Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou

19.3.2008, Jan Vítek, recenze
Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou
Společnost Alphacool nám připravila zajímavé novinky z oblasti přídavných informačních displejů, které můžeme snadno připojit k počítači. My si ukážeme model s celým označením LC-Display 240x128 Pixel blue neg. black, který se připojuje přes USB rozhraní a oproti ostatním informačním panelům jsou jeho funkce opravdu široké.

Page editor


Jako první si ukážeme samotný editor jednotlivých stránek. Ten funguje na principu WYSIWYG, tedy podobně, jako známá aplikace Samurize, která sbírá informace ze systému nebo z různých monitorovacích aplikací a pomocí vlastního grafického rozhraní je zobrazuje na obrazovce PC. Tento program funguje stejně, akorát je určen pro spolupráci s displejem, kde se musí počítat s menším rozlišením a také pouze jednou barvou. Dobré je, že se provedené změny v aplikaci ihned samy projeví i na displeji.


- klikněte pro zvětšení -

Vše funguje tak, že si buď zvolíte novou stránku, nebo otevřete již existující pomocí známých funkcí reprezentovaných ikonami nahoře. Pro přidání dalších objektů si dole klikneme na Add objects, kde si příslušný vybereme a ten se zobrazí v seznamu objektů vpravo. Mezi objekty si můžeme snadno přepínat a ty se pak v náhledu vpravo zvýrazní rámečkem. Ten je interaktivní, takže si jej můžeme přesouvat myší a nastavovat jeho velikost. Pro přesnější, i když pomalejší nastavení pozice a velikosti objektu můžeme využít také číselné zadání. A pak jsou zde různé volby pro každý typ objektu. Například je to nastavení fontu, rychlost animace textu, zarovnání textu, formát času, časová zóna, atd.


Náhled se stránkami pro snadnou orientaci při jejich otevírání

Bohužel, jak je vidět ze screenshotů a fotografií, program má problémy s českými znaky, avšak ne vždy. Zatímco vepsaný text se sice v seznamu objektů zobrazuje špatně, na displeji již problém není. Horší to je ale s RSS, kde jsem nenašel možnost, jak aplikaci donutit zobrazovat české znaky. Nepomohlo ani nastavení jiného fontu a volby kódování textu zde nejsou. Aplikace se však stále bude vyvíjet, tak snad budou programátoři pamatovat i na své východní sousedy, jinak si v českých RSS moc nepočteme.


Knihovna různých objektů

Mezi nabídkou objektů je řada aplikací a různých jiných zdrojů informací. Page editor si z nich bere informace a používá je pro zásobování našeho LCD panelu. Z kazdé záložky si můžeme vybrat jednu nebo více informací (ale vždy samozřejmě postupně) a v některých případech si můžeme i dále nastavit podrovbnosti. Na takové případy se nyní podíváme.



Nejvíce možností nabízí konfigurace RSS pluginu. Zde si můžeme zadat nové zdroje RSS zpráv, nastavit název, frekvenci jejich obnovy, znak či znaky pro jejich oddělování a také na jakém CPU jádru má plugin běžet (samozřejmě pokud má váš procesor více než jedno).



A poté jsou zde nějaká nastavení pro RivaTuner, kde si zvolíme cestu k němu, frekvenci kontrolování informací a také zde si můžeme zvolit jádro procesoru, jež tento plugin bude využívat.

Co se týče dalších postřehů, pak mi u této aplikace celkem chyběla možnost využít jednoduché objekty jako linky, kruhy apod. Toto je suplováno možností načítat obrázky - osobně jsem použil naše logo, které však muselo být předem upraveno, aby je program na LCD lépe zobrazil, protože k dospozici je pouze jedna barva. Proto je nutné obrázky upravovat tak, aby byly co nejvíce kontrastní a opravdu využitelné jsou v podstatě jen jednoduché tvary využitelné pro ciferník hodin, podklady, apod.


Profile editor


A nakonec se podíváme na editor profilů. Zde si můžeme zvolit tzv. aktivní stránky, tedy takové, které se budou postupně obměňovat na displeji. Máme zde také jistá nastavení, jako podmínky, za kterých se stránka objeví, nebo naopak zmizí. Page timeout je zde to hlavní a nastavuje dobu, po kterou se nějaká stránka objeví na displeji. Důležité je také nastavení vazby k jistému procesu, s jehož startem či ukončením se stránka aktivuje, respektive deaktivuje. A nakonec zde máme v hlavní záložce inverzi barev, otočení vzhůru nohama a vypnutí podsvícení displeje.



Pak je zde ještě záložka Event Pages, kde jsou přednastavené různé události jako aktivace šetřiče obrazovky, uspání počítače, atp. Zde si můžeme zvolit, zda chceme při nějaké této příležitosti aktivovat jistou stránku.

Software tedy nabízí poměrně široké možnosti, ale je zde také prostor pro vylepšení. Asi největším problémem jsou české znaky u RSS, které se nezobrazují korektně a pro české kanály je tato funkce defacto nepoužitelná, což je velká škoda a snad to bude brzy napraveno. Pak jsem ještě zaznamenal problémy se SpeedFanem, který na notebooku s alphaLCD nespolupracoval, ale na desktopu již ano. Vyplatí se proto sledovat aktualizace a doufat, že je výrobce nebude zanedbávat.


Závěr


Panel Alphacool LC-Display 240x128 Pixel je z hlediska hardwarového zpracování velmi slušný produkt. Displej je uložen v pevném hliníkovém rámečku, který vám v počítači nezabere více místa, než je opravdu nutné. Ani zprovoznění displeje nebude nikomu činit potíže - prostě jej připojíte přes USB rozhraní a nainstalujete příslušný software z přiloženého CD.



Vyhrát si však budeme muset se softwarovou stránkou, aby nám displej dokázal zprostředkovat kýžené informace podle potřeby. Máme k tomu připraven mocný software, jenž díky pluginům spolupracuje i s jinými aplikacemi a uživatel díky tomu může sledovat teploty komponent, aktuální informace o systému, RSS zprávy, atd. Problém je jistá nevyspělost tohoto software, kvůli čemuž se české RSS zprávy nezobrazují korektně. Ale displej není vázán pouze na dodávanou aplikaci alphaLCD, ale může spolupracovat také s LCDHype.

A nakonec, co se týče ceny, pak ta by mohla být poněkud nižší, ale my si musíme uvědomit, že jde v podstatě o ojedinělé zařízení, ke kterému bychom hledali ekvivalent od jiného výrobce velmi těžko.


Dobrá kvalita zařízení
podpora českých znaků u alphaLCD
Displej je dobře čitelný i z úhlu
vyšší cena
Široké možnosti použití
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 2800,- Kč s DPH

Za zapůjčení displeje Alphacool LC-Display děkujeme firmě JSComputers


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Panel Alphacool LC-Display 240x128 Pixel is very well done piece of hardware. Its display is secured in a firm aluminium frame and the device will not occupy more than necessary space in your computer. Also installation is not a problem. All we have to do is to connect the device through the supplied USB cable and install drivers and software from CD.

However, If we want to use the panel properly, it is vital to create our own LCD pages which will show just the information we need. For this task there is a powerful software included which thanks to its plugins cooperates with other applications. The user may watch info about components' temperature, current system information, RSS feeds, etc. But the alphaLCD applications has its flaws. For Czech customer, the biggest one is poor support of Czech fonts, which makes the RSS feeds hardly usable. On the other hand, the LC-Display does not have to cooperate only with alphaLCD, but thanks to supplied drivers it also works with LCDHype.

An finally, there is the question of price which is a bit high. But we have to realize that Alphacool's LCD displays' equivalents are hard, if not impossible to be found in other manufacturers' portfolios.