Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách

19.2.2018, Jan Vítek, recenze
Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách
Dnes se opět jednou podíváme na klávesnici od společnosti Gigabyte, která ji však prodává pod svou herní značkou Aorus. Jedná se o mechanický model K7 s hliníkovým tělem a plným RGB podsvícením.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu

 
Aorus K7 využívá nám dobře známá tlačítka Cherry MX Red v RGB verzi, která se oproti nepodsvícené nebo jen jednobarevně podsvícené liší pouze tím, že má průhlednou konstrukci, tedy až na křížový trn, na němž drží plastová klávesa. Samotná RGB LED je umístěna hluboko v těle tlačítka nad červeným trnem, takže není divu, že hlavní popisky kláves jsou umístěny nahoře, kde budou také nejlépe vidět. Alternativní funkce mají popisky dole, kde budou už světlem diody prosvíceny daleko méně, ale i tak budou trochu vidět. Na to jsme ostatně zvyklí, však tlačítka Cherry MX se používají běžně a problém nestejného podsvícení se týká jich samotných a ne konkrétních klávesnic.

 
Gigabyte nabízí pouze jednu verzi Aorus K7 vybavenou tlačítky Cherry MX Red, jež představují ve své řadě klasiku s lehkým lineárním stiskem. Odpor při něm je 45gramový, celkový zdvih má 4 mm, ovšem stisk se zaznamená už v jeho polovině. Prostě a jednoduše, v tomto ohledu není co zkoumat.
 
 
Výrobce ale slibuje podporu NKRO na rozhraní USB, což znamená, že klávesnice by měla zaznamenat libovolný počet najednou stisknutých kláves (Full-range anti-ghosting). V praxi ale stejně jde o to, aby zaznamenala tak alespoň 6 najednou stisknutých kláves (6KRO) nebo maximálně 10, protože více prstů na rukou má skutečně málokdo. To tato klávesnice bez problémů splňuje, takže nám zbývá se už jen podívat na podsvícení. 
 

 

Závěrečné hodnocení


Gigabyte Aorus K7 je jednoduchá herní klávesnice vybavená osvědčenými tlačítky Cherry MX Red s RGB podsvícením. Její plastovo-hliníkové tělo je pevné a díky tomu, že tlačítka sedí na povrchu hliníkového krytu, se bude i snadno čistit. Zajímavá jsou také otočná kolečka pro plynulé nastavení sklonu klávesnice vysunováním nožek.
 
 
K7 nabízí jen základní konfiguraci plnohodnotné desktopové klávesnice bez jakýchkoliv speciálních kláves navíc s výjimkou toho, že tu máme přepínač Fn a WinLk pro deaktivaci klávesy Windows, ale to jsou pouze klávesy se změněnou funkčností. A jako obvykle tu máme díky přepínači Fn i řadu alternativních funkcí pro klávesy F a středová tlačítka využitelných pro ovládání multimédií, zvuku, spouštění aplikací a nastavení podsvícení.

Díky softwaru ale máme možnost jakékoliv klávese přiřadit libovolnou jinou funkci nebo makro. A i když se tento software chová těžkopádně a má své chybičky, jako třeba občas nefungující odezvu na změnu podsvícení, lze jej pochválit za možnost zařadit do maker i pozice kurzoru polohovacích zařízení.
 
Samotné RGB podsvícení je standardní a zajištěné použitými tlačítky Cherry MX, takže v tomto ohledu lze říci jen to, že na samotné klávesnici najdeme dost možností pro jeho nastavení a volbu stylů, jako je třeba funkce směrových šipek měnících směr barevných vln. Díky RGB Fusion bude možné podsvícení synchronizovat se všemi možnými zařízeními, která daný systém také podporují. 


Plusy


+ Mechanická tlačítka Cherry MX Red
+ RGB podsvícení a NKRO
+ Podpora maker zahrnujících i polohu ukazatele
+ Kolečka pro plynulé nastavení sklonu

 

Minusy


- Nevychytaný software


Za zapůjčení Aorus K7 děkujeme firmě Gigabyte.



Cena v době testování: cca 2.700 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: