ceny, když je tam celou dobu řeč o bodech v Geekbenchi.
Odpovědět7  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.