Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RealNetworks uvede RealDVD, aplikaci pro legální kopírování DVD na HDD

8.9.2008, Milan Šurkala, aktualita
RealNetworks uvede RealDVD, aplikaci pro legální kopírování DVD na HDD
Světem DVD filmů se to dnes nejspíše pořádně otřese. Podle zdrojů má být dnes na konferenci DEMOfall v San Diegu oficiálně představena aplikace RealDVD, která má umožnit legální kopírování DVD obsahu na pevný disk počítače nebo na externí...
Světem DVD filmů se to dnes nejspíše pořádně otřese. Podle zdrojů má být dnes na konferenci DEMOfall v San Diegu oficiálně představena aplikace RealDVD, která má umožnit legální kopírování DVD obsahu na pevný disk počítače nebo na externí pevný disk.



Samozřejmě aplikaci, která jen tak legálně zkopíruje DVD obsah na pevný disk, nikdo nenabídne, a i RealDVD má mít tedy pár háčků, která zajišťují legálnost. DVD obsah je zkopírován přesně tak, jak je na DVD, tedy včetně ochrany proti kopírování. Já vím, zní to docela divně. Vše je dále pojištěno tím, že obsah lze přehrát jen na počítači, na kterém byl obsah zkopírován. Případně na čtyřech dalších, dokoupíte-li si tuto možnost.

Vše je založeno na precedentu z případu Kaleidescape z roku 2007, kde bylo soudem potvrzeno, že tvorba záložních kopií DVD je legální. Poněvadž RealDVD nijak ochranu neobchází a neumožňuje daný obsah dále nelegálně šířit (resp. podle tvůrců by neměl), měl by tento software být i legální. Video lze přehrát jen s nainstalovaným RealDVD, tedy na těch počítačích, které mají zakoupenou licenci.

Na počátku bude aplikace nabízena levněji, konkrétně za $30. Později již bude stát $50. Chcete-li mít možnost přehrávat filmy i na dalších čtyřech počítačích, lze si dokoupit licenci za $20. Potíž celé aplikace je jen v tom, že nijak nelze kontrolovat pravost ripovaných DVD. Klidně je tak možno (alespoň zatím) zkopírovat si celé DVD z půjčovny včetně titulků, všech zvukových stop a bonusů.

Zdroj: www.realdvd.com, news.cnet.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.