Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acutake - levné ventilátory z Japonska

28.8.2007, Jan Vítek, recenze
Acutake - levné ventilátory z Japonska
Či spíše z Číny, protože na stránkách firmy se píše Designed in Japan, ale na samotných obalech ventilátorů již Made in China. Jedná se o ventilátory společnosti Acutake, která nabízí celkem tři velikosti ve dvou provedeních - De Luxe a Professional. Ony tři velikosti jsou nasnadě - 80, 92 a 120 mm a z nich si vybere snad každý majitel PC.
Ventilátory Acutake FAN80/92/120 De Luxe patří mezi nejlevnější svého druhu, ale možná i proto se na nich podepsalo několik neduhů. V balení k nim dostanete čtyři šroubky a čtyři měkké podložky, které však antivibrační funkci budou jen velmi těžko plnit. Co se týče fyzického zpracování, pak Acutake obecně trpí na otřepy u lopatek, což je vidět na první pohled. To samo o sobě zase tak velký problém není, ale obecně je to průvodní znak nižší kvality.




O testech výkonu nelze konstatovat nic jiného než to, že jsou průměrné, tak si spíše něco řekneme o zkušenostech z provozu. V podstatě každá velikost měla své mouchy. 80mm verze byly velmi háklivé na polohu a pokud nebyly dokonale svisle, začala jim šustit ložiska a otáčky šly dolů. Jeden 92mm ventilátor měl problémy s otáčkami a nevešel se ani do 10% rezervy. Navíc mu drhla ložiska, což právě nejspíš zapříčinilo problém s otáčkami. A nakonec oba 120mm ventilátory se potýkaly s nadměrnými vibracemi a vyšším hlukem od motorku, takže celkově nejde o žádnou slávu.

Dlužím ještě přehled cen. Acutake FAN80 De Luxe vás přijde na 70 Kč s DPH, FAN92 De Luxe na 94 Kč a FAN120 De Luxe pořídíte za 141 Kč. Verze Professional s přídavným příslušenstvím stojí obecně o cca 30 Kč více (což je za redukci na Peripheral Power a antivibrační podložku možná i moc).

Za zapůjčení ventilátorů Acutake FAN De Luxe děkujeme firmě TNTrade s.r.o.




---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Acutake FAN80/92/120 De Luxe fans can be purchased for a very modest price, which is also the probable cause of their problems. Along with them you get four screws and four vibration dampeners, but these certainly will not be as effective as they should be. Considering the overall look, Acutake fans suffer from flashes, mainly on their blades, which is noticeable at the first sight. Even though this is not a real problem, it definitely tells us something about the overall quality.

About Acutake fans' performance I can say nothing else than: average, so let's talk rather about my experience of their run. In essence, every type had its own problems. 80mm models were touchy considering their position. When they were not operating in vertical position, their bearings would start to rustle. One of 92mm fans couldn't reach its maximum RPMs (not even minus 10 % of basic revolutions). Moreover, its bearings sounded weird, which was the evident cause of low RPMs. And finally, 120mm fans were vibrating and also their motors were noisy, so, in final conclusion, these products are nothing special.