Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Realme ukázalo 320W nabíjení, celý telefon nabije za 4,5 minuty

15.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Realme ukázalo 320W nabíjení, celý telefon nabije za 4,5 minuty
Realme je tradičně mezi prvními, kdo představuje extrémně rychlé nabíjení telefonů. Nyní jde ještě dál a jeho SuperSonic Charge má zvládnout dokonce 320 W. Celý telefon by tak měl nový systém nabít za 4,5 minuty.
Rychlost nabíjení se stále zvyšuje, i když ne všichni výrobci se přidali do tohoto závodu. Výjimkou je např. Samsung a Apple, jejichž rychlosti nabíjení i u vlajkových lodí působí ve srovnání s konkurencí dost zvláštně. Společnost Realme je naopak mezi těmi, kteří ženou rychlosti nabíjení co nejvýše. Byla mezi prvními, kdo přinesl na trh 240W nabíjení a nyní uvádí nové SuperSonic Charge, které je schopné nabíjet dokonce s výkonem 320 W. Založeno je to mimo jiné na tom, že jde o skládanou 4článkovou baterii (každá se tak nabíjí s 80 W). Vše běží na 20V napětí, což je u těchto rychlonabíjení běžnou záležitostí.
 
 
To už je taková rychlost, že za první minutu nabíjení bude telefon nabit na velmi slušných 26 %. Na polovinu se má dostat za zhruba 2 minuty (přesněji 1 minutu a 55 sekund) a 100% nabití má být dílem 4,5 minuty. Takřka mrtvý telefon (s 1 %) se tak do plného nabití dostane během doby přehrání jedné standardně dlouhé písničky. Realme navíc tvrdí, že tepelné ztráty činí jen 2 %, což znamená, že by se měly pohybovat mezi 6-7 W. Uvážíme-li, že jen moderní high-endový procesor si při hraní může vzít i přes 10 W, nezní to moc špatně. Efektivita nabíjení v prostředí adaptéru by měla být 93 %.
 
Připomeňme ještě, že 320 W je spotřeba TDP high-endové grafické karty GeForce RTX 4080. Kdybyste s těmito 320 W nabíjeli elektrické auto po dobu 8 hodin, dostali byste do něj přes 2,5 kWh, což by stačilo na ujetí cca 15 km (tedy za třetinu dne třetinu typického denního nájezdu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.