Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC d2757Ph: Designovka s 3D

29.11.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC d2757Ph: Designovka s 3D
Máte rádi 3D? Máte rádi pěkné monitory? Tak právě pro vás je tu nový IPS monitor od AOC. Ten vsází na pasivní technologii 3D (tedy bez blikání), velikost 27", Full HD rozlišení a hlavně na neotřelý design.

AOC d2757Ph: celkové hodnocení


Monitor AOC d2757Ph je plný rozporů. Na jedné straně má velmi atraktivní a neotřelý design. Onen design však trošku ubral na ergonomii a rozhodně by si zasloužil alespoň základní zdvih. Bez něj je monitor posazen trošku níže než je ergonomicky správné (tedy pro osobu měřící 185 cm).

Další rozporuplnou vlastností je odezva, kterou lze regulovat, ale ona regulace není dostatečně jemná. Takže ve výsledku je odezva pouze průměrná a pokud vám ve hrách vadí překmit (duchy v obraze), tak je potřeba Overdrive prakticky úplně vypnout.


 - základní pohled


Velmi slušné je však barevné podání, které poskytne běžným uživatelům velmi dobré výsledky. Barevný rozsah je mimo sRGB pouze u zelené barvy. Díky tomu je i samotná simulace sRGB v OSD velmi jednoduchá.

Další rozporuplností je podsvícení, které sice netrpí výraznými průsvity, ale homogenní rozhodně není. U filmů to nevadí, ale pro grafiku je podsvícení nedostatečné. Také homogenita barev po ploše není až tak perfektní. Rozdíl je téměř 600 K, což je opravdu mnoho. Inu, kompenzace podsvícení u grafických monitorů má svůj smysl.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Hraní her s 3D režimem
2) Úprava fotografií pro běžné uživatele

Ve výsledku je monitor nejvhodnější hlavně pro zájemce o velký obraz a 3D režim. Typicky tedy hráče her. Pokud však patříte mezi uživatele, co chtějí mezi hrami i sem tam upravit fotografii z dovolené a záleží vám na barvách, tak i zde AOC poslouží velmi dobře. Pozor však na drobné problémy s podsvícením, které jsou však v této kategorii monitorů docela běžné. Je to zkrátka daň za velký a levný monitor.


Plusy


+ 3D režim
+ Dobré barevné podání i bez kalibrace
+ Slušná odezva (ale s jistým překmitem)
+ Téměř přesný sRGB gamut
+ Pozorovací úhly (pozor však na odlesky)
 
 

Minusy


- Lesklý povrch obrazovky
- Odezva s výraznými překmity
- Slabší ergonomie
- Podsvícení není zcela homogenní (ale bez průsvitů)
 

Cena v době testování: cca 7.600 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru AOC d2757Ph děkujeme AOC.


Jak hodnotíte monitor AOC d2757Ph?
V anketě šlo hlasovat od 29.11.2012 do 15.11.2013. Počet hlasujících: 6
Výborný33 %
Průměrný50 %
Špatný17 %