Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware M14x: malý silák

20.6.2011, Jan Vítek, recenze
Alienware M14x: malý silák
Premiéru si dnes na našich stránkách odbyde notebook americké značky Alienware, která spadá pod křídla velmi známého výrobce počítačů, firmy Dell. Vyzkoušíme si notebook s označením M14x, který zaujme výbavou, ale i svým agresivním designem.
Mnoho lidí říká, že opravdu herní notebook není na trhu žádný, z čímž můžeme a nemusíme souhlasit. Je to ale všechno o tom, jakou má kdo o herním počítači představu a je jasné, že sebelepší notebook nemůže v tomto ohledu předčit možnosti desktopových počítačů. Výrobci se totiž musí vydávat cestou kompromisů, a to především kvůli tomu, že výkon herních počítačů dnes závisí především na grafických kartách. A čím výkonnější taková karta je, tím více energie potřebuje (nárok na výkon napájecího zdroje) a tím více také produkuje odpadního tepla, což je pochopitelně u tenkých notebooků problém a odráží se to i na ceně.



Co se týče 14" notebooku Alienware M14x, pak ani tomu se samozřejmě výše popsaná fakta nevyhnula, ale popořadě. Dle očekávání má tento model dle subjektivního hodnocení kvalitní a pevné tělo. Osobně mohu dodat, že ještě aby tomu tak nebylo, když jeho hmotnost dosahuje 3 kg a tloušťka téměř 4 cm. S rozložením portů a jejich nabídnou můžeme být celkem spokojeni. Nechybí zde dvojice portů USB 3.0 a kombo obrazových rozhraní HDMI a DisplayPort. Na druhou stranu je řada míst, a to především na zadní hraně, nevyužita.

A jak bych osobně taková místa využil? Pro zlepšení chladicího systému, který v tomto případě dle rozměrů pasivu i ventilátoru odpovídá spíše kancelářským notebookům s integrovanou grafikou. To se negativně podepisuje především na velmi vysoké hlučnosti, která pár sekund po zátěži dokáže už značně otravovat a přitom nebyl problém dosáhnout až 90 °C na procesoru. Grafický čip byl přitom chlazen výrazně lépe. S tímto můžeme spojit i to, že šasi vpravo od touchpadu se po delší práci značně zahřívá.

Dále byla zkoumána i LCD obrazovka, zvukový systém a webkamera. Zde mohou říci, že LCD panel (TN) mě nenadchl především kvůli svým vybledlým barvám. Zvukový systém bych naopak označil za velmi dobrý, za což se zasloužil především spodní reproduktor se slušným přednesem v nižších frekvencích. Webkameru mohu zase označit za průměr.


- klikněte pro zvětšení -

Výkon Alienware M14x mohu označit za velmi slušný (na 14" notebook) a vyvážený. Bezesporu si na něm zahrajeme řadu moderních her, pokud nebudeme mít přehnané nároky. NVIDIA Optimus společně s moderní platformou Intel zase zajistní nízkou spotřebu v klidovém režimu, díky níž nám 63Wh baterie poskytne reálnou výdrž dosahující až téměř 6 hodin. Zde se ale velmi vyplatí si nastavit procesor na nižší frekvenci, aby se spotřeba nárazově nezvyšovala a notebook při běžném využití neotravoval svým hlukem.

Nakonec se musím zmínit také o jeho specialitě, a sice podsvícení vícebarevnými LED. Jejich základní složky můžeme míchat dohromady a přiřadit jim i různé funkce (upozornění na došlý e-mail) nebo je nechat cyklicky přecházet z jednoho odstínu do druhého. Celkově tu tedy máme netradiční notebook, jenž má své významné pro a proti, takže jej nemůžeme jednoznačně vychválit ani zatratit.


Dobré zpracování
Slabé a hlučné chlazení
Slušný výkon + výdrž na baterii (Optimus)
LCD s nevýraznými barvami
Kvalitní zvukový systém 2.1
Šasi se zvrchu zahřívá
Nastavitelné LED podsvícení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 25 000 Kč s DPH za základní konfiguraci (více teď není známo)


Za zapůjčení notebooku Dell Alienware M14x děkujeme Dellu