Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion do obýváku

5.4.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Fusion do obýváku
Nedávno jsme si v článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel představili výkonnou sestavu se čtyřjádrovým CPU Intel Core umístěném v malé skříni Lian Li. Nyní půjde o podobnou věc, ale s využitím skříně Antec a úsporné platformy AMD Brazos s procesorem Zacate.

Pohled dovnitř skříně


Dovnitř tohoto malého boxíku se dostaneme podobně jako do starých skříní Midi-Towerů. Ty byly vybaveny krytem ve tvaru obráceného písmene U a ne normálními bočnicemi a stejně tomu je i u tohoto Antecu. Jeho kryt drží za tři přítlačné šroubky, na něž však plech moc tlačil, a tak jsem se stejně neobešel bez šroubováku. Sundání samotného plechu už jde lehce. Stačí jej trošku poodsunout dozadu a zvednout.


- klikněte pro zvětšení -

Našim očím se ukáže jen zdánlivě složitý interiér. Pokud si totiž odmyslíme horní konstrukci pro mechaniku a pevné disky, kterou lze velmi snadno odmontovat, boční pozice ventilátorů a zdroj, nezůstane uvnitř vůbec nic. Dost místa ale zaberou také kabely, které by zasloužily být obaleny ve flexu, aby se s nimi lépe pracovalo. Přidávají se k nim pak samozřejmě i kabely od předních tlačítek, kontrolek a konektorů USB a eSATA, takže místa nazbyt ve skříni moc nebude.


- klikněte pro zvětšení -

Z opačné strany se ukazuje 80mm ventilátor Antec TriCool, vedle nějž je další pozice zaslepená černým plastem. O krok dál už pak máme druhý ventilátor starající se o chlazení napájecího zdroje. Ten tak byl jednoznačně stvořen pro tuto skříň na míru a otázkou je jeho hlučnost. Ta by teoreticky díky nízkému výkonu zdroje a doufejme i vysoké efektivitě nemusela být vysoká. O tomto se však Antec vůbec nezmiňuje.


- klikněte pro zvětšení -

horní plechová konstrukce drží pouze za tři snadno přístupné šroubky, takže ji můžeme v okamžiku odmontovat a podívat se na dostupné konektory. Ty jsou uzpůsobeny možnostem skříně a co se týče napájení základní desky, je dobré vědět, že zdroj má 20+4pinový hlavní ATX konektor a k tomu 4pinový +12V pro posílení napájení procesoru. Vedle toho má zdroj ještě dva napájecí konektory SATA, jeden úzký SATA pro tenkou optickou mechaniku na jedné větvi a také osamocený Peripheral Power (aka MOLEX). A proč i ten?

Inu, je to proto, že v Antecu jaksi nedokázali tuto celou věc domyslet až do konce. Máme zde skříň, k ní byl vytvořen na míru zdroj a přesto musíme napájet ventilátor a dokonce i přední LED u tlačítka Power pomocí konektorů Peripheral Power. Jako bychom měli uvnitř místa habakuk a výstup pro přední LED udávající stav počítače neměly samotné základní desky. Zajímalo by mě tedy, proč tu nejsou pro účely napájení ventilátorů vyvedeny ze zdroje speciální kabely zakončené malými třípinovými konektory. Nebo ještě lépe, proč už není celý systém hotový, zapojený do zdroje, vedený místy, kde kabely nebudou vadit a připravený pro případné zapojení dodatečného ventilátoru.


- klikněte pro zvětšení -

Další věc je samotný napájecí konektor, který je z vnitřní strany i s nějakou konstrukcí chráněn tuhou, teplem staženou bužírkou. Zcela zbytečně tak zasahuje nad základní desku přímo do oblasti, kde se u základních desek s klasickými socketu bude nacházet chladič procesoru. A i v našem případě, kdy povede mimo chladič procesoru, je neohebný kabel vedoucí přímo nad základní deskou jenom k zlosti. Daleko lepší by bylo, kdyby byl spíše na druhé straně, klidně až téměř u ventilátorů. Tam by nevadil v podstatě ničemu. Nebo to měli prostě u Antecu vymyslet jinak, však tuto skříň navrhovali jako celek.

Nakonec se podívejme na štítek napájecího zdroje. Na něm není žádná certifikace 80 Plus patrná, a tak jeho účinnost zůstává záhadou. Dozvíme se ale o maximálním zatížení +12V větve na 120 W