Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 000 rpm v praxi

27.5.2003, Štěpán Mrázek, recenze
10 000 rpm v praxi
Do redakce jsme dostali k recenzi pevný disk Western Digital Raptor WD360GD. Jedná se o disk, který využijete spíše v pracovní stanici či serveru, než u desktopového počítače.
Kapitoly článku:
  1. 10 000 rpm v praxi
  2. Testy rychlosti a závěr
Pokud si odmyslíme spolehlivost, která je u pevného disku nejdůležitější vlastností (kterou bohužel nejde změřit), pak nás samozřejmě zajímá výkon. Raptora jsme srovnávali s běžným IDE diskem (120 GB, 7200 rpm, 2 MB cache) a potom také s konkurenčním diskem s rozhraním SATA a opět 7200 rpm & 120 GB.

Jako první se podíváme na srovnání všech tří disků v programech SiSoft Sandra 2003 a PC Mark 2002. Ve všech případech je patrný jasný náskok Raptora, který jsme ovšem čekali. Podívejte se tedy na všechny oba grafy:


Obr. 5- Výsledky testů v programu SiSoft Sandra 2003



Obr. 6 - Výsledky testů v programu PC Mark 2002

Za další jsme srovnali oba SATA disky v programu HD Tach 2.61 (WD1200BB jsme již bohužel neměli k dispozici). Náskok Raptoru je opět jednoznačný:


Tab. 1 - Výsledky v programu HD Tach 2.61


Koupit či nekoupit ?



To je nyní základní otázka! Vyplatí se výkonnostní nárůst za peníze, které musíte do Raptora investovat ? Původně jsem chtěl spočítat poměr cena za 1 MB vůči IDE diskům, zde ovšem o nějakém konkurování nemůže být ani řeč. Raptor je zde cca 3,5x dražší (a pouze o 20% výkonější) než kupříkladu WD1200JB.


Tab. 2 - Srovnání pevných disků ve stejné cenové kategorii

Pozn.: Ceny jsou brány z nabídky společnosti ProCA.

Zajímavé je ovšem srovnání vůči SCSI disku, kde vychází Raptor cenově příznivější. Bohužel jsme neměli žádný SCSI disk a tak nemůžeme srovnat disk i co do výkonu. Z hlediska ceny za 1 MB vychází ovšem Raptor velice dobře. Jen ještě podotýkám, že všechny ceny v tabulce jsou doporučené koncové bez DPH. Celkově lze (po srovnání výkonu a cen) Raptora zařadit spíše do segmentu výkonných disků pro menší servery a pracovní stanice. V této oblasti může SCSI diskům konkurovat zejména cenou.



Za zapůjčení pevného disku k recenzi děkujeme společnosti: Western Digital