Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x Radeon X700 Pro: MSI vs. Gigabyte podruhé

22.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
2x Radeon X700 Pro: MSI vs. Gigabyte podruhé
Ještě před Vánoci se nám dostala do spárů dvojice mainstreamových grafických karet Radeon X700 Pro a stejně jako v případě GeForce 6800GT se jedná o výrobce MSI a Gigabyte. Zatímco MSI přichází s klasickým firemním tichým chladičem, Gigabyte je chlazen dokonce pasivně! Jak si vedly ve výkonu a přetaktování se dozvíte dále.
Přetaktování

Závěrem se ještě podíváme na přetaktování obou grafických karet. Podle rozdílů v chlazení jste již mohli posoudit, jak asi půjde která karta přetaktovat. K přetaktování jsem použil program RivaTuner v poslední verzi a frekvence jsem testoval v 3DMarku05, který díky své náročnosti ověří opravdovou stabilitu. Hlavně třetí herní test Canyon Flight je velmi vhodný.

Nejdříve se podívejme na přetaktování grafické karty MSI RX700PRO-TD128E:



Zde mohu být s výslednými frekvencemi opravdu spokojen. Zatímco jádro se podařilo zvednout o 61MHz, což je přibližně 14,4%, tak paměti šly ještě mnohem výše - ze 432MHz na 560MHz, což je nárůst o 30%. Je to dáno především dobrým chlazením jádra, resp. použitím rychlých pamětí od Samsungu. Výsledná teplota se zvýšila jen lehce, takže ani hluk nezačal více otravovat.



Naproti tomu overclocking u Gigabytu není ideální, což je daň za pasivní chlazení. V případě jádra nemohu doporučit zvyšovat frekvenci vůbec, protože karta pak začne při větší zátěži mrznout (obrazně řečeno). Přetaktování pamětí se přeneslo přes očekávanou 500MHz mez až k 526MHz, což je poměrně dost (21,7%).

Nesmíme zapomenout ani na výsledky přetaktovaných karet, protože jen nárůst frekvencí není dostatečně směrodatný. Zde jsou grafy s některými vybranými výsledky:


Graf 29 - Přetaktování - 3DMarks

Jak se dalo očekávat nárůst výkonu je u MSI mnohem výraznější než v případě Gigabytu. "Červený" výrobce zde zvýšil skóre přibližně o 16%, což ho vyneslo na první místo v 3DMarku03 (skóre 8634 bodů). Gigabyte si pomohl jen o necelých 8%, ale přesto je jeho výkon v 3DMarku 05 stále lepší (3250 bodů).


Graf 30 - Přetaktování - vybrané herní testy

Dále jsem vybral tři hry - Doom 3, Far Cry a Splinter Cell - ve kterých se grafické karty měly předvést. Zatímco Doom 3 a Far Cry jsou zatíženy velkým rozdílem v původním skóre, ve Splinter Cell se MSI dostává do čela. Průměrný nárůst framerate je pro MSI přibližně 15%, zatímco Gigabyte zaznamenal něco málo přes 10%. Poměrně překvapivé.

Krátce shrnuto, po zprůměrování nárůstu výsledků v syntetických i herních testech se dostáváme na čísla +10,9% pro Gigabyte, resp. +18,4% pro MSI. Původně jsem očekával větší rozdíly, ale i tak jsou nárůsty velmi sympatické.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.