Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3RSystem HT-1100: domácí kino na dosah

23.5.2006, Jan Vítek, recenze
3RSystem HT-1100: domácí kino na dosah
Nabídka skříní pro domácí kina se začíná velmi rozrůstat, tudíž jistě nebude na škodu, když si dnes jednu takovou představíme. Jedná se o ulitu, ve které se pohodlně schová i Full ATX deska, ATX zdroj, tudíž se zdá, že se při výběru komponent nemusíme nijak omezovat. Přesto M-Station HT-1100 kvůli svým rozměrům skrývá jistá úskalí, na které se mrkneme pěkně zblízka.
Je naprosto jasné, že s tímto typem větrání se M-Station jen těžko vyrovná. Navíc se zcela jistě projeví fakt, že mezi ventilátorem procesorového chladiče a víkem zbyly necelé dva centimetry místa, což zákonitě musí snížit průtok vzduchu. Abych nezapomněl, použil jsem naši obvyklou sestavu:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital WD800JB-00CRA1

Testování jsem prováděl za dvou konfigurací, kdy byl zadní nasávající 60mm ventilátor zapnutý a posléze vypnutý. V obou případech vzduch ze skříně odvětrávaly ventilátory ve zdroji a vzadu v tunelu skříně. Okolní teplota byla naměřena na 22°C. Software, využitý při testování, se skládal z testu Nature 3DMarku03, Prime95 a H2Benchw. Teploty jsem poté odezíral z programů Speedfan, Rivatuner a z digitálního teploměru.


Zadní 60mm zapnutý
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35°C
60°C
Chipset
38°C
59°C
GPU
60°C
89°C
HDD
N/A
38,5°C

Jak je vidět již z prvních testů, takto M-Station rekordy v chlazení rozhodně netrhne. Rozdíl u teploty procesoru v zátěži mezi ní a kvalitním miditowerem činí cca 10°C v její neprospěch. Zde tedy nebudeme moci využít nejvýkonnějších procesorů, protože jednak se sem nevejdou patřičně dimenzované chladiče a potom i odvětrávání teplého vzduchu není pro tyto účely dostatečné. Stejně jako se tepelně namáhalo CPU, i ostatní komponenty, jako grafická karta a čipová sada na tom nebyly nejlépe, což je pochopitelné. Zde bych nejspíše doporučoval využít VGA chladičů NV a ATi Silencer od firmy Arctic Cooling, které zahřátí vzduch odvádí ihned mimo skříň, čímž pomáhají k odvětrávání vzduchu a navíc nezvyšují interní teplotu.


Zadní 60mm vypnutý
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38°C
66,5°C
Chipset
41°C
62°C
GPU
63°C
92°C
HDD
N/A
39,5°C

Po vypnutí zadního nasávacího ventilátoru musela teplota procesoru zákonitě vrůst, neboť onen ventilátor poměrně silným proudem vzduchu foukal přímo mezi příhodně nastavená žebra, čímž hlavnímu ventilátoru významně pomáhal. V praxi se toto projevilo vzrůstem teploty o 6,5°C na závratných 66,5°C. Ostatní komponenty také zaznamenaly vzrůst teplot, ale již ne tak dramatický. Čipová sada i GPU utrpěli o 3°C vetší teplotu, ovšem disk, jenž se spoléhá hlavně na chladicí účinky tepelně dobře vodivého hliníku, zaznamenal pouhý 1°C nárůst. Výsledkem tedy je, že u této skříně není radno nevyužít její veškeré chladicí schopnosti.

Co se týče ostatních aspektů skříně, nemám větších námitek. Snad bych si jen postěžoval na kvalitu ventilátoru. Ty i při pouhém popostrčení prstem velmi výrazně vrčely, což něco napovídá o kvalitě jejich ložisek. Rozhodně se tedy nedá říci, že splňují odvážné nápisy „Noise Zero“, jaké mají na svých motorcích. Připravte se tedy, že s největší pravděpodobností to budou horcí adepti na výměnu, vždyť HTPC nemusí být ani tak výkonné, jako tiché, aby nerušilo při poslechu hudby a sledování filmů.