Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet

24.5.2005, Martin Štěpánek, Patrik Steiner, recenze
26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet
Dnes pokračujeme druhou částí s testem grafických karet se sběrnicí PCIe. Na řadě jsou karty s čipem od nVidie od výrobců jako Asus, Gainward, Gigabyte, Galaxy, Leadtek, MSI, Club 3D a PixelView.


MSI GeForce 6800GT
Klikněte pro zvětšení


MSI nezklamalo, a opět dodalo grafickou kartu v krabici o velikostech menšího počítače. Uvnitř pak najdete poměrně bohaté příslušenství, kde nechybí nejen hry, ale i programy. Celkem to čítá slušných čtrnáct CD.

Rovněž si začínám zvykat na technologii DOT, která provází téměř všechny MSI produkty. Ta slouží k automatickému přetaktování pamětí a jádra v závislosti na vytížení. I když nedělejte si přehnané iluze, manuálnímu přetaktování se to nemůže vyrovnat.


Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte GeForce 6800 GT
Jádro
NV45
Frekvence jádra
350MHz
Frekvence pamětí
500MHz (1000MHz DDR)
Velikost pamětí
256MB
Šířka paměťové sběrnice
256-bit
Vstupy / výstupy
15-pin VGA, DVI, TV-out
Příslušenství
3× CD
Napájecí redukce
DVI -> VGA
Manuál
Cena s DPH
13 685kč

Na rozdíl od Gigabyte, se MSI pustilo cestou vlastného designu. Tím samozřejmě myslím designu chladiče, jelikož PCB je až na odlišnou barvu naprosto shodné. Celé chlazení se nese ve znamení mědi. Meděný tak je nejen chladič pamětí a jádra, ale i drobný pasivní chladič napájecích mosfetů, které jsou umístěné na pravé straně od jádra (nedaleko napájecího konektoru, který je pro tento typ karty nezbytný, naštěstí je PCIe redukce součástí balení).


MSI GeForce 6800GT
Klikněte pro zvětšení

Hlavní výhoda vlastního chladiče spočívá v použití většího větráku, který tak nemusí rotovat na tak vysokých otáčkách a je tišší než ten referenční. Druhou výhodou je použití mědi, která má větší tepelnou vodivost.

Chladič podobně jako ten referenční nezabírá okolní sloty. To může být výhoda především pokud uvažujete o SLI zapojení dvou grafických karet. Ale především je na boční straně umístěn regulátor, pomocí kterého lze snižovat rychlost ventilátoru.


MSI GeForce 6800GT

Na levé straně od grafického jádra si můžete všimnout DVI transmitter od firmy SiliconImage. Ten se stará o DVI výstup. Co se týká pamětí, karta je vybavena celkem 256MB, které jsou umístěné na přední straně, proto není žádné chlazení na straně zadní.


MSI GeForce 6800GT
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.