Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer n30 - Nezapomenutelné setkání

3.8.2004, Petr Hájek, recenze
Acer n30 - Nezapomenutelné setkání
Značka Acer je typickým zástupcem firmy, která nechrlí jeden model za druhým, ale prodává handheldy spíše jaksi na okraji zájmu a doplňkově. O to neobvyklejší je, když se podobné firmě podaří vytvořit unikátní a svébytný model, který zaručeně nezapadne mezi konkurencí. A právě takový je Acer n30 - osobitý, neobvyklý a svůj. Prostředky, jimiž handheld tohoto dojmu dosahuje, jsou často unikátní a nezřídka se zcela bez uzardnění dají označit i za doposud nevídané.


Na to, že je Acer n30 určen zejména do skromnější kapsy, je jeho výbava docela pěkná - kromě PDA, 1x stylu, manuálů, 2 CD a příruček dostanete i unikátní 2ramenný synchronizační kabel (jeden se zakončením USB Host a druhý USB Client) a především pouzdro, ke kterému teď obrátíme pozornost. Z čeho je pouzdro zhotoveno netušíme (konkrétně autorovi recenze se vždycky nejvíce pletl arabský mušelín s indickým kašmírem), snad by se látka dala identifikovat jako něco na způsob umělé semiše, na které je sice vidět každý chlup, vypadá ale velice pěkně a se svými zakulacenými rohy a tmavou elegancí by zdatně sekundovala i mnohem dražšímu modelu PDA.



Jen krátká odbočka - umožnit přímo z krabice (spolu)práci PDA s USB flash disky, to je u handheldu s cenou hodně pod 10 000,- Kč od Aceru opravdu frajeřinka. Mimochodem, USB flash disky (a tím pádem i MP3 přehrávače, jako třeba HOOP Tiny 320 na fotce) se hlásí v systému jako "Hard Disk" a chovají se jako každá jiná flash paměť, takže na ně můžete zálohovat, stahovat z nich fotky, přehrávat z nich filmy atd.



Ale zpět k popisu vizáže. Povrch přístroje imituje hliník natolik zdařile, že i zkušený sběratel barevných kovů objíždějící s rozhrkaným vozíkem pravidelně kontejnery by nejspíše potřeboval hned několik rýpnutí šroubovákem, aby zjistil, že jde o plast. Ačkoliv délka PDA naznačuje, že by pohodlně pojala klidně i plnicí pero, stylus Aceru n30 je opět velmi malý a jeho špička navíc patří k těm kluzčím. S velkou nadějí vyhlížíme den, kdy si marketingová oddělení výrobců PDA konečně všimnou, že někteří uživatelé jejich handheldů mají i přes 10 let a patřičně prodlouží ovládací pisátka.






Levá strana nabízí neobvykle umístěné On/Off tlačítko, jog a vpravo dole i infraport. Pravá strana je naprosto hladká a dává vyniknout provedení bočních hran z lesklého stříbra s matovým zabroušením pro větší jistotu úchopu. Záda jsou hladká a bezešvá, akumulátor je nevyměnitelný.