Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raytheon uvedl univerzální dálkové ovládání pro armádní drony

9.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Raytheon uvedl univerzální dálkové ovládání pro armádní drony
Společnost Raytheon je velkým výrobcem technologií pro armádu a jedním z posledních produktů je nové univerzální dálkové ovládání Common Ground Control System pro bezpilotní letadla i plavidla.
Americká armáda poslední dobou nasazuje čím dál větší množství bezpilotních letounů k plavidel a ponorek. Přestože mohou mít mnohdy i částečně autonomní řízení, je potřeba je také vzdáleně řídit. Jak ale narůstá počet různých typů armádních dronů, rostl také počet příslušných ovladačů. V případě letadlových lodí by pak bylo neúnosné mít např. šest různých kontrolních místností nebo míst k ovládání šesti různých typů dronů. Společnost Raytheon proto vyvinula speciální dálkové ovládání Common Ground Control System (CGCS), které má být jednotným rozhraním pro více různých typů bezpilotních prostředků.
 
MQ-8B Fire Scout
 
MQ-8B Fire Scout
 
Příkladem, který Raytheon uvádí, je např. to, že pilot trénovaný na vzdálené ovládání letu MQ-4C Triton může snadno přejít na pilotování MQ-8B Fire Scout nebo MQ-25 Stingray. Podobně to bude fungovat i u plavidel a ponorek. Raytheon dokonce tvrdí, že je to tak univerzální, že se moc neliší ovládání dronů ve vzduchu a ve vodě. Doprava a doleva zatáčí oboje, stejně je to se zrychlováním a zpomalováním. Systém navíc umožňuje instalaci pluginů a drony je možné ovládat klidně i pomocí tabletu. CGCS je připraven k nasazení do reálného života a některé jeho prvky se používají už nějakou dobu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.