Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou

19.3.2008, Jan Vítek, recenze
Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou
Společnost Alphacool nám připravila zajímavé novinky z oblasti přídavných informačních displejů, které můžeme snadno připojit k počítači. My si ukážeme model s celým označením LC-Display 240x128 Pixel blue neg. black, který se připojuje přes USB rozhraní a oproti ostatním informačním panelům jsou jeho funkce opravdu široké.
Kapitoly článku:

Displej


Zařízení je tedy vybaveno grafickým displejem s rozlišením 240 x 128 pixelů. Displej má jinak rozměry 108 x 57 mm, což znamená, že rastr je poměrně hrubý - jeden pixel má hranu 0,45 mm, avšak to není ani tak na škodu, protože na toto zařízení nebudeme pohledem přilepeni ze vzdálenosti několika centimetrů a aby bylo dobře využitelné, je důležitá i dobrá čitelnost. Pokud nemáte problémy se zrakem, tak "desítkový" font pohodlně přečtete i ze vzdálenosti dvou metrů.



Co se týče vlastností samotného displeje, pak podsvícení má světle modrou až nafialovělou barvu a informace se zobrazují bílou barvou. Pozorovací úhly odhaduji seshora i zespoda kolem 45° a ze stran pak o něco více, kolem 55 - 60°. Pokud se ze strany podíváte pod větším úhlem, displej celkově ztrácí kontrast a nic na něm nepřečtete. Avšak když se podíváme z extrémního úhlu seshora či zezdola, bílá barva se invertuje v černou a vše je snadno čitelné až do maximálního úhlu, kdy je displej ještě vidět. Po zkušenostech s podobnými zařízeními tedy musím říci, že se Alphacool z tohoto hlediska nemá zač stydět.


Pohled seshora z extrémního úhlu

O něco horší je již odezva displeje, která u rychleji běžícího textu už je znát, ale text i tak snadno přečteme. Video si na tomto displeji také nebudeme přehrávat, takže v podstatě i odezva je uspokojivá. Software LCDHype ukázal obnovovací frekvenci 8 - 10 FPS. A nakonec je zde úroveň podsvícení, která se bohužel nedá nijak nastavovat. Pouze si můžete podsvícení vypnout a to pak je displej čitelný pouze když jej nastavíte tak, aby odrážel světlo.


Instalace


Zařízení potřebuje svůj vlastní ovladač a také doprovodný software. Ten je na dodávaném CD a skládá se ze dvou ovladačů a doprovodného programu Alphacool alphaLCD. Ovladač USB driver je zde právě pro alphaLCD od Alphacool, což je firemní aplikace pro nastavení a ovládání panelu.



A pak je zde ovladač pro software LCDHype. Tento software si musíte předem stáhnout a nainstalovat a až poté do počítače nahrát ovladač pro LCDHype, který tak slouží coby plugin. Poté si v LCDHype vyberete příslušný ovladač a panel se aktivuje.




Přednastavené profily


Doprovodný software od Alphacool, s nímž se budeme potýkat na další stránce recenze, nabízí několik přednastavených profilů. Poté, co nainstalujete příslušný software a případně jej aktualizujete přes Internet, se vám do traye vměstná ikonka ve tvaru písmene Alfa. Pod ní se skrývá menu s částmi aplikace pro nastavení jednotlivých profilů, nakládání s profily, ukázku práce panelu na obrazovce počítače a různá nastavení pro aktualizace, volbu startu aplikace se systémem, správu pluginů a volbu jazyka (momentálně angličtina, němčina, francouzština a holandština).


Ukázka práce displeje - 2x zvětšeno

Ukázka displeje se zobrazí v malém okně, které si můžete pro lepší přehled 2x zvětšit pomocí ikonky dole zcela vlevo. Pak je zde vedle další ikonka, po jejímž stisknutí se otevře editor stránek, kde si můžete právě zobrazovanou upravit. A pak je zde trojice ikonek dole vpravo, s jejichž pomocí si můžete listovat v profilech a pozastavit jejich automatické obměňování.

Nyní se podíváme, jaké jsou některé přednastavené obrazovky. Ty samotné jsou zde od výrobce spíše na ukázku, co panel a jeho software dovede, protože nepředpokládám, že by měl uživatel tu trpělivost, aby si nastavil ke kolování nějakých deset obrazovek.











A nakonec jsem si nechal ukázku svého několikaminutového snažení. Displej není nekonečný, a proto, abyste na něj vměstnali co nejvíce použitelných informací, je vhodné jím příliš neplýtvat, jako to dělám já s logem Světa Hardware. To je zde pouze na ukázku toho, že obrázky jako takové stejně nemá smysl na displej dávat a jejich podpora je zde tedy především pro upotřebení jednoduchých geometrických obrazců. Dále si můžete všimnout useklého data, což vzniklo tím, že se den přehoupl z jednočíslicového vyjádření na dvoučíslicový, a datum se již do vyhrazeného prostoru nevešelo. Na to je tedy také třeba si dávat pozor a každé hodnotě nastavit prostor, jaký bude potřebovat.

Poslední potíží je nešťastná čeština u RSS zpráv. To snad výrobce u svého softwaru brzy napraví.