Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acutake - levné ventilátory z Japonska

28.8.2007, Jan Vítek, recenze
Acutake - levné ventilátory z Japonska
Či spíše z Číny, protože na stránkách firmy se píše Designed in Japan, ale na samotných obalech ventilátorů již Made in China. Jedná se o ventilátory společnosti Acutake, která nabízí celkem tři velikosti ve dvou provedeních - De Luxe a Professional. Ony tři velikosti jsou nasnadě - 80, 92 a 120 mm a z nich si vybere snad každý majitel PC.
A poslední a asi nejzajímavější jsou ventilátory o hraně 120mm s příznačnými maximálními otáčkami 1200 RPM. Také ty vyjmete z černé krabičky s předním průzorem a za nimi sáček se šroubky a podložkami.



Jak jsem již říkal dříve, Acutake u všech ventilátorů udává stejnou hlučnost 14,9 dBA, takže se mění pouze rozměry modelů - zde 120 x 120 x 25 mm a jejich otáčky - 1200 RPM +/- 10 %. Ostatní specifikace zůstávají stejné. Škoda jen, že se nedozvíme také třeba průtok vzduchu, jaký jednotlivé modely při svých základních otáčkách vytváří.





Design lopatek 120mm ventilátorů Acutake stejně jako v předchozích případech nijak nepřekvapí. Menší rozpaky vyvolal jeden z kusů, jenž došel s umazanou lopatkou od nějakého šmíru, či čeho a také jiná lopatka vypadala, jako by se znelíbila nějaké rašpli. Leč to už nás nemůže vyvést z míry. Napájecí konektor má i zde 30 cm a je zakončen bílým třípinovým konektorem na základní desku.



Odstup lopatek od rámečku je zde již opravdu velký a přesahuje 2 mm. Při protočení rotoru rukou a pohledu proti světlu se také ukázalo, že lopatky nemají stejnou délku, či snad osa rotoru není zcela ve středu rámečku. Uvidíme, jaký toto bude mít vliv na provoz.


Zkušenosti z provozu


Po ozkoušení běhu ventilátorů mohu říci, že oba byly silně nevyvážené a v ruce se klepaly jak ratlík u veterináře. Co se týče otáček, pak oba dosáhly shodně na 1150 RPM, což je v pořádku. Avšak nevyváženost rotorů ma ten následek, že se ložiska více namáhají a tím i hlučí. To se bude samozřejmě s postupem času zhoršovat a myslet musíme také na šířící se vibrace, které mohou leckde ve skříni rezonovat. Dojmy z obou 120mm kusů tedy nejsou příliš dobré.