Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AORUS 16X (2024): herní notebook s GeForce RTX 4070 a 165Hz displejem

25.7.2024, Karel Polívka, recenze
AORUS 16X (2024): herní notebook s GeForce RTX 4070 a 165Hz displejem
Dnes se podíváme na výkonný herní notebook s grafikou NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop a procesorem Intel Core i7-13650HX. Obsahuje 16" displej s rozlišením 2560×1600 px a obnovovací frekvencí 165 Hz. A k tomu všemu zde máme klávesnici s RGB podsvícením.
Po předchozích modelech notebooků od Gigabyte z řady AERO zaměřených na tvůrce obsahu díky displeji s vysokým rozlišením 4K (viz recenze novějšího AERO 16 BSF) se dnes podíváme na zástupce produktové řady AORUS, která cílí na hráče počítačových her. Konkrétně jde o AORUS 16X (2024) s HW konfigurací, kterou představuje model s označením 9SG.
 
 
Notebook nabízí displej typu IPS s rozlišením 2560×1600 px (16:10, 189 PPI) a vysokou obnovovací frekvencí až 165 Hz pro lepší zážitek z plynulého pohybu ve hrách a také pro možnost rychleji a přesněji reagovat na změny v obrazu při hraní kompetitivních titulů s rychlým pohybem. Tomu pomáhá i synchronizační technologie NVIDIA G-Sync, díky které nedochází k nepříjemnému "trhání obrazu", jelikož její účel spočívá v tom, že je vždy na celé ploše displeje zobrazený pouze jeden kompletní snímek.
 
- produktové foto výrobce, na českém trhu je notebook s českými znaky -
 
O grafický výkon se stará čip NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop s architekturou Ada Lovelace, 4608 jádry CUDA a boost frekvencí až 2175 MHz (= 20 TFLOPS), který má k dispozici 8 GB paměti GDDR6. Výkon tohoto notebookového čipu má nejblíže k desktopovému modelu GeForce RTX 4060 Ti, který má 4352 jader CUDA a boost frekvenci čipu až 2540 MHz (= 22,11 TFLOPS), viz velký přehled desktopových grafických čipů.
 
Gigabyte u tohoto notebooku uvádí, že grafický čip si může v případě potřeby vzít až 140 W energie (GeForce RTX 4070 Laptop umožňuje podle specifikací NVIDIE konfigurace s příkonem v rozsahu 35-115 W, takže uváděných 140 W je maximum s využitím 25 W pomocí Dynamic Boostu, kdy dochází k tomu, že GPU si bere část příkonu od CPU, pokud je právě GPU zrovna více zatěžované).
 
 
Procesor je 14jádrový Intel Core i7-13650HX (Raptor Lake, 13. generace), který má 6 výkonných jader P-Core, 8 úsporných jader E-Core a boost frekvenci až 4,9 GHz. Intelem udávané hodnoty spotřeby tohoto procesoru jsou 55 W PBP (Processor Base Power) a 157 W MTP (Maximum Turbo Power). 
 

 

NVIDIA Max-Q

 
Notebook podporuje sadu technologií NVIDIA Max-Q využívajících umělou inteligenci pro optimalizaci výkonu a spotřeby notebooků, což v tomto případě znamená následující:
 
 
DLSS 3 - upscaling technologie, pomocí které dochází k renderování obrazu v nižším rozlišení, přičemž probíhá jeho optimalizace pomocí umělé inteligence pro dosažení výrazně vyššího výkonu s vyšší kvalitou obrazu, než kdyby došlo k pouhému zvětšení z nižšího rozlišení. Na ukázku přínosu této technologie v praxi se podíváme dále v části věnované testům ve hře Cyberpunk 2077.
 
Advanced Optimus - systém dynamického přepínání mezi samostatnou výkonnou grafikou NVIDIA a úsporným grafickým jádrem obsaženém přímo v procesoru Intel Core i7-13650HX, které může v případě zvolení odpovídajícího profilu zaměřeného na nižší spotřebu pomáhat zvyšovat dobu provozu na baterii (samozřejmě na úkor výkonu).
 
Dynamic Boost - pro přerozdělování energie a výkonu mezi CPU, GPU a grafikou pamětí podle aktuálních požadavků na vytížení jednotlivých částí s cílem dosahovat celkově pokud možno co nejvyššího výkonu (co nejvyšších snímkových frekvencí ve hrách).
 
CPU Optimizer - pro zvýšení efektivity práce procesoru pomocí vylepšeného delegování jeho úloh a synchronizace podprocesů ovladačů, díky čemuž může být poskytováno více energie pro GPU pro dosažení vyššího herního výkonu.
 
Rapid Core Scaling (rychlé škálování jader) - pro efektivnější přidělování požadavků na vytížení jednotlivých jader podle aktuální potřeby výpočetně náročných aplikací jako např. Adobe Premiere, Blender nebo Matlab.
 
Battery Boost 2.0 - pro zvýšení výdrže při provozu na baterii.
 
Whispermode 2.0 - pomocí této funkce, jež je součástí GeForce Experience, lze v případě připojení notebooku k elektrické síti nastavit požadovanou míru jeho hlučnosti s ohledem na cílovou snímkovou frekvenci, které byste chtěli dosahovat.
 
Resizable BAR - umožňuje procesoru přistupovat přes sběrnici PCI Express k celé paměti grafické karty naráz (a ne pouze k malé části jako v případě bez podpory této technologie), což může přinést zvýšení výkonu ve hrách.
 
Optimal Playable Settings (OPS) - jde o funkci v rámci GeForce Experience, jež umožňuje pomocí posuvníku snadnou a přehlednou volbu nastavení grafiky v jednotlivých hrách podle toho, zda zrovna v daném titulu preferujete spíše vyšší výkon nebo vyšší kvalitu obrazu, přičemž se na posuvníku vždy zobrazí doporučené (optimální) nastavení právě pro váš konkrétní HW (lze nastavit samostatně pro stavy, kdy je notebook připojený k elektrické síti a kdy běží na baterii).
 

 
Operační paměť je o velikosti 16 GB a tvoří ji 2 moduly DDR5 s frekvencí 4800 MHz. V notebooku jsou celkově 2 sloty pro paměti typu SO-DIMM, takže v případě potřeby rozšířit velikost RAM bude potřeba ty stávající vyměnit za jiné a nepůjde pouze přidat další moduly.
 
Pro ukládání dat je zde 1TB SSD AORUS Gen4 5000E (AG450E1024-SI, výrobcem udávaná rychlost sekvenčního čtení je až 5000 MB/s a sekvenčního zápisu až 4600 MB/s), nicméně v útrobách notebooku jsou celkem 2 konektory M.2, takže je k dispozici jeden volný pro případné přidání druhého SSD, pokud bychom chtěli rozšířit úložnou kapacitu. To se může hodit vzhledem k tomu, jak se stále zvětšuje datová velikost her s velkými otevřenými světy (open world), díky čemuž se 1 TB se může velmi rychle zaplnit.
 
Specifikace AORUS 16X (2024) 9SG-43CZC54SH
Procesor
Intel Core i7-13650HX, 14 jader (6P+8E), Turbo pro P-Core až 4,9 GHz a pro E-core až 3,6 GHz, 24 MB cache, Raptor Lake (13. generace)
GPU integrované Intel UHD Graphics
GPU samostatné NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop, boost až 2175 MHz, 8 GB GDDR6
Displej 16" WQXGA, IPS, 2560×1600 (16:10), 189 PPI, 165 Hz, 3 ms, jas 400 nits, HDR, 100% sRGB (Pantone Validated, certifikace TÜV Rheinland), antireflexní
Operační paměť 16 GB DDR5, 4800 MHz
Datové úložiště 1TB SSD AORUS Gen4 5000E (AG450E1024-SI, M.2 2280, NVMe PCIe 4.0)
Klávesnice České znaky, RGB podsvícení, N-Key, zdvih kláves až 1,7 mm
Porty 1×Thunderbolt 4 (typ-C, podporuje USB4, DisplayPort 1.4 a Power Delivery 3.0)
1×USB 3.2 Gen2 (typ-C, podporuje DisplayPort 1.4), 2×USB 3.2 Gen2 (typ-A)
3.5mm combo audio jack, 1×HDMI 2.1, čtečka karet microSD, 1×RJ-45 (1Gb/s), DC napájecí konektor
Audio 2×2W Dolby Atmos, mikrofon
Bezdrátová komunikace Intel Wi-Fi 7 Wireless (802.11be 2x2), Bluetooth 5.4
Webkamera FHD (1080p) IR, integrovaný mikrofon, podporuje Windows Hello
Bezpečnost Podpora TPM, PTT
Baterie Li-Pol 99,2 Wh, lze nabíjet přes USB-C
Napájecí adaptér 240W
Rozměry 35,6 × 25,4 × 2,7 cm (šířka × hloubka × výška)
Hmotnost 2,3 kg
Barevné provedení Midnight Gray (matný povrch)
Operační systém Windows 11 Home
 

 
Konstrukce a design

Hlavním určením notebooku je hraní her, takže má klasické provedení, díky čemuž displej nelze samostatně oddělit nebo přetočit do polohy, aby šlo notebook používat jako tablet. Panty jsou dostatečně tuhé pro nastavení požadované polohy displeje (až do 130°), v které pak i dobře drží. V přední části je dostatek prostoru pro prsty pro pohodlné odklopení displeje.
 
Celková tloušťka je 20 až 27 mm a s ohledem na použité komponenty má notebook přijatelnou hmotnost 2,3 kg (společně s napájecím adaptérem se jedná o 3 kg). Za pozornost stojí tenký rámeček z levé a pravé strany kolem displeje. Nad jeho horní hranou je pak umístěna 1080p webkamera.
 
Konstrukce působí dobrým dojmem, že by mohla něco vydržet, jelikož při běžné práci a manipulaci s notebookem se nic nezvykle neprohýbá a ani nevrže. AORUS 16X (2024) je vyráběný ve 2 variantách, jež se liší povrchovou úpravou. Námi testovaná varianta s matným povrchem má označení Midnight Gray. Ta druhá varianta s lesknoucím se povrchem má označení Aurora Gray. Na vrchní straně je logo Aorus, které je ale vytvořené jen lesknoucí se povrchovou úpravou v odpovídajícím tvaru a není tedy podsvětlené, jak by se mohlo zdát z některých obrázků, kde je pouze zachycený odraz světla pod určitým úhlem.
 
 
Klávesnice je zde s nastavitelným RGB podsvícením (pomocí 3 zón) a bez numerického bloku. Klávesy mají zdvih až 1,7 mm a testovaný model měl i české znaky, což je podle vyjádření českého zastoupení u notebooků Gigabyte vůbec poprvé. Máme tu i odlišné provedení skupiny kláves Q, W, E, R, A, S a D, které se typicky nejvíce používají právě při hraní her. Mají totiž průsvitné tělo a výrazné bílé popisky, zatímco všechny ostatní klávesy mají naopak plné tělo, kde jsou průsvitné pouze popisky. Zmíněná skupina kláves je díky tomu opticky výrazně odlišená, ať už je podsvícení zapnuté nebo vypnuté. Při hraní her mi to v noci (resp. ve tmě) přišlo fajn, nicméně při psaní textů to může být naopak rušivé, pokud člověk nepíše všemi 10 a je tak zvyklý se občas dívat pro lepší orientaci na klávesnici. Může to být ale i otázka zvyku. Touchpad má rozměry 13,3 × 9 cm.
 
Na mezerníku se nachází piktogram znázorňující podsvícení klávesnice, jelikož po stisknutí kombinace kláves Fn (mezi levým Ctrl a klávesou Windows) a právě mezerníku dojde ke změně intenzity podsvícení klávesnice na 1 ze 4 stupňů (Off = vypnuto, Bright = 48 %, Brighter = 64 % a Brightest = 100 %).
 
- produktové foto výrobce, na českém trhu je notebook s českými znaky - 
 
Osvětlení je také na zadní straně, kde je v podobě podélných částí, uprostřed kterých je AORUS Beacon. To je v podstatě jen malý otvor, v kterém světlo prochází přes plastovou část ve tvaru loga AORUS, čímž dochází k jeho projekci do prostoru za notebookem. Logo je pak rozeznatelné na případné rovné podkladové ploše (nicméně v reálu není tak ostré jako na obrázku níže).
 
 
 
Způsob osvětlení lze nastavit pro obě části (klávesnice a na zadní straně) pomocí utility Gigabyte Control Center (GCC) pro každou samostatně, nebo pro obě naráz. Lze si také vybrat z několika různých režimů osvětlení (s měnícími se barvami i jejich intenzitou), ale hlavní je, že je možné nastavit i jednu barvu se stále stejnou intenzitou.
 
 
O chlazení se stará systém s označením WINDFORCE Infinity, který obsahuje dvojici radiálních ventilátorů. Jeho průduchy se nachází na horní straně a také na obou bočních stranách v přední části blíže u displeje.
 
 
Konektory vlevo: 1×Thunderbolt 4 (typ-C), 1×USB 3.2 Gen2 (typ-A), 1×HDMI 2.1, 1×RJ-45, napájecí konektor.
 
 
Konektory vpravo: 1×USB 3.2 Gen2 (typ-A), 1×USB 3.2 Gen2 (typ-C, podporuje DP 1.4), čtečka pam. karet microSD, 3.5mm combo audio jack. Na zadní straně (za displejem) žádné konektory nejsou. Pokud bychom se chtěli dostat dovnitř notebooku, bylo by potřeba na spodní straně odšroubovat 12 šroubků Torx TR6.
 
 

Výkonnostní testy

 
Všechny testy byly prováděny s nejnovějšími ovladači NVIDIA ve verzi 560.70 (z 16. července 2024) a operační systém Windows 11 byl ve verzi 10.0.22631. Úroveň jasu displeje byla nastavena na 50 %, notebook byl připojený na elektrickou síť (přičemž jeho baterie byla nabitá na 100 %) a jelikož v otázce výkonu má u notebooku velký vliv kombinace různých profilů, bylo pro testování zvoleno následující (pokud není uvedeno jinak):
  • Ai Power Gear: Performance (výkon)
  • Ai Boost: Gaming (hraní her)
  • Power Mode (řízení spotřeby): Best Performance (nejlepší výkon)
  • Fan Control (ventilátory): Power
Takovéto nastavení poskytuje téměř ten nejvyšší výkon s ohledem na použité komponenty, ale není to úplné maximum možného, což lze docílit při zvolení profilu Turbo. V takovém případě se ale ventilátory roztočí na 100 %, což znamená více než 5500 RPM a velmi výrazné zvýšení jimi generovaného hluku.
 
Případný výkonnostní nárůst je ale v takovém případě tak malý (v kontextu vnímání rozdílu v FPS ve hrách bezvýznamný), že takovéto nastavení nedává smysl ani při hraní her se sluchátky, jež dokáží dobře izolovat okolní hluk (ať už pasivně, nebo i aktivně), protože takovou úroveň hlučnosti z tak malé vzdálenosti nedokáže kompenzovat ani sebelepší aktivní funkce pro potlačení okolního hluku (mám vyzkoušeno se sluchátky Sony WH-1000XM3, které patří v tomto ohledu mezi to nejlepší na trhu).
 
 

Cyberpunk 2077 (v2.12)

 
Pro demonstraci schopností zvládat velmi náročné hry posloužil Cyberpunk 2077 v nejnovější verzi 2.12, konkrétně Ultimate Edition, jež obsahuje i rozšíření Phantom Liberty. Můžeme se také podívat na dřívější prezentace NVIDIE. Ta první je zaměřená na potenciální zvýšení výkonu, kterého lze dosáhnout po zapnutí technologií NVIDIA DLSS a Frame Generation (generování snímků). A ta druhá se zabývá grafickými vylepšeními, které do hry přibyly v rámci verze 2.0 těsně před příchodem Phantom Liberty:
 
 
 
Cyberpunk 2077 ukázal, že testovaný notebook umožní hrát s vysokými detaily i takto náročné tituly, jež nabízí ty nejmodernější grafické technologie jako Ray Tracing a upscaling NVIDIA DLSS s funkcemi Ray Reconstruction a Frame Generation (ta byla představena společně s aktuální řadou grafických karet NVIDIA GeForce RTX 40 s architekturou Ada Lovelace).
 

Při testování byly kvůli možnosti srovnání využité přednastavené profily (Preset), u kterých byla prováděna pouze změna nastavení upscalingu a funkce Frame Generation.
 
Preset Upscaling FPS (průměr)
bez Frame Generation
FPS (průměr)
s Frame Generation
Medium Bez DLSS 70,02  
DLSS / Balanced 109,48 121,30
DLSS / Performance 122,06 141,85
High Bez DLSS 56,65  
DLSS / Balanced 98,59 110,47
DLSS / Performance 108,73 123,69
Ultra Bez DLSS 47,01  
DLSS / Balanced 73,95 93,91
DLSS / Performance 86,62 107,38
Ray Tracing Low  Bez DLSS 40,43  
DLSS / Balanced 69,92 87,37
DLSS / Performance 80,87 99,52
Ray Tracing Medium Bez DLSS 25,01  
DLSS / Balanced 51,23 68,79
DLSS / Performance 61,26 79,09
Ray Tracing Ultra Bez DLSS 20,65  
DLSS / Balanced 50,73 72,99
DLSS / Performance 59,90 83,25
 
Spotřeba celého notebooku se během testování v Cyberpunku 2077 pohybovala v rozmezí od 182 do 189 W.
 
 

3DMark

 
V benchmarcích ze sady 3DMark získal notebook v testu Time Spy 12.845 bodů, ve Steel Nomad 2.798 bodů a ve Steel Nomad Light 12.845 bodů, viz následující screenshoty. Dvojice testů Steel Nomad jsou teprve nedávno uvedené nové testy pro měření výkonu bez ray tracingu, viz naše dřívější aktualita. Spotřeba celého notebooku se během testování v 3DMarku pohybovala v rozmezí od 168 do 175 W.
 

 
 

Cinebench R23

 
I zde byly provedeny všechny testy s volbou Ai Power Gear nastavenou na Performance (Výkon), nicméně pro ukázku vlivu různých profilů na výkon byly provedeny testy 3 různých kombinací nastavení Ai Boost, Power Mode a Fan Control. V první tabulce jsou výsledky testů 1 jádra procesoru (Single Core) a v té druhé více jader současně (Multi Core). Spotřeba CPU a jeho jader byla měřena pomocí utility CoreTemp a spotřeba celého notebooku pomocí APC Smart-UPS, ke které byl po dobu testování zapojený jako jediné zařízení.
 
Nastavení Frekvence CPU (MHz) Teplota CPU Otáčky ventilátorů Spotřeba CPU Spotřeba IA Cores Spotřeba celého NB Výsledek testu (body)
Ai Boost: Gaming
Power Mode: Best Performance
Fan Control: Power
 4644-4842 62-65 °C 3860
3760
35-45 W 29-37 W 49-56 W 1669
Ai Boost: Turbo
Power Mode: Best Performance
Fan Control: Turbo
4842 58-65 °C 5750
5500
35-45 W 28-40 W 49-56 W 1663
Ai Boost: Meeting
Power Mode: Balanced
Fan Control: Eco
 4644-4842 69-80 °C 2720-3080
2680-3030
35-60 W 37-53 W 49-70 W 1642
 
Nastavení Frekvence CPU Teplota CPU Otáčky ventilátorů Spotřeba CPU Spotřeba IA Cores Spotřeba celého NB Výsledek testu (body)
Ai Boost: Gaming
Power Mode: Best Performance
Fan Control: Power
4050 92- 95 °C 5200
5000
100-128 W  85-120 W 140-147 W 18172
Ai Boost: Turbo
Power Mode: Best Performance
Fan Control: Turbo
4050-4250 90-96 °C 5800
5500
99-140 W 96-125 W 154-161 W 18574
Ai Boost: Meeting
Power Mode: Balanced
Fan Control: Eco
 3162-3261  73-77 °C 3090
3030
 59-75 W 48-60 W 84 W 14446
 
 

CrystalDiskMark 8

 
Na závěr tu máme i test 1TB SSD AORUS Gen4 5000E (AG450E1024-SI) pomocí CrystalDiskMark.
 
 
Výrobce udává rychlost sekvenčního čtení až 5000 MB/s a sekvenčního zápisu až 4600 MB/s, zatímco benchmark ukázal pro SEQ1M Q8T1 hodnoty dokonce o trochu vyšší v podobě 5128 MB/s pro čtení a 4814 MB/s pro zápis.
 
 

Teploty povrchu při hraní her

 
I v tomto případě přišel vhod Cyberpunk 2077 coby představitel hry, která dokáže hardware notebooku pořádně zatížit i z hlediska spotřeby a teplot. Během ní odpovídaly teploty následujícím hodnotám (měřené byly pomocí bezdotykového teploměru Fluke 62 Mini a v horních segmentech vždy na povrchu kláves), přičemž teplota okolního vzduchu byla 28 °C:


Vlevo Uprostřed Vpravo
Horní část notebooku 31-32 °C 36-37 °C 32-33 °C
Prostřední část notebooku 36-38 °C 39-42 °C 37-39 °C
Spodní část notebooku s touchpadem 32-33 °C 30-31 °C 29-30 °C
 
Nejvyšší teplota byla dosahována na povrchu mezerníku u jeho pravého okraje, což je prostor, v kterém ruce při hraní typicky nemáme. Nicméně uvedené hodnoty je třeba brát pouze jako orientační, protože hodně záleží na povrchu, na kterém je notebook zrovna umístěný, a také na teplotě okolního vzduchu, která se může i v průběhu dne hodně měnit (tím spíše teď v létě).
 
 

Závěr


Notebook Gigabyte AORUS 16X (2024) je zaměřený na hraní her, takže je třeba jej hodnotit právě z tohoto úhlu pohledu. To má svou roli hlavně v oblasti displeje, jelikož namísto co nejvyššího rozlišení jako 4K pro vyšší produktivitu práce (ale třeba jen při 60 Hz) zde máme panel sice s nižším rozlišením 2560×1600 px, nicméně ten nabízí obnovovací frekvenci 165 Hz, což je pro hraní her rozhodně lepší varianta než cokoli jiného pouze se 60 Hz.
 
Displej u tohoto notebooku je typu IPS a přestože nedosahuje takového kontrastu jako OLED, byl jsem s ním v kontextu hraní her během testování spokojený. Ať už z hlediska pozorovacích úhlů, barevného podání nebo homogenity podsvícení. Na OLED to samozřejmě nemá, ale v rámci LCD displejů nabízí použitý panel velmi dobrý výsledek. U testovaného kusu nebyly viditelné průsvity u okrajů a ani rozpoznatelná "mapa" s jinak podsvětlenými oblastmi po jeho ploše (to dokáže hodně zkazit zážitek z hraní, pokud se to u nějakého panelu vyskytuje).
 
- produktové foto výrobce, na českém trhu je notebook s českými znaky - 

Za komentář stojí 8 GB grafické paměti u GeForce RTX 4070 Laptop, což představuje limitující faktor pro nastavení nejvyšších detailů u nejnovějších her. Nicméně zde je třeba zohlednit, že tu máme displej s rozlišením 2560×1600 px, takže nároky na velikost grafické paměti (VRAM) jsou o poznání nižší než např. v případě rozlišení 4K (3840×2160). A pokud by 8 GB VRAM ani po zapnutí DLSS nestačilo (díky tomu je totiž renderované rozlišení ještě nižší), vždy je možné o něco snížit úroveň detailů, aby se tím požadavky na velikost video paměti snížily. Zatímco u nové desktopové grafické karty bych už dnes 8 GB nebyl ochotný akceptovat, u notebooku je to přece jen něco jiného.
 
Při takovýchto fyzických rozměrech displeje je totiž díky vysokému PPI (počet pixelů na palec) případné nastavení nižší úrovně grafických detailů ve hrách menší problém než na velkém monitoru u desktopu, kde jsou nižší detaily mnohem více patrné, když je vše zobrazeno na výrazně větší ploše. Během testování jsem si srovnával stejnou scénu se stejným nastavením detailů na 38" herním desktopovém monitoru s obnovovací frekvencí 144 Hz (případně až 160 Hz po přetaktování), který má také IPS panel, a zjednodušeně řečeno to, co mi na 16" displeji s rozlišením 2560×1600 (PPI 189) přišlo fajn, na to bych se na 38" monitoru s rozlišením 3840×1600 (PPI 111) už dívat nechtěl a chtěl bych nastavit vyšší úroveň detailů. Každý si tak musí vyhodnotit, jak moc by mu 8 GB VRAM u notebooku mohlo vadit.

Pokud bych měl tomuto notebooku něco vytknout, byla by to hlučnost jeho chlazení při zapojení k elektrické síti a využití režimů vysokého výkonu při zátěži, nicméně je otázka, jak moc může něco takového v praxi vadit vzhledem k tomu, že u herního notebooku se dá předpokládat hraní her v kombinaci se sluchátky (pokud by tedy nebyl aktivní režim Turbo, viz předchozí kapitola). Nicméně lze si vytvořit vlastní kombinaci jednotlivých režimů a k tomu i vlastní křivku pro rychlost ventilátorů podle různých úrovní zátěže a toho, jaká hlučnost je pro nás ještě akceptovatelná (samozřejmě na úkor maximálního výkonu).
 
 

Plusy

 
+ Výkon GeForce RTX 4070 Laptop
+ IPS displej s obnovovací frekvencí 165 Hz
+ Pevná konstrukce
+ RGB podsvícení klávesnice
 
 

Minusy

 
- Hlučnost při zátěži v režimech vysokého výkonu
- Kapacita SSD pouze 1 TB
- 8 GB grafické paměti
- 16 GB operační paměti

 
Orientační cena v době testování: cca 40.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení notebooku AORUS 16X (2024) děkujeme Gigabyte. Na aktuální nabídku těchto notebooků se lze podívat na Alza.cz.