Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku

27.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku
Pokukujete po filmovém monitoru? Nepřesvědčil vás Dell U2913WM? Možná právě pro vás je tu nový AOC Q2963Pm, který poskytuje za malý peníz slušný zážitek. Navíc přidává i slušné barvy bez kalibrace!

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Jak už to tak dnes bývá, tak v monitoru je osazen panel typu e-IPS, což je vlastně H-IPS panel jen v jakési ekonomické variantě. Pro nás to znamená hlavně to, že TN panely jsou opravu už pasé. A je to jedině dobře.


Teplota bílého bodu


Pokud se v OSD menu pokusíte srovnat teplotu barev, tak se připravte na to, že máte k dispozici rozsah 0-50 u každé složky. Sice OSD nabízí 0-100, ale od 50 nahoru se teplota barev nemění a pouze se přesaturovávají barvy.

Teplota barev v závislosti na jasu je velmi dobrá. I pokud změníte jas z 0 na 100%, tak se to na teplotě prakticky nepodepíše. Můžete s klidem tedy provádět kalibraci při jakémkoli jasu, což je jistě dobrá zpráva. Navíc se nemusíte ani moc bát, že by se monitor po delším čase nějak výrazně změnil. I když stabilita barev je samozřejmě ještě něco jiného.


 - závyslost teploty bílé na jasu


S rozložením barev po ploše monitoru to je již tradičně o poznání horší. To bohužel řeší až kompenzace podsvícení a barev. Ta však obvykle patří až dražším monitorům. A vlastně ne. Je tu totiž Dell U2913Hm, který kompenzaci podsvícení má. Sice nemá kompenzaci barev, ale rozhodně je dál, než tento AOC. Uvidíme, jak si povede dál.

Pokud se na monitor podíváte zpříma, tak je docela dobře vidět, že je celý levý spodní okraj znatelně studenější než zbytek monitoru. To je docela škoda.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


První, na co se podíváme, je gamut, který se až nečekaně dobře přiblížil standardu sRGB. Drobná odchylka je pouze u zelené barvy, ovšem není to nic tragického. Monitor má tedy v barvách našlápnuto opravdu skvěle.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Trošku překvapení se událo ihned při zapojení monitoru. Do systému je zaveden automaticky profil dodaný výrobcem (přes DVI či HDMI kabel). Ten bohužel ne zcela odpovídá realitě a jeho gamut je trošku jiný. Více můžete vidět na diagramu.





Dalším zádrhelem je fakt, že tento icc profil obsahuje údaje o gamě. A ta je dle AOC ideálně 2,0. S tím však až tak nemohu souhlasit. Dnes běžná gama je 2,2, a to i u MAC počítačů. Takže proč zavádět 2,0.


 - dE profil

Profil vestavěný v monitoru


Pokud necháte pracovat profil co je přímo v monitoru, tak se setkáte s trošku horším barevným podáním, než když žádný profil nezavedete. Průměrná odchylka ΔE2000= 3,16.


 - dE profil

Profil Teplé (výchozí) - s vymazaným ICC profilem ze systému

Pokud však profil zcela vymažeme ze systému, tak získáme ΔE2000= 2,17, což je téměř o celou ΔE2000= 1 lepší výsledek než s přiloženým profilem.


 - dE profil

Profil Normální


Nyní již následují další režimy, které obvykle upravují jen teplotu barev. Profil Normální ΔE2000= 2,53.


 - dE profil

Profil Studené


Další profil Studené se již přehoupl přes trojku, konkrétně ΔE2000= 3,02.


 - dE profil

Profil sRGB


Asi nejnadějnější je profil sRGB. Bohužel jde ve své podstatě pouze o přejmenovaný profil Teplé. Barevná odchylka ΔE2000= 2,16.
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=46
G=45
B=47
Kontrast: 50
Jas: 24

Pokud zavítáte do menu a začnete snižovat hodnoty tak, abyste dosáhli přijatelné/obvyklé teploty barev 6500 K, tak se monitor promění téměř v grafický. ΔE2000= 1,57.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Profil toho již moc nezmůže. Přesto se celkově barvy vylepšily, a pokud se podíváte na konec kapitoly, tak se vylepšila i gama v tmavých tónech. ΔE2000= 1,26.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Změna barev je skutečně minimální. Tomu také odpovídá i změna odchylky ΔE.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Na LUT křivce je dobře vidět větší zvlnění v tmavších oblastech. Právě v nich je potřeba z počátku (v tmavých tónech) trošku přisvětlit poté přitmavit, a pak již dochází k úpravě jednotlivých kanálů pěkně zvlášť.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově monitor v barvách opravdu překvapil. Díky tomu se z něj stává až nečekaně dobrý monitor. Bohužel ho hodně shazuje horší ergonomie a konstrukce.