Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer n10 - Vyvážená střední třída

16.7.2003, Petr Hájek, recenze
Acer n10 - Vyvážená střední třída
I vedení společnosti Acer konečně usoudilo, že ČR je pro jejich Pocket PC dostatečně atraktivním trhem a rozhodlo se začít u nás nabízet model Acer n10. Jde o PDA běžící na OS PPC 2002 (WM 2003 v září) a 300 MHz procesoru Intel PXA255, s 64 MB RAM, SD i CF II sloty a kvalitním transreflexivním displejem. Acer n10 má v rukávu samozřejmě ještě další příjemné vlastnosti - třeba cenu.
Kapitoly článku:
K přístroji jsou dodávána 2 CD - jednak běžná softwarová Pocket PC výbava, dále 129stránkový manuál přeložený do ČJ a také tu nalezneme lokalizaci od Sunnysoftu + Generátor klávesnic a informace o dalších produktech firmy. Návod jak ČJ nainstalovat je hojně prokládán obrázky, takže se nemusíte bát, že byste snad něco nepochytili.



Na hlavním CD s ovladači nalezneme vedle titulů MS Outlook 2000, ActiveSync 3.5 a Connection Wizard ještě tento soft:

Productivity - Microsoft Money for Pocket PC,
Mobility - Microsoft Pocket Streets, AvantGo, Go offline with Hotmail and your Pocket PC
Entertainment - Pocket PC Games, Microsoft Windows Media Player 8 for Pocket PC, Microsoft Windows Media Player for Windows, Microsoft Reader with ClearType for Pocket PC, Microsoft Reader Activation Pack, Microsoft Reader Books, Microsoft Reader with ClearType for the PC
Tools - Microsoft Transcriber, Microsoft Internet Explorer
Acer Value Added Applications - Adobe Acrobat Reader for Pocket PC, IA Album Lite Edition, PocketTV Enterprise Edition

Sada dodávaného softu je velmi průměrná, potěší přítomný Acrobat Reader, prohlížeč obrázků i přehrávač multimédií.





Vedle již zmíněných 2 CD se s přístrojem Acer n10 dodává také obvyklá sada manuálů a prospektů. U PDA sice není kolébka, ale to vzhledem k ceně asi málokoho překvapí.





Kryt má obdélníkový tvar se zakulacenými hranami. Černé boční části jsou pod úrovní kastle, takže máte při držení pocit, že jsou prsty v mírné prohlubni, jinak řečeno, namísto zakulaceného tvaru "ven", který by tu člověk očekával, tu je mírné vklenutí "dovnitř", díky němuž se PDA skvěle drží a nemá tendenci z ruky vyklouzávat.

Spolu s přístrojem dostanete i docela dobrý futrál - a pozor, nejedná se o nějaký papírový pytlík od svačiny, který náhodou někomu ve skladu spadnul do krabice, jde o kvalitní kapesní pouzdro na suchý zip, které je tvarováno tak, že i když je Acer n10 uvnitř, tak jsou k dispozici jeho konektory buď na přední nebo zadní straně (oceníte hlavně u nabíjení a jacku).




Aplikační tačítka jsou velmi slušná, žádná extravagance. Levé horní tlačítko má funkci "Home" a vrací na plochu, ostatní tlačítka mají funkce kalendáře, adresáře a emailové schránky. Ovládací kurzor má velmi měkký chod, je ovšem spolehlivý a přehmaty prakticky neexistují, nejlépe se každopádně ovládá, když na něm palec držíte a po vzoru joysticku pohybujete do jednotlivých stran, než když pouze ťukáte do patřičného směru. Ne, že by to tak snad nešlo, jenom se to aspoň mně osobně zdálo pohodlnějším a rychlejším.

Na horní straně zleva nalezneme: šachtu na stylus, slot CompactFlash Type II a úplně vpravo jack, ke kterému mám drobnou připomínku - je to jediný prvek, který docela agresivně vystupuje nad úroveň kastle a kazí tak hladké linie, což působí poněkud rušivě, zase se ale musí nechat, že se díky tomuto v kapse jack výborně hledá, prostě přejedete prsty obrysy a hned víte kam se sluchátky.




Zatímco někteří výrobci PDA razí zásadu "čím méně tlačítek, tím lépe," jako třeba HP u svých HP iPAQů, Acer se vydal cestou opačnou. Skutečně, obě strany přístroje obsahují na Pocket PC poměry přímo astronomický počet ovládacích prvků, které mají jedno nezpochybnitelné kouzlo - jsou tu, když chcete, tak je můžete používat, ale na druhé straně Vás k tomu nikdo nenutí.

Pravá strana zleva: přepínač HOLD, po jehož přehození Acer n10 přestane reagovat na jakékoliv vnější podněty, odemče ho jen a pouze vrácení táhla HOLD do původní polohy. Record button je sice neobvykle na pravé straně, ale vzhledem k tomu, že právě zde spočinou 4 prsty průměrného uživatele, není problém si ten správný na tisknutí REC vycvičit.

Levá strana zleva: IrDA port, šikovně umístěný jog rocker, stříbrné tlačítko otevírající menu "Start" a úplně dole SD slot. Nejzajímavějším a nejoriginálnějším prvkem je zde jednoznačně tlačítko simulující tapnutí na položku "Start". Mohu potvrdit, že s ním dostává jednoruké ovládání Aceru n10 zcela nový rozměr, protože díky němu a jogu obsloužíte při operaci s menu všechny nutné pohyby.