Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware M14x: malý silák

20.6.2011, Jan Vítek, recenze
Alienware M14x: malý silák
Premiéru si dnes na našich stránkách odbyde notebook americké značky Alienware, která spadá pod křídla velmi známého výrobce počítačů, firmy Dell. Vyzkoušíme si notebook s označením M14x, který zaujme výbavou, ale i svým agresivním designem.

LCD displej


Instalovaný 14" displej má ve specifikacích uvedeno rozlišení 1366 x 768 pixelů a lesklý povrch. Zmíněné rozlišení není nic moc, ale u 14" notebooku se dá ještě akceptovat a také nám Dell dle svých produktových stránek nabízí možnost si zakoupit verzi s rozlišením 1600 x 900.


- pohled zpříma -

Alienware ve specifikacích neuvádí, zde je displej se základním rozlišení podsvícený pomocí LED (model s vyšším je) a osobně bych za to ruku do ohně nedal. Použitý displej nemá dle subjektivního pohledu moc zářivé barvy ani jasnou bílou. Barevné podání je naopak spíše mdlé


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Když se však podíváme na displej seshora či zespoda, celý obraz se mění, což jednoznačně ukazuje na technologii TN. Přo pohledu zboku pouze mírně klesne jas a kontrast, takže v takovém případě se dá obraz dobře sledovat, ale je třeba, aby se v lesklém povrchu neodráželo okolí.


- pohled zespoda -

Od prémiové značky firmy Dell jsem tedy očekával poněkud lepší displej. Nemusí nutně jít o panel IPS nebo VA, ale lepší barvy by mohlo mít i to TN.


Webkamera


Integrovanou webkameru s rozlišením 2 megapixely dokáže využít software FastAccess Facial Recognition pro přihlašování do systému. Ten si jednoduše zapamatuje tvar obličeje a pak s pomocí kamery porovnává uživatele se svou databází.



My jsme vyzkoušeli integrovanou kameru pomocí softwaru Yawcam, který ukázal, že obraz je spíše neostrý, má nevýrazné barvy (k nimž nepřispěje ani displej), ale zato je jen s malým zpožděním a také rychlý.


Zvukový systém


Dva reproduktory nad klávesnicí a jeden basový v základně pod touchpadem má na svědomí společnost Klipsch, se kterou Alienware spolupracuje podobně jako Toshiba s Harman Kardon nebo Asus s Altec Lansing. Herní notebook by rozhodně měl disponovat kvalitním zvukem, který bude navíc silný a v tomto případě mohu říci, že se zadařilo.

Osobně si nevzpomínám na žádný jiný 14" notebook, který by disponoval takto kvalitním zvukem, který není vůbec plochý a je i více než dostatečně silný. Má samozřejmě výrazné zkreslení, neboť od malých reproduktorků v těle notebooku můžeme čekat vše, jen ne věrný přednes. Celkově jsem byl ale se zvukem nadmíru spokojen.


Ergonomie


Tento notebook můžeme zařadit mezi nejmenší svého druhu. Alienware má sice v nabídce ještě 11" M11x, ale ty už nelze považovat za konkurenci testovaného M14x, neboť na to nabízí v porovnání s naším modelem nesrovnatelně méně výkonný hardware. Půdorysem jde tedy o spíše malý notebook, jenž má ovšem hmotnost téměř 3 kg, jež odpovídá spíše 15,6" modelům a jeho tloušťka 38 mm také není na dnešní dobu malá. Zato nabídne ale robustní tělo.

Považujme tedy M14x za mobilní herní notebook, i když takové spojení není zrovna moc logické. Výrobce se u něj také snažil, aby nám nepřekážely porty na bocích, a to především na pravé straně. Ale i nalevo odsunul dozadu ty porty, jejichž kabely s konektory obvykle bývají prostorově náročné - například D-Sub. Jenomže napájecí konektor je na zadní hraně a vedle něj tu zbylo dostatek místa třeba i na onen D-Sub nebo další obrazové konektory, které by přeci jen nemusely trčet v bocích. Tak či tak si v tomto ohledu moc stěžovat nemůžeme.

Dobře je také zpracovaný povrch touchpadu (mohl být ale o něco větší), po němž se prstem dobře klouže bez zadrhávání. Tlačítka mají jistý stisk a jsou oddělena, ne jako jinde v podobě jednoho kolébkového, takže se s nimi pracuje pohodlně.