Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2010: co umí?

22.2.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2010: co umí?
Před rokem jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje s aplikací Acronis True Image 11 Home. V kostce se dá říci, že jde o zálohovací software s uživatelsky přívětivým prostředím, jenž je i velmi funkční. Nyní je řada na verzi 2010 připravenou i pro nové Windows 7.

Nástroje pro ochranu


Zde je opět vidět, že český překlad není bez chybiček, či alespoň že není sjednocený, protože stejná skupina funkcí se v horním menu nazývá Nástroje a utility. Nelekněte se také, že obrazy (images) oddílů jsou přeloženy jako obrázky, což je evidentně problém překladu "naslepo".

Aplikace rozděluje nabídku v poslední záložce na dvě hlavní skupiny - nástroje pro ochranu a utility. My se nejdříve podíváme na tu první.


- klikněte pro zvětšení -

Prvním nástrojem je Startup Recovery Manager. Ten po aktivaci dovolí, abychom si při bootu mohli po stisknutí klávesy F11 obnovit počítač. To se hodí v případě, že systém odmítá korektně nabootovat, v kterémžto případě se můžete touto funkcí snadno zachránit využitím možností aplikace True Image a vytvořených záloh.



Dále to je nástroj pro tvorbu zaváděcích médií právě s True Image Home, což je v podstatě ještě více bezpečná alternativa k předchozí funkci. Následuje Záloha jedním kliknutím. Pokud si zvolíme tu, pak budeme asi nejdříve překvapeni, protože se v podstatě nic nestane. Na ploše ale budeme mít zástupce se stejným názvem a pokud na něj klikneme, pak se začne automaticky zálohovat systémový oddíl a Master Boot Record tam, kam program uzná za vhodné. Preferuje přitom externí úložiště, jako v našem případě využitý pevný disk připojení přes rozhraní USB 2.0, což je logická a správná cesta. Pak zkouší nesystémové oddíly a následně vytvoření Acronis Secure Zone (pokud je v počítači jen jeden oddíl) a pokud vhodné úložiště nenajde, uživatele na toto upozorní a zruší akci. Jedná se tedy o maximálně zjednodušený způsob základního zálohování systému.



Pak tu je správa Acronis Secure Zone, již jsme si již ukázali a vysvětlili ve čtvrté kapitole, takže přejděme k Boot Sequence Manager, čili správci zavádění systémů. Ten ovládá nabídku instalovaných systémů zobrazovanou před začátkem bootování, přičemž ta se klasicky nezobrazuje, pokud tedy máte na svém počítači instalovaný jen jeden systém. Sem si můžete přidat systém zálohovaný do souborů .tib, které Acronis převede na .vhd, k čemuž ale potřebuje dostatek místa na disku.



Tuto akci nalezneme v nabídce pod označením Převést na zálohu systému Windows a vyhraďme si na ni dostatek času (tedy v závislosti na velikosti obrazu).





Utility


A nyní k utilitám, jichž True Image Home nabízí požehnaně. Příliš se jimi už zabývat nebudeme, protože vesměs nejde o žádné novinky.



Seznam začíná funkcí klonování disku, jejíž název hovoří za vše. Jednoduše si v přehledném průvodci zvolíme zdrojový disk a cílový disk, pak provedeme nezbytné úpravy (především rozdělení místa na disku, pokud se velikostně neshodují) a necháme program pracovat. Když půjde o klonování i systémové partition, pak bude nutné počítač restartovat a nechat Acronis pracovat ještě před samotným nabootováním. Můžeme si tak jednoduše duplikovat celý disk i s operačním systémem, což se hodí třeba po koupi nového pevného disku.

Volba Přidat nový disk do systému se postará o nastavení nového pevného disku v systému, což v podstatě supluje Správu disků v systému Windows. Následují dvě podobné položky, a sice Acronis DriveCleanser a Skartovač souborů.



První z nich se postará o nenávratné vymazání dat z pevného disku, aby si je někdo nemohl posléze obnovit. Nabízí k tomu několik algoritmů, jež vidíte nahoře na obrázku. Skartovač souborů učiní to samé jednotlivým souborům či adresářům, i když nabídka algoritmů je o trošku omezena.



Nástroj Smazání stop systému je podobný funkcím běžně využívaným u webových prohlížečů, jen nefunguje pro ně, ale pro celý operační systém. Zvolit si můžeme jednotlivé akce zaškrtnutím daného políčka a ty vybrané se následně po spuštění této utility vyberou. Téměř všechny systémové součásti lze také rozbalit a podívat se, co obsahují.

Následuje funkce pro převedení zálohy systému Windows a s ní přímo související převedení zálohy Acronis, již jsme si již popsali u nástrojů na ochranu nahoře. Zde ale pozor, překlad opět úřaduje. Samotné okno s funkcí Převést zálohu Acronis se jmenuje Převést na zálohu systému Windows (viz screenshot v předchozí části kapitoly), což je pravý opak funkce Převést zálohu systému Windows. Toto by rovněž chtělo sjednotit, aby to nebylo matoucí.

A zcela nakonec se dočkáme funkcí Připojit obraz a Odpojit obraz, které jednoduše připojí vytvořený obraz diskového oddílu jako virtuální jednotku a vše završuje Nastavení hledání s jedinou funkcí - aktivací indexování pomocí Windows Search (WDS).


Možnosti


Blížíme se do finále a vzhledem k tomu, že recenzi nechceme natahovat donekonečna, podíváme se na možnosti nastavení aplikace True Image Home 2010 již spíše v krátkosti. Jedná se o volby, jež obsahují aplikace zcela běžně a jež slouží k nastavení právě jejích funkcí.


- klikněte pro zvětšení -

V možnostech zálohování máme třeba implicitní nastavení masek, čili přípon souborů, jež se mají při zálohování ignorovat. Pochopitelně to budou především .tib, abychom nezálohovali samotné zálohy a pak také dočasné soubory .tmp a případně i ostatní dle naší volby. Pak lze zvolit příkazy spuštěné před a po akcích. Myšleny tím jsou spustitelné soubory s volitelnými pracovními adresáři a argumenty. Uživatel si tak může před či po naplánované akci třeba spustit ještě defragmentaci disku, apod. Volitelná je také úroveň komprese dat (čtyři stupně od nejvyšší po nulovou), implicitní ochrana záloh pomocí hesla a až 256bitové šifry AES, priorita zálohování v systému, zpracování chyb (ignorování chyb, tichý režim, atd.) a možnosti vytvoření záchranného média (co vše se má na něj uložit).

Samostatnou skupinu mají také možnosti obnovení, kde se dočteme především o přepisování souborů při obnovách (co přepisovat a co ne), opět tu jsou také příkazy spuštěné před a po akcích a priorita. Před obnovením si mohou také zálohy automaticky ověřovat svou integritu, což je rozumné a po obnovení se zase může zkontrolovat souborový systém.

Nepříjemnosti nám mohou zmírnit možnosti v nastavení místního úložiště, kde se určuje třeba maximální rychlost zápisu při vytváření záloh, aby Acronis příliš nezatěžoval počítač a jeho zdroje. To samé platí pro přenosy po síti a pak se dá nastavit i práh volného místa, po jehož překročení se zobrazí upozornění. Ve výchozím stavu si program také automaticky rozděluje zálohy na části (viděli jsme u nonstop zálohování a jeho 1GB archivů), což lze upravit na velikosti CD, DVD, a podobně, nebo podle uvážení třeba i na 10 bytů nebo 10 terabytů. Zajímavou možností je vytváření rezervních kopií záloh, takže teoreticky si jednu zálohu můžete uložit na externím disku a další poslat diskům ve vzdáleném NAS serveru přes protokol Samba. Zde by se možná hodily i jiné možnosti, jako třeba odeslání pomocí FTP. A nesmíme zapomenout na možnost automatického ověřování integrity záloh po jejich vytvoření.

Možnosti hledání jsou ty samé jako zmíněné Nastavení hledání, jen zde ještě je vedle Windows Search volba Google Desktop, jež byla ale neaktivní, protože tento software nebyl nainstalován. Upozornění obsahuje pouze nastavení SMTP pro odesílání e-mailů s upozorněními, Vzhled zase může měnit font a velikost písma v aplikací a jejích nabídkách a Odezva se týká programu se zkušenostmi uživatelů, aby měl Acronis potřebnou zpětnou vazbu. To je už opravdu vše, takže se přesuneme do poslední kapitoly - závěru.