Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC G2460PQU: 144 Hz pro hráče!

16.7.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC G2460PQU: 144 Hz pro hráče!
Pokud si hodláte pořídit herní monitor, nejspíše narazíte na diskuze ohledně nutnosti 120/144Hz monitorů. AOC si pro nás připravil rovnou 144 Hz, ovšem standardně je vybaven TN maticí. Dokáže překvapit?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Kvalitou interpolace se v posledních letech už téměř ani zabývat nemusíme. Většina monitorů se totiž ustálila na téměř stejné úrovni a hledat rozdíly je jako hledat jehlu ne v kupce sena, ale rovnou na celém poli. Zkrátka interpolace je na běžné úrovni. Potěšující je, že monitor umí zachovávat poměr stran. To je u herního monitoru velmi důležité. Ne vždy totiž hra podporuje rozlišení 1080p. I když to jsou spíše jen výjimky. Naopak většina dnešních moderních her je právě na toto rozlišení optimalizována.


AOC G2460PQU interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


AOC G2460PQU interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


AOC G2460PQU interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Nejprve jsem si myslel, že zde monitor pohaním a řeknu "fuj, zase ta PWM regulace". Ale bylo by to nefér. Monitor sice používá PWM, tedy pulzně-šířkovou modulaci pro regulování jasu, ovšem blikání LED podsvícení je natolik rychlé, že se pro oko jeví jako moderní lineární regulace. Frekvence je velmi pěkných 582 Hz. To je více než dvojnásobek co je u většiny monitorů. Při nastavení jasu na 100% se samozřejmě blikání zcela zbavíte.


AOC G2460PQU regulace podsvícení



Spotřeba


Vzhledem k velikosti a nasazení monitoru lze očekávat slušnou spotřebu. A je tomu skutečně tak. Při maximálním jasu si monitor řekne pouze o 35 W. Při jasu 120 cd/m2 je jen 19 W, což je velmi dobré. Ve výsledku je dobrý tedy i světelný výkon.


AOC G2460PQU spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,857 lm/W.