Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire M3: ultrabook pro hráče

27.6.2012, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire M3: ultrabook pro hráče
Dnes přichází řada na ultrabook od Aceru s označením Aspire Timeline Ultra M3. Ten nám slibuje vysoký výkon procesoru, grafického čipu i úložného systému a také úhlopříčku 15,6". To není u ultrabooků zrovna obvyklá velikost a takový jsme u nás ještě neměli.

LCD displej


Ultrabook Acer Aspire M3 je vybaven 15,6" displejem, který má bohužel i v té nejlepší konfiguraci rozlišení 1366 x 768 a lesklý povrch. Toto už začíná být velmi únavné, a to zvláště v době, kdy nás IT svět neustále zásobuje zprávami o tom, jak se chystají nová a nová zařízení vybavená rozlišeními, vedle nichž je Full HD velká nuda. Nám ale Acer nenabídne ani to a ani 1600 x 900, které by úhlopříčce 15,6" slušelo daleko více.




- pohled zpříma -


Dnešní displeje typu TN využívané v mobilních počítačích si jsou většinou podobné jako vejce vejci. Už dlouho nemají problém s jasem a čistým zobrazením bílé barvy, to především díky podsvícení pomocí LED. Jinak se ale samozřejmě i zde setkáme s deformujícími se barvami při změně vertikálního úhlu pohledu a při pohledu ze strany obraz pouze potmavne a kvůli lesklému povrchu se v něm začnou více ukazovat zrcadlené objekty.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Je tedy třeba, aby si uživatel mohl panel dobře nastavit a koukal se na něj zpříma, což dobře umožní široký rozsah jeho kloubů. Jinak ale stále čekáme na to, až se notebookový/ultrabookový svět vymaní ze sevření displejů TN s rozlišením 1366 x 768. Už to trvá na můj vkus příliš dlouho.




- pohled zespoda -


Webkamera


Pro základní obsluhu webkamery je připravena utilita stejnojmenná utilita Acer Crystal Eye Webcam. Ta umožní sdílet obraz, zachytávat foto či video, a to v rozlišení do 1280 x 1024, kdy je však obraz již dost trhaný i při silném osvětlení.





Co se týče jeho kvality, pak se nemohu ubránit pocitu, že tak před dvěma lety na tom byly webkamery v noteboocích Acer lépe, respektive měly světelnější objektivy nebo kvalitnější snímací čipy. Zde i při relativním dostatku světla uvidíme obraz s pomalou obnovovací frekvencí, který je evidentně vyladěn na to, aby byl kvalitnější právě na úkor závěrky. Díky tomu nám ultrabook ukáže celkem slušný obraz s věrnými barvami a dobrým projasněním, ale ten by na druhou stranu mohl být ostřejší.


Zvukový systém


O základní ozvučení se zde postarají prý profesionálně vyladěné reproduktory s Dolby Home Theater. Umístěny jsou ve spodní části základny, respektive v dolních rozích.

Kvalita zvuku, který se z nich line, je ve světě mobilních počítačů rozhodně nadprůměrná. Zvuk má nad poměry široký frekvenční rozsah a jsou tu i jisté náznaky basů. Celkově mi ale připadal trošku uhuhlaný a zastřený bez jasných výšek, ale to je celkem pochopitelné, když se line z tenkého plastového těla. A co se týče hlasitosti zvuku, pak ta je více než dostatečná.


Ergonomie


Ultrabooky bezesporu patří mezi velmi mobilní počítače, i když v tomto případě to ani tak neplatí. Acer Aspire M3 je spíše tenkým notebookem než ultrabookem tak, jak bychom si jej představovali. Nicméně to nic nemění na tom, že si při jeho přenášení ruce nevytaháte.

Pochvalu rozhodně zaslouží široký rozsah kloubů, díky nimž můžeme displej takřka úplně rozevřít (155 °), i když by mohly být pevnější. Co se týče rozložení portů, pak zde si osobně už vůbec nemám na co stěžovat, protože raději se ohnu nad displej, abych našel port vzadu, než abych musel snášet trčící kabely z boku. Ty zde opravdu nenajdeme, protože na bocích je pouze mechanika, čtečka karet a otvor pro zámky Kensington. Všechny ostatní prvky jsou vzadu.

Co se týče touchpadu, pak zde bude mít uživatel zvyklý na klasiku v podobě samostatných tlačítek pod dotykovou plochou trošku problémy. Zde jsou tlačítka dotyková a obsluhuje je spodní hardwarový spínač, takže pokud máte při práci s touchpadem neustále jeden prst připravený a odpočívající na tlačítku, zde to může vyvolat problémy. Nicméně alespoň že dotyková odezva je dobrá, respektive není příliš tuhá, ať už se rozhodnete touchpad stisknout kdekoliv.