Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer n30 - Nezapomenutelné setkání

3.8.2004, Petr Hájek, recenze
Acer n30 - Nezapomenutelné setkání
Značka Acer je typickým zástupcem firmy, která nechrlí jeden model za druhým, ale prodává handheldy spíše jaksi na okraji zájmu a doplňkově. O to neobvyklejší je, když se podobné firmě podaří vytvořit unikátní a svébytný model, který zaručeně nezapadne mezi konkurencí. A právě takový je Acer n30 - osobitý, neobvyklý a svůj. Prostředky, jimiž handheld tohoto dojmu dosahuje, jsou často unikátní a nezřídka se zcela bez uzardnění dají označit i za doposud nevídané.
Bluetooth manažer viditelný vpravo dole na Today obrazovce dává tušit, že Acer n30 není zanedbán ani po stránce základní bezdrátové konektivity.



Pohled na jednu z Bluetooth služeb a informace o Bluetooth.



Podobně jako u několika předchozích modelů nižších tříd, i u Aceru n30 nalezneme procesor Samsung S3C2410 taktovaný na slušných 266 MHz.



Velmi příjemné překvapení je i množství dostupné paměti - rovných 55 MB z 64 MB celkem je velice pěkné, zejména s ohledem na to, že i dnes mají některé značky drzost uvádět modely s méně jak 32 MB RAM.

Z flash paměti nám jako ROM Storage zbylo pouhých 1,82 MB, na základní zálohu důležitých dokumentů a databází průměrného uživatele to ale i tak bohatě stačí.



Podsvícení lze možná regulovat v dostatečně široké škále, nejslabší stupeň je ale stále zbytečně silný a noční čtení tak dost vypaluje zrak.

Vestavěnému LiIon akumulátoru nesekunduje žádný záložní kolega...



...to ale příliš nevadí, protože pokud začne docházet šťáva, lze nastavit v aplikaci Backup/Restore automatickou zálohu.



I Acer n30 umí nastavit různou citlivost mikrofonu, ale popravdě, mikrofon nepodal příliš oslňující výkon. I při 44,1 kHz je velmi zašuměný a při subjektivním porovnání s MP3manem HOOP Tiny 320 byla nahrávka na kapesním přehrávači výrazně kvalitnější, a to i přesto, že byla na rozdíl od PDA zachycena do ztrátového formátu. Znovu zdůrazňujeme, rozdíl je to natolik výrazný, že i laik jej slyší na první poslech. Na poznámky ze 30 cm mikrofon jistě postačí, na nahrávání větších konferencí a delších diktátů se ale opravdu příliš nehodí, budete mít při přehrávání pocit, že jste nahrávku a potažmo i sezení pořádali pod Niagarskými vodopády.