Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit vs. DFI vs. EPoX: závěrečné srovnání

14.4.2005, Martin Štěpánek, recenze
Abit vs. DFI vs. EPoX: závěrečné srovnání
Máme za sebou test tří velmi zajímavých desek a každá přinesla něco zajímavého či unikátního co konkurence nemá. A aby se nejednalo o obyčejné srovnání, doplnil jsem a rozšířil toto srovnání o testy podle včera uveřejněné metodiky. Proto pokud vás zajímavá kvalita zvuku, případně síť u DFI a Abitu, jste na správné adrese.
BIOS je pro OC desku nejdůležitějším bodem a na něm vše stojí či padá.


Ikona Odkaz na databáziAbit Fatal1ty AN8DFI LanParty UT nF4 SLI-DEPoX 9NPA+ Ultra
BIOSPhoenix AwardBIOSPhoenix AwardBIOSPhoenix AwardBIOS
Možnosti frekvencíCPU: 200-410MHz po 1MHz
PCI-E: 100-145MHz po 1MHz
CPU: 200-456MHz po 1MHz
PCI-E: 100-145MHz po 1MHz
CPU: 200-400MHz po 1MHz
PCI-E: 100-145MHz po 1MHz
DěliteleDRAM:FSB: 1:2, 2:3, 5:6, 1:1
HT:FSB: 1:1, 1.5:1, 2:1, 2.5:1, 3:1, 4:1, 5:1
DRAM:FSB: 1:2, 3:5, 2:3, 7:10, 3:4, 5:6, 9:10, 1:1
HT:FSB: 1:1, 1.5:1, 2:1, 2.5:1, 3:1, 4:1, 5:1
DRAM:FSB: 1:2, 2:3, 5:6, 1:1
HT:FSB: 1:1, 1.5:1, 2:1, 2.5:1, 3:1, 4:1, 5:1
NapětíCPU: 1.5-1,8V po 0.025V (+-100mW)
DDR: 2.5-2,8V po 0.05V
HT: 1.2-1.5V po 0.05V
Čipová sada: 1.5-1.8V po 0.05V
CPU: 0.8-1.55V po 0.025V
DDR: 2.5-4.0V po 0.1V
HT: 1.2-1.5V po 0.1V
Čipová sada: 1.5-1.8V po 0.1V
CPU: default + max 0.25V (po 0,015V)
DDR: 2.5-3.1V po 0.1V
HT: ne
Čipová sada: 1.5-1.8V po 0.1V

Hlavní nabídka

Hlavní nabídka je vesměs podobná. Jen ty důležitější položky nesou různá jména. U Abitu najdete položky taktování pod názvem uGuru, DFI to nazývá Genie BIOS Setting a EPoX tradičně PowerBIOS Features.


Abit - Hlavní nabídka


DFI - Hlavní nabídka


EPoX - Hlavní nabídka

Možnosti pamětí


Abit - DRAM Configuration

Abit má z dnešní trojice relativně nejslabší možnosti nastavení pamětí. Ale i tak se nemá za co stydět ve srovnání třeba s Asusem.


DFI - DRAM Configuration

DFI má poměrně bohaté možnosti nastavení, ale hlavně umoňuje velmi agresivní časování.


EPoX - DRAM Configuration

BIOS u desky EPoX mě příliš nepotěšil, až na nastavení pamětí. To je opravdu excelentní.


EPoX - DRAM Configuration pokračování

Pokud udělám souhrn těch nejdůležitějších vlastností pro OC:
    • Abit: dobré možnosti nastavení, včetně možnosti změnit všechny hodnoty napájení (i HT a nF4), hodnoty dostatečné pro chlazení vzduchem i vodou, dobré možnosti nastavení pamětí
    • DFI: velmi dobré možnosti pamětí, brutální možnosti nastavení napětí, vhodné i pro chlazení dusíkem
    • EPoX: vynikající možnosti pamětí, jinak průměr

Ostatní

Do položky ostatní se vešly především možnosti nastavení ventilátorů nebo jiné speciality jako Abit EQ nebo DFI CMOS Reloaded. Tyto věci beru jako přidanou hodnotu a uživatelům poskytují další krok v možnostech ovládání a nastavování systému.


Abit - Abit EQ

Abit EQ je důležitou položkou především pokud chcete taktovat, ale nechcete nutně neustále poslouchat přistávající Boeing ve vašem počítači. Krom monitorování otáček, teplot a napětí je důležitou položkou FanEQ1 a 2 Control. Jak jsem již psal v samostatné recenzi, je možné nastavit teploty při kterých se mění otáčky (teploty se čtou z vámi zvoleného teplotního senzoru).


Abit - Abit EQ - FanEQ

DFI podporuje částečně podobné funkce jako Abit, ale rozsah je mnohem menší. Každopádně je to lepší než EPoX. Jen si dávejte pozor, sice o tom budu mluvit později, ale BIOS ovládá ventilátory na 100% a nenechá si do toho "kecat" od programů jako SpeedFAN.


DFI - PC Health Status

Samostatnou kapitolou je CMOS Reloaded u DFI. Zde je možné nastavit si čtveřici profilů, které budou použity při bootování systému. Scenář může vypadat asi následovně: Režim Video (s nižším taktem, snížené otáčky ventilátorů a méně agresivní časování), Režim Hry (přetaktovaný procesor, agresivní časování a ventilátory na maximum)....a dalo by se pokračovat dále. Jen bych rád dodal, že Abit toto řeší softwarově z prostředí Windows.


DFI - CMOS Reloaded

BIOS EPoXu mě krom pamětí nenadchnul. Přeci jen bych od tak velkého jména očekával více. Co se týká automatického nastavení FAN přes Smart FAN, reguluje se pouze chladič CPU.


EPoX - PC Health Status

Bodové hodnocení:

Ikona Odkaz na databázi
Abit Fatal1ty AN8
DFI LanParty UT nF4 SLI-D
EPoX 9NPA+ Ultra
BIOS (max. 10)
93/4
10
6

Pro laiky a neznalé bych podotknul, že s Abitem a EPoXem nemáte prakticky co pokazit, ale v případě DFI se může najít "expert", který vyzkouší co udělají paměti se 4V, případně CPU a vše pošlě k "pánu". Proto DFI bych považoval za více hardcore.

Zde by se hodilo vysvětlit mé hodnocení, jelikož mi je jasné, že se najdou čtenáři, kteří mé srovnání Abitu s DFI neuvítají. Ale abych to upřesnil, DFI má nejlepší možnosti nastavení napětí a pamětí. I když Abit příliš nezaostává. Co se týká CMOS Reloaded, jak jsem již psal, Abit toto řeší softwarově, což je pro některé dokonce pohodlnější než přes BIOS. Abit zase trochu vede díky možnostem nastavit a ovládat ventilátory. S tím souvisí i utility Abit, které jsou s BIOSem svázané a umožňují nastavit podobné parametry i z prostředí Wndows. Již vzhledem k popularitě, kterou si nové DFI získalo v komunitě přetaktovačů bych byl asi lynčovaný, kdybych dal Abitu stejně jako DFI 10 bodů, proto má Abit oněch "těsně pod deset" bodů.

Jen v některých extrémních případech je nutné trochu body přehodnotit. Třeba pokud jste extrémní overclocker a hodláte použít dusík. Pak bych DFI dal o bodík více než Abitu. Na straně druhé, pokud jste už Abit měli a zvykli jste si používat Guru Clock, případně jej máte od starší desky, dal bych Abitu o bod více než DFI.

K bodovému hodnocení EPoXu není co dodat. Příliš mě BIOS nenadchl a nebít možností nastavení pamětí, prohlásil bych jej za horší než MSI K8N Diamond (a to není primárně OC. deska).