Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x Radeon X700 Pro: MSI vs. Gigabyte podruhé

22.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
2x Radeon X700 Pro: MSI vs. Gigabyte podruhé
Ještě před Vánoci se nám dostala do spárů dvojice mainstreamových grafických karet Radeon X700 Pro a stejně jako v případě GeForce 6800GT se jedná o výrobce MSI a Gigabyte. Zatímco MSI přichází s klasickým firemním tichým chladičem, Gigabyte je chlazen dokonce pasivně! Jak si vedly ve výkonu a přetaktování se dozvíte dále.
Závěr

Přestože se může zdát vítěz duelu jasný, nemohu ho vyhlásit jednoznačně. Obě karty jsou postaveny na referenčním designu ATi, ale přesto se poměrně liší. MSI obsahuje jen 128MB paměti GDDR3 a jádro je chlazeno klasickým firemním větráčkem. Tento větrák je velmi tichý, ale při zátěži samozřejmě jeho otáčky rostou a slyšet je. Hluk je ale velmi přijatelný.

Naproti tomu Gigabyte obsahuje 256MB paměti a navíc je vybaven VIVO čipem ATi Rage Theater, který se stará o multimediální funkce. Výjimečné je ale chlazení, protože Gigabyte pokračuje ve své tradici a vybavuje karty velkým heatsinkem s heatpipe. Chlazení testovaného Radeonu X700Pro je kompletně pasivní, takže se o hluku nemusím zmiňovat.


Obr. 16 - Grafická karta Gigabyte
Klikněte pro zvětšení

Diskutabilní je ale výkon. U karty MSI totiž došlo k nějakému zvláštnímu problému a ve Far Cry a Doomu 3 měla v porovnání s Gigabytem velmi slabý výkon. Příčina leží podle mě ve firmwaru karty nebo v nějaké záhadné nekompatibilitě mezi ovladači a MSI. Nicméně výkon Gigabyte dopadl přesně podle očekávání a karta se v drtivé většině testů umístila mezi GeForce 6600 a 6600GT.

V neposlední řadě zde máme přetaktování, které dopadlo jasně pro MSI. Není divu, protože aktivní větráček proti pasivnímu heatsinku udělá mnoho. MSI se podařilo přetaktovat na 486/560MHz, což mělo za následek nárůst výkonu o 18%, Gigabyte se podařilo zrychlit na 425/526 s 10% zvýšením výkonu.

Klady a zápory

Ikona Odkaz na databázi
MSI
Skvělé přetaktování
Nižší výkon než Gigabyte
Tichý větráček
(Problém s firmware?)
Velký softwarový bundle
Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte
Solidní výkon
Slabé přetaktování
Absolutně tiché chlazení
Ikona Odkaz na databázi
VIVO výstupy
Ikona Odkaz na databázi
Tab. 2 - Klady a zápory

Suma sumárum, jako vítěze testu pasuji Gigabyte GV-RX70P256V, protože cenový rozdíl kolem 250Kč není tak markantní, aby znamenal pro MSI výhodnější koupi. Gigabyte obsahuje pasivní chlazení, 256MB paměti, která jde slušně přetaktovat a ještě k tomu VIVO výstupy včetně možnosti připojení HDTV.

Nemohu ale zapomenou na srovnání s GeForce 6600, protože pak již Radeon X700Pro tak skvěle nevychází. Klasická GeForce 6600 se prodává na maloobchodě kolem 4000-5000Kč, je sice méně výkonná než Radeony, ale jde slušně přetaktovat. Naproti tomu GeForce 6600GT stojí v průměru 6000-7000Kč, což odpovídá ceně Radeonů, ale výkon je výrazně vyšší. Proto se nyní Radeon X700Pro (natož XT) téměř nevyplatí a je lepší počkat na 0,11mikronový Radeon X800.

Cena grafické karty MSI: 6 426 Kč vč. DPH
Cena grafické karty Gigabyte: 6 689 Kč vč. DPH

Za zapůjčení grafické karty MSI děkujeme společnosti LEVI International a.s.
Za zapůjčení grafické karty Gigabyte děkujeme společnosti Gigabyte
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.