Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku

27.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku
Pokukujete po filmovém monitoru? Nepřesvědčil vás Dell U2913WM? Možná právě pro vás je tu nový AOC Q2963Pm, který poskytuje za malý peníz slušný zážitek. Navíc přidává i slušné barvy bez kalibrace!

Odezva


V nedávné recenzi AOC i2369Vm jsme se zaměřili na odezvu z pohledu položky Overdrive v menu. Zde je tato položka zastoupena naprosto stejně. Ovšem tentokrát se místo nastavení na Slabé změnilo na Střední. Je tu opravdu dobře vidět, že každý monitor potřebuje Overdrive trošku jiný a jinak nastavený. AOC na to jde pěkně od lesa a nechává v tomto pěkně volbu na uživateli.


 - odezva tabulka


Průměrné odezvy 10,2 ms pro rise a 9,8 ms pro fall jsou sice relativně vysoké, ale na druhou stranu se prakticky nikde nesetkáme s překmitem A pokud zde někdy nějaký nastane, tak rozhodně nepřesáhne 5% hranici.

 - odezva graf


Pokud se podíváme na průběh odezvy 0-175-0, tak bude asi všem jasné, že průběh je téměř ideální.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Podobně je na tom i odezva 50-200-50. Zde se sice vyskytl drobný překmit. Ten ovšem pro oko není rozhodně viditelný.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Horší je to s inputlagem. Ten totiž dosahuje 36 ms a to není zrovna málo.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Právě na sledování videa je monitor určen. Díky poměru stran 21:9 je valná většina nových filmů zobrazena bez okrajů. Samozřejmě například televizní seriály jsou uzpůsobeny poměru stran 16:9. Právě seriály jsou tedy zobrazeny s pruhy na levé a pravé straně. Je to trochu nezvyklé, ale po chvilce to přestanete vnímat. Osobně jsem sice stále zastáncem u 27 a výš poměru stran 16:10, resp. v horším případě 16:9, ale věřím, že si tento ultraširokoúhlý formát své příznivce najde.

Video jako takové je až nezvykle hluboké. Je to dáno o něco lepší černou barvou a matnou povrchovou úpravou. Odezva pro filmy naprosto dostačuje a barvy jsou až nečekaně věrné. Pleťová barva je přirozená a obloha nepřepálená. Celkově jde tedy o velmi slušný výsledek.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé barvy patří také k těm lepším. Pokud se podíváme na jas při 120 cd/m2, tak je asi všem jasné, že černá je slušně hluboká. Samozřejmě nedosahuje kvalit VA panelů, ale to IPS asi nikdy nebude.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her sem tam narazíte na nepodporu rozlišení 2560×1080, ale obvykle se jedná pouze o adventury. U FPS her je z 99% toto rozlišení podporováno. Díky tomu získáte vlastně jiné FOV a vidíte více do stran. Ve své podstatě nahradíte dva monitory vedle sebe a zbavíte se jejich předělu. Ale pozor! Někdo vás může nařknout, že podvádíte, protože vidíte moc do stran.




Bohužel u her se hodně projevuje velký inputlag, který je o to víc vidět při více širokoúhlém monitoru. Je obecně známo, že například blikání CRT monitorů bylo vidět pěkně periferním viděním. A podobné to je i u inputlagu. Daleko více jej vnímáme právě periferním viděním. Odezva je pro hry dostatečná, je však kažena právě oním velkým inputlagem.