Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rébus Legendy Satoshiho Nakamota vyřešen, ukrýval bitcoiny za milion

5.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Rébus Legendy Satoshiho Nakamota vyřešen, ukrýval bitcoiny za milion
Minulý týden se změnil stav peněženky 1FLAMEN6 ke všeobecnému překvapení. Byly v ní totiž bitcoiny spojené s rébusem The Legend of Satoshi Nakamoto. Ty čekaly na úspěšného řešitele, který se evidentně už objevil. 
Obraz tak měl v sobě zakódovaná data, která svému řešiteli zpřístupnila peněženku s 4,87 bitcoiny a ty v době vyřešení rébusu měly hodnotu kolem 50 tisíc dolarů, čili asi milionu korun. Peněženka 1FLAMEN6 patřila jisté "kryptoumělkyni", která na twitteru vystupuje jako @coin_artist. Ta si tak z vyluxované peněženky nic nedělala a naopak, byla přímo nadšená, že se věc podařila a někomu se podařilo finální hádanku ve zveřejněné sérii vyřešit. Ta byla následující: 
 
“The Legend of Satoshi Nakamoto” - klikněte pro zvětšení - 
 
Satoshi Nakomoto je údajný a tak trochu i mýtický vynálezce bitcoinů a v důsledku otec všech kryptoměn, které jej kopírují. 
 
Obraz s rébusem byl přitom vytvořen už přibližně před třemi lety a autoři samotní (s obrazem pomáhal Rob Myers) byli překvapeni, že jeho vyřešení trvalo tak dlouho. Díky tomu ostatně finální hodnota výhry také značně narostla, však ještě v roce 2015 se bitcoin plácal mezi 200 a 300 dolary a nedávno to bylo 17.000 dolarů. Ostatně není vyloučeno, že na hodnotu stovek dolarů bitcoin brzy opět spadne, jak ukazuje poslední vývoj. 
 
 
Rébus vyřešil jistý programátor, který chce ponechat svou identitu skrytou, neboť v jeho zemi prý není bezpečné vlastnit bitcoiny. Už dostatečně také prokázal, že byl úspěšný, když zveřejnil text “B34u7y truth and rarity”, který byl součástí řešení. 
 
Řešení finálního rébusu bylo ukryto ve dvou řetězcích dat, a to sice jednak v plamíncích tančících po obvodu a pak v šesti stužkách na klíči v pravém dolním rohu. V případě stužek platí, že krátké mají hodnotu 0 a dlouhé 1, takže na klíči je binární kód 011010 (v případě plamínků je to poněkud složitější - viz dole). Tento kód pak posloužil jako jeden z klíčů k rozluštění kódu z plamínků a potvrdilo se známé pravidlo, že pod svícnem je největší tma. Lidé obvykle řešili šachovnici v obraze a luštili z ní binární kód, ale klíčem byl právě onen namalovaný klíč. 
 
Řetězec 011010 nakonec zpřístupnil zakódovaná data v plamíncích, která obsahují privátní klíč k oné bitcoinové peněžence zakódovaný ve Wallet Import Format, 52znakovém řetězci. Jde o písmena a čísla zahrnutá v base-58 (obsahuje 1-9 a velká a malá písmena krom zaměnitelného I a O). Vedle toho je takto v obraze zakódován i výše uvedený text B34u7y truth and rarity, který posloužil jako ověření toho, že data byla dešifrována správně. 
 
Celkem tak jde o 76 znaků zakódovaných v obrazu ve stovkách bitů rozdělených po šesti, na které pak autoři rébusu s využitím klíče 011010 aplikovali logickou operaci XOR. To ale nebylo vše. Poté byl nový řetězec bitů rozdělen po 4 bitech a každé takové slovo bylo zakódováno do jednoho plamínku, a to pomocí jeho vlastností. Plamínek tak může být krátký/vysoký, s červeným/žlutým okrajem, úzký/široký a s fialovým/zeleným vnitřkem, takže může nést celkem 4 bity informace. Počátek celého řetězce se přitom nachází v horním levém rohu na vnitřní straně a pokračuje se po směru hodinových ručiček. 
 
Vyřešením tohoto rébusu si náš nejmenovaný programátor jistě zasloužil svých necelých pět bitcoinů. Však musel nejdříve přijít na význam vlastností plamínků, pak najít klíč, který jiným unikal a opět jej využít s funkcí XOR, aby zase získal původní bitový řetězec v base-58.