Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x Radeon X700 Pro: MSI vs. Gigabyte podruhé

22.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
2x Radeon X700 Pro: MSI vs. Gigabyte podruhé
Ještě před Vánoci se nám dostala do spárů dvojice mainstreamových grafických karet Radeon X700 Pro a stejně jako v případě GeForce 6800GT se jedná o výrobce MSI a Gigabyte. Zatímco MSI přichází s klasickým firemním tichým chladičem, Gigabyte je chlazen dokonce pasivně! Jak si vedly ve výkonu a přetaktování se dozvíte dále.
Gigabyte GV-RX70P256V

Druhá testovaná grafická karta dorazila z dílen společnosti Gigabyte. Tento výrobce byl dlouhou dobu specializovaný právě jen na karty s čipy ATi, nyní přešel i na výrobu s konkurenční nVidií. Ať už jde o to či ono, vždy se Gigabyte snaží vyrobit unikát, což uvidíte dále.


Obr. 9 - Krabice od karty Gigabyte
Klikněte pro zvětšení

Krabice je o něco větší než u MSI, konkrétně je delší. Graficky mi připadá spíše jako omalovánky, ale vše je o vkusu. Již podle nápis na obalu je vidět, že obsahuje nadstandardní výbavu.


Obr. 10 - Grafická karta Gigabyte Radeon X700Pro
Klikněte pro zvětšení

První pohled na modré PCB grafické karty prozradí hlavní zvláštnost Gigabyte - Radeon X700 je zde chlazen pasivně! Kromě toho vychází tištěný spoj z referenčního designu, obsahuje stejné součástky, ale navíc se na přední straně nachází VIVO čip. Pasivní chlazení má ale také jednu nevýhodu - nejsou vyvedeny piny pro zapojení větráku.


Obr. 11 - ATi Rage Theater

Na přední straně můžete najít VIVO čip ATi Rage Theater, který nabízí mnohé multimediální funkce.


Obr. 12 - Zadní strana grafické karty
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana obsahuje zbytek heatsinku chlazení grafické karty, který je pro efekt složen ze dvou barev (červené a zlaté). Navíc se na zadní straně nachází na rozdíl od MSI čtveřice paměťových čipů rozšiřujících celkovou kapacitu na 256MB.


Obr. 13 - Detail heatpipe
Klikněte pro zvětšení

Chlazení, které jsem zmiňoval již výše, se skládá ze dvou poměrně velkých pasivů (heatsinků) s bohatým žebrováním, které jsou navzájem propojené pomocí měděné trubičky, tzv. heatpipe. Ta vede teplo pomocí kapaliny, která se v nejteplejší části vypařuje a v chladné kondenzuje a vrací se zpět. Horní heatsink přiléhá přímo na čip, spodní část pak ochlazuje přímo PCB pod GPU.


Obr. 14 - Pohled na konektory karty
Klikněte pro zvětšení

Paměťové čipy jsou stejné jako v případě MSI, tedy 2,0ns GDDR3 od Samsungu. Frekvenční rezerva 68MHz je velmi dobrý příslib přetaktování.

Dodávané příslušenství

Ke grafické kartě přibalil Gigabyte manuál, redukci DVI->VGA, kabel do TV-Out, který rozšiřuje konektor o výstupy VIVO a čtyři CD. První obsahuje ovladače ke grafické kartě a pomocné utility (např. V-Tuner 2), na druhém najdete CyberLink PowerDirector a na zbylých dvou hry - Thief: Deadly Shadows a Joint Operations: Typhoon Rising.


Obr. 15 - Dodávané příslušenství
Klikněte pro zvětšení
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.