Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

15" LCD monitor ADI Microscan i610

20.2.2001, Daniel Smička, recenze
15" LCD monitor ADI Microscan i610
Jako další jsem si na stůl postavil ADI Microscan i610, deskripce TD-523N. Je to opět LCD se zobrazovací plochou TFT o velikosti 15” (381 mm). Rozestupem obrazových bodů 0.3 mm (v obou směrech). Maximální rozlišení je 1024 x 768 bodů při škále 262.144 barev.
Zkušenosti z provozu:

LCD testováno s MATROX G200 8 MB, VGA kartou s kvalitním obrazem – obraz můžeme porovnat s výsledky jiných monitorů, které jsme testovali. Automatické nastavení při rozlišení 1024 x 768 a 75 Hz bylo bezproblémové. Vše jsem pozorně zkontroloval několikráte zmiňovaným NOKIA testem a s výsledkem automatického nastavení jsem byl plně spokojen.
Při čisté zelené, červené a modré barvě opět žádný špatný bod. Čistota barev v závislosti na pozorovacím úhlu (okolo 30°) se shoduje s údaji výrobce. Subjektivně se to zdá málo. Stejně tak obraz se zdá málo kontrastní. Je to zřejmě zapříčiněno tím, že jsem měl před tímto na stole EIZO, které má poměr příznivější 350:1, tedy o 100 lepší. Je znát i rozdíl v barevném podání - hlavně při zobrazení obrázků některé detaily splývají. Např.: rozdíl mezi tmavě modrou a černou je - s mým špatným zrakem - těžko rozeznatelný. Stejně tak je i znát, že je monitor pomalejší než EIZO, kde odhadnutý čas 40ms by odpovídal rozdílu proti tomuto 50milisekundovému.

Můj oblíbený test v jiném než definovaném rozlišení - v DOSu (640 x 480). Aproximace výborná, monitor neumožňuje jiné zobrazení než na celou obrazovku.

Ovládání nastavení monitoru se skládá ze šesti vlastních nastavení (viz obr OSD).
KONTRAST
JAS
BARVY – obsahuje nastavení RGB a automatickou balanci
AUTOMATICKÝ ADJUST
POSUN HORIZONTÁLNÍ
POSUN VERTIKÁLNÍ
HODINY – zde se v podmenu nastavují jak hodiny, tak i fáze. Je zde i hardwarové zobrazení vzorů obrazu.
OSD POZICE – šest poloh na obrazovce
JAZYK – pět, čeština zde není
TOVÁRNÍ NASTAVENÍ – reset na defaultní hodnoty přednastavené u výrobce
V BARVÁCH – teplotu barev, kontrast, uložení nastavení a reset.
KONEC
ULOŽENÍ + KONEC

menu


Je zde vše nutné, ale nic navíc co většinou bývá v menu těchto monitorů. Bohužel ani možnost rychlého nastavení jasu nebo kontrastu (tuto operaci já často používám). Ovládání je logické a vcelku rychlé; šipkami se snadno pohybuje a Enterem se vždy potvrdí požadovaný úkon. Z ovládání mám jeden postřeh: při neustálé konfiguraci a hraní si s menu se mi často stávalo, že jsem zavadil o tlačítko POWER a vypnul si celý monitor. Neškodilo by, kdyby byl vypínač víc vzdálen ovládacím prvkům. Při běžném provozu to ale nemusí vadit. Opět chybí tlačítko na rychlý únik z menu. Zde je to dosti zásadní chyba, když není nastavování jasu vyřešeno jinak než z menu.

ovladani


Zbývá jen otestovat multimediální výbavu. Pozice reproduktorků je volena velice vhodně. Zvuk, který vydávají, je asi nejlepší, který jsem kdy přímo z monitoru LCD slyšel. Operativní nastavení hlasitosti přímo na noze monitoru je příjemné. Výhodné je i vyvedení jacku pro sluchátka. Nemusí se nic přepojovat a lozit pod stůl, když svým kraválem ruším kolegy v kanceláři. Vypínač MUTE odpíná zároveň sluchátka i reproduktory (samozřejmě při zasunutí sluchátek se reproduktory automaticky odpojí). Mikrofon je umístěn vhodně, bez problému snímá hovoru při psaní na klávesnici bez zkreslení.