Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APlusCase X-Blade: supervěž z Německa

17.5.2006, Jan Vítek, recenze
APlusCase X-Blade: supervěž z Německa
Již dlouho jsme tu neměli skříň, jež by zaujala svou mohutností, konfiguračními možnostmi a originálním vzhledem. Tento APlusCase se tváří, že splňuje všechny tyto požadavky, pokud tedy hledáte rozměrnou a bytelnou skříň, zde je váš adept.
Skříň otevřeme (pokud není uzamčená) prostým odsunutím levé bočnice dozadu. Po obvodě šasi si můžeme všimnout něčeho, co vypadá jako kuličkové ložisko. Jde ovšem pouze o pružný plíšek sloužící k vytvoření tlaku na bočnice, aby nerezonovaly.






Poté naše oko upoutají dva černé panely. Ty mají na starost zjednodušit a zpříjemnit vedení kabelů a onen dolní rovněž přidržovat tzv. full-length PCI karty, tedy karty tolik rozměrné, že mimo samotného slotu potřebují být ještě na druhé straně přidržovány. Tyto panely mohou být dle potřeby otevřeny – jsou totiž opatřeny panty a stejně snadno je můžete i z oněch pantů vyjmout, pokud vám přijdou zbytečné, nebo překážející. Ovšem jak je jasně vidět, místa je ve skříni více než dost a to jak pro samotnou základní desku, tak pro jakákoliv 5,25“ zařízení.



V zadní části je k vidění především pozice pro 120mm ventilátor, ale ta zůstává neobsazena. Je otázkou, zda je toto výhoda, či nevýhoda. Výhodou je rozhodně svoboda volby, tudíž není nutné zvyšovat cenu skříně přidáním ventilátoru, který bychom stejně nepoužívali. Ovšem někdo jiný zase uvítá řešení vše v jednom a výběr typu ventilátoru s klidem v srdci přenechá na výrobci. Osobně ovšem rozhodnutí výrobce vítám.

Lesklé kovové záslepky zakrývají pozice pro rozšiřující karty. Vedle nich máme napohled originální plastové mechanismy pro jištění karet, s nimiž se podrobněji seznámíme později.






Přední šachta pro 5,25“ zařízení jde po celé výšce skříně a musí být tedy i nějak uzpůsobena, aby mohla pojmout i externí a interní 3,5“ zařízení, tedy nejčastěji disketové mechaniky a pevné disky. Pro externí zařízení tu je již na předchozí stránce zmíněná pozice hned pod záslepkou s ovládacími prvky. Zde se tedy jedná pouze o velmi dobře známou kovovou redukci z 5,25“ na 3,5“, tedy nic nového pod sluncem.



Zajímavější už je samostatný box na pevné disky. Od výrobce se nachází ve výchozí pozici zcela dole, tedy tam, kam patří. Ovšem stejně jako vše ostatní i on může bez omezení cestovat po celé výšce skříně. K hlavní šachtě jej na každé straně pojí tři šroubky. Kovy také nejsou spojeny přímo, ale přes tuhé gumové podložky, coby pohlcovače vibrací. Kvůli nim jsou ale disky také více odkázány na chladivý proud vzduchu, protože podložky také brání přenosu tepla dále do ostatních částí skříně.


Na této stránce ještě prozkoumáme dno skříně, kde je zakrytý onen modul s dalšími osmi modrými světelnými diodami. Zakrytý je černým plechem s rovněž černým otočným knoflíkem. Jeho funkce je nasnadě – ovládá samozřejmě svit oněch diod, jenže tu už ne pouze stylem zapnuto-vypnuto. Diody totiž blikají (synchronizované jsou vždy dva páry protilehlých diod) a intenzita blikání je závislá právě na nastavení onoho knoflíku. Jeho možné polohy jsou tedy vypnuto – pomalé blikání (cca 2-3s) a rychlé blikání ve zlomcích vteřin. Doma si tedy s pomocí této skříně můžete zařídit slušnou diskotéku.






Jen mě docela mrzí, že ač výrobce výběr příslušných ventilátorů nechává na uživateli, tak mnohdy otravné osvětlení se dnes montuje skoro všude, aniž by se kdo koho ptal. Ono by bylo vše také jednodušší, kdyby se výrobci nepřeháněli se svitem použitých diod, z nichž některé mohou s klidem v noci nahradit baterku. Zde sice není problém prostým pootočením, či zmáčknutím tlačítek tuto funkci vypnout, jenomže i tak jde o další nezanedbatelné zvýšení nákladů na věc,bez které by se dle mě hodně lidí rádo obešlo.



Příslušenství tohoto Caseteku je příjemně bohaté. Jednak zde najdeme dostatek plastových lyžiček k instalaci 5,25“ a 3,5“ zařízení, redukce do HDD boxu, na jejichž funkci se podíváme později a také zadní štítek základní desky, který stejně nepoužijeme, tudíž ji výrobce do skříně ani nemontuje.



Následně jsou tu nezbytné šroubky a distanční sloupky. Těch je zde v igelitovém sáčku více než dostatek, stejně jako plastových rozvíracích trnů pro ventilátory. Zcela nakonec tu máme ještě dva trojúhelníkové držáky ke zkrocení vedených kabelů. Ty můžeme přimontovat kamkoliv, kde pro ně najdeme příslušný závit.