Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 8942G: výkon na dosah

6.4.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 8942G: výkon na dosah
Pokud něco má hovořit za celý tento notebook, pak to bude trojice hlavních komponent: procesor Intel Core i7-720QM, grafická karta ATI Mobility Radeon HD 5850 a 8 GB operační paměti DDR3-1066. To vše uzavřené v 18" těle, na které se nyní podrobně podíváme.

Použitý hardware


Jako mozek počítače se uplatní čtyřjádrový procesor Intel Core i7-720QM "Clarksfield" disponující technologií Hyper-threading, díky níž se počet jader zdvojnásobuje na 8 logických. Procesor však vyniká nejen tím, ale nabízí také Turbo Boost, což je v podstatě takový opak Enhanced Intel Speedstep Technology. Zatímco ta se stará o podtaktování jader procesorů v době jejich nečinnosti, nebo potřeby nižšího výkonu, Turbo Boost se naopak snaží kompenzovat nízkou maximální frekvenci, jež musela být nasazena vzhledem k vysokému počtu jader.

Turbo Boost využívá speciální označení pomocí čtyř čísel a zde je to 1/1/6/9. To se vztahuje k počtu 4/3/2/1 vytíženému jádru a základní frekvenci 133 MHz, od níž se odvozují pomocí multiplikátoru ostatní frekvence. Z toho se dá už usoudit, že k základní frekvenci procesoru 1600 MHz přibyde několikanásobek 133 MHz dle toho, kolik jader je zrovna vytíženo a v ideálním případě to je s jedním vytíženým jadrem 9 x 133, tedy 1197 MHz. Procesor pak již nemá "nudných" 1600 MHz, ale 2793 MHz, což už je velmi slušné, ovšem realita je kolikrát jiná a oné maximální frekvence procesor ne vždy dosáhne a místo toho může spíše jen zběsile přepínat mezi nižšími násobiči.



Jak tomu přesně bylo v tomto případě, tak to se dozvíte v kapitole pojednávající o výkonu, kde se Acer Aspire 8942G utká i se sobě rovným modelem Asus G51J 3D. Nyní k informacím o základní desce.



Na příslušné záložce se dozvíme očekávané informace, a sice, že základní desce vévodí čipová sada Intel HM55 a že grafická karta je připojena pomocí sběrnice PCI Express se šířkou x16.



CPU-Z nám také podá informace o nainstalovaných 8 GB paměti DDR3-1066 MHz ve dvou modulech SO-DIMM, tedy ve dvoukanálovém zapojení. Ty pracují na udávané frekvenci 533 MHz s časováním 7-7-7-20, i když dle CPU-Z v informacích SPD čipu stojí 7-7-4-20. Napájecí napětí je standardní 1,5 V.



A nyní již ke grafické kartě ATI Mobility Radeon HD 5850, která díky svému označení slibuje velmi vysoký výkon a evokuje blízkost k desktopové kartě Radeon HD 5850, ovšem od té se velmi podstatným způsobem liší. Počet Stream Procesorů je zde "pouze" 800, zatímco u desktopového čipu to je 1440 a stejně tak šířka paměťové sběrnice je pouze 128bitová a místo modulů GDDR5 se dočkáme pomalejších GDDR3. To se podílí na výsledných hodnotách 10 gigapixelů za sekundu (Pixel Fillrate) či 25,6 GB/s (propustnost pamětí), zatímco desktopová verze nabídne 23,2 gigapixelů za sekundu a 128 GB/s. Je tedy naprosto zřejmé, že od mobilního Radeonu HD 5850 jednoduše nemůžeme čekat ani přibližně stejný výkon jako od desktopové verze. Na druhou stranu je spotřeba také výrazně nižší - cca 40 wattů oproti 150 wattům, které by notebook chladil jen s obtížemi a především by naprosto nestačil napájecí adaptér.



Při zatížení je frekvence grafického čipu a pamětí nastavena na 625 MHz, respektive 800 MHz, ale pro šetření energií a minimalizaci hluku počítače se jádro i paměti v klidu samy podtaktují na pouhých 200 MHz.

Pevné disky Western Digital WD6400BEVT-22A0RT0 nabízí celkově velkorysou kapacitu 1280 GB, jsou zapojeny samostatně (tedy ne v poli RAID) a jde o nejvyššího zástupce řady WD Scorpio Blue s klasickými parametry - rozhraní Serial ATA 3 Gbps, 8 MB vyrovnávací paměti a 5400 otáček za minutu.


Instalovaný software


A nyní již k software, jemuž předsedá operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit doplněný o 60denní verzi Microsoft Office. Ten je zčásti spojen s tlačítky notebooku a především tím vedle klávesnice zleva. Po jeho stisknutí se spustí Acer Backup Manager. Ten dovoluje jednoduše ve třech krocích (zdroj dat, cíl a pravidla) vytvořit úlohu pro zálohování dat. Je přitom uzpůsoben především nezkušeným uživatelům, kteří si budou moci jednoduše třeba vybrat třeba kolonku Office, Hudba, Mail či Internet Explorer a zálohovat si data a nastavení z příslušných aplikací či míst. Přitom se samozřejmě přepokládá, že budeme využívat aplikace od Microsoftu a data ukládat tam, kam je dle názoru Microsoftu ukládat máme. Nechybí ale samozřejmě ještě možnost zálohovat si jakékoliv soubory a adresáře a je tu také reflektován zvyk ukládat data na plochu, pro níž máme celou jednu záložku.



Cíl je možný nastavit buď na výměnných úložištích (flash disky, apod.), lokálních harddiscích, nebo optických discích. Nelze však evidentně zálohovat data na tutéž diskovou jednotku, po čemž program suše oznámí, že "adresáře či soubory nelze zálohovat do stejného adresáře", i když se o to nijak nesnažíme. Nakonec se volí, zda se má úloha provést jen jednou, nebo vícekrát a to je vše. Nejsou tu tedy žádné volby pro nastavení přírůstkových či rozdílových záloh, takže s data prostě případně celá přepísou a basta.

Pro multimediální účely poslouží Acer Arcade Deluxe tvářící se jako alternativa k Microsoft Media Center. Prohlížet a pouštět si můžeme videa (i online z YouTube a Flickru), hudbu, využívat webkameru a vůbec spravovat naše multimédia.

Jednoduché hry nám dovolí si stáhnout Acer Gamezone, o bezpečnost se postará McAfee Security Center, zálohování dat na internet lze provést pomocí Norton Online Backup, dále MyWinLocker od EgisTec umí nevratně mazat data a Acer k tomu dále dodává Acer Updater pro aktualizování systému, eRecovery Management dovolující vytvořit disky s výchozím nastavením systému pro případ havárie a výměny pevného disku. Pak můžeme zmínit NTI Backup Now 5, NTI Media Maker 8 či eSobi v2.

Softwaru je zde nainstalovaného snad až příliš a zvláště u her by mohl Acer ubrat a přenechat jejich výběr raději na nás. Každopádně je ale výbava tohoto notebooku standardní, tedy taková, jakou lze nalézt i u ostatních momentálně prodávaných modelů
Aspire zaměřených na běžné uživatele a multimédia.