Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware M14x: malý silák

20.6.2011, Jan Vítek, recenze
Alienware M14x: malý silák
Premiéru si dnes na našich stránkách odbyde notebook americké značky Alienware, která spadá pod křídla velmi známého výrobce počítačů, firmy Dell. Vyzkoušíme si notebook s označením M14x, který zaujme výbavou, ale i svým agresivním designem.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Už pohled na tabulku se specifikacemi a provedení chlazení dávalo leccos tušit, protože na tak výkonný hardware napájený 150W zdrojem je jeden průměrně velký chladič málo. Ve výsledku to musí zachraňovat ventilátor, který sice u notebooku bez zátěže zústává v klidu a jen tu a tam se roztočí. Ovšem pokud zatížíme jedno procesorové jádro, nebo snad dokonce obě a k tomu grafiku, ventilátorek se rozparádí na velmi vysoké otáčky a začne docela otravovat svým vysoko položeným hlukem.

Je to škoda, protože Alienware M14x vypadá na to, že má vzadu dostatek místa na větší chladič, díky němuž by ventilátor nemusel pracovat až na tak vysoké otáčky.

Teploty byly měřeny ve 24°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 s 3DMarkem pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, abychom si ověřili, že skutečně zvládne svou práci. Z výsledků v tabulce je také patrné, že teploty pevného disku i GPU jsou v pořádku (GeForce v klidovém režimu nepracuje, takže nelze změřit teplotu), ovšem teplota procesoru dokáže velmi rychle vystřelit až k 90 °C, což je nebezpečně blízko k jeho 100°C maximu. A navíc ani v klidovém režimu není jeho teplota dle Core Temp zrovna nízká, což napovídá, že s chlazením procesoru asi nebude něco v pořádku.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
50 °C
89 °C
GPU
-
60 °C
HDD
38 °C
45 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Zde mi vadilo především to, že po nějaké době provozu se silně zahřeje oblast napravo od touchpadu, kde si budete odkládat pravé zápěstí. Naproti tomu levé zápěstí vysokými teplotami trápeno nebude.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na zabudovanou 8článkovou baterii s kapacitou 63 Wh. Ta je zabudovaná v těle notebooku a slibuje nám nadprůměrnou výdrž až 6 hodin, to především díky využití moderní platformy Intel a technologie NVIDIA Optimus.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
5:55
1:05
Spotřeba
11 W
59 W

Kapacita baterie díky spotřebě kolem 11 W skutečně stačí na téměř šestihodinovou výdrž, takže výrobce v tomto případě vůbec nepřehání. Spotřeba ale pochopitelně v zátěži výrazně stoupne, což velmi podstatně zkrátí výdrž na baterie, což se dá ale očekávat.



Typická spotřeba 59 W odpovídá běžnému využití grafické karty a procesoru, přičemž nejvíce jsme reálně narazili na hodnotu až 80 W, a to ve velmi náročné hře ArmA 2, která dokáže značně vytížit grafickou kartu i procesor. Tehdy již měl chladicí systém notebooku značně naloženo, ovšem dodávaný 150W adaptér musí vše zvládat s přehledem. Otázkou však je, zda bude tak výkonný adaptér opravdu dodáván i k verzím určeným pro prodej.