Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer TravelMate 281LC

16.4.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Acer TravelMate 281LC
Dalším notebookem v našem Megatestu je model TravelMate 281LC od společnosti ACER. Jedná se o zástupce nedávno uvedené řady TravelMate 280…
Kapitoly článku:
  1. Acer TravelMate 281LC
  2. Software, příslušenství a detaily
  3. Testy a závěrečné hodnocení

Software



Společně s notebookem dostanete celkem 7 kompaktních disků. Pět z nich obsahuje Recovery CD, na šestém se nachází instalační program "Norton Antivirus 2002". Poslední Cd pak obsahuje program CD Maker Plus Edition. Samostatnou kapitolou je pak dodávaný program "Notebook manager", který slouží k zjištění klíčových informací o notebooku. Rozsah těchto informací vám nejlépe ukáží screenshoty z tohoto programu:




Obr. 3 - Screenshoty z programu Notebook manager
klikněte pro zvětšení


Příslušenství



První částí příslušenství je samozřejmě napájecí adaptér. Notebooky ACER využívají bohužel nestandardní koncovku kabelu - prohlédnout si ji můžete na obrázku od samotným kabelem. Vlevo je umístěna standardní koncovka, kterou používá většina výrobců notebooků a vpravo je pak koncovka používaná u notebooků značky ACER.


Obr. 4 - Napájecí adaptér
klikněte pro zvětšení



Obr. 5 - Napájecí kabel notebooků ACER (vpravo) v běžného kabelu (vlevo)
klikněte pro zvětšení

Další součástí příslušenství je pak RJ-11 kabel pro připojení notebooku k telefonní zásuvce. Prohlédnout si ho můžete na obrázku šest. Poslední součástí výbavy je pak několik manuálů (česká, anglická a mezinárodní uživatelská příručka, kopie homologačního rozhodnutí, záruční podmínky v češtině a kapesní manuál s obecnými záručními podmínkami - v mnoha světových jazycích, ovšem vyjma češtiny). Samozřejmostí je také stručný manuál k operačnímu systému v českém jazyce. Poslední součástí příslušenství je CD-RW medium značky ACER.


Obr. 6 - RJ-11 kabel
klikněte pro zvětšení


Podrobnější pohled na notebook



V první části podrobného popisu notebooku se podíváme a levý bok, kde naleznete audio konektory (2x audio-in a 1x audio-out), ovladač hlasitosti reproduktorů, disketovou mechaniku a nakonec dva PCMCIA sloty (2x Type II či 1x Type III).

Pozn.: K ovladači hlasitosti reproduktorů se musím ještě zmínit o jedné drobnosti. Kupříkladu můj notebook HP XE3 má na předním panelu také ovladače hlasitosti. T ovšem fungují pouze při vypnutém notebooku přehrávání hudebního CD disku. Potenciometr, který je použit zde funguje i při přehrávání zvuků v operačním systému, což je velice příjemné.


Obr. 7 - Disketová mechanika
klikněte pro zvětšení


Obr. 8 - PCMCIA sloty
klikněte pro zvětšení

NA předním panelu nenaleznete žádný konektor ani ovládací tlačítko a tak jeho popis či fotografie není potřeba. Pravý bok pak hostí kombinovanou DVD/CD-RW mechaniku, jejíž fotografii si můžete prohlédnout na obrázku číslo devět:


Obr. 9 - DVD/CD-RW mechanika
klikněte pro zvětšení

Pravděpodobně jste si již všimli, že na notebooku není zrovna mnoho konektorů a čekáte, že to nahradí popis zadního panelu. Opak je pravdou, na zadním panelu naleznete pouze 2 konektory USB 2.0, paralelní port, VGA konektor a konektory RJ-11 (modem) a RJ-45 (počítačová síť). Obojí si můžete prohlédnout na následujících dvou obrázcích:


Obr. 10 - Paralelní port
klikněte pro zvětšení



Obr. 11 - VGA, RJ-11, RJ-45 a USB konektory
klikněte pro zvětšení

Jako poslední vám ukážeme detailní fotografie touchpadu a šesti ovládacích tlačítek (Wireless, WWW, email, P1, P2, on/off) umístěných pod krytem notebooku. Myslím, že k fotografiím není potřeba další komentář:

Pozn.: tlačítko Wireless v našem případě není aktivní, neboť notebook není vybaven bezdrátovou technologií. P1 a P2 jsou tlačítka, u nichž je možné uživatelsky definovat program který nespustí po jejich stisknutí.


Obr. 12 - Touchpad
klikněte pro zvětšení



Obr. 13 - Ovládací tlačítka
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Na další stránce naleznete výsledky provedených testů a závěrečné hodnocení.