Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic, CM a Scythe vs. Core i7-870

9.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Arctic, CM a Scythe vs. Core i7-870
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři procesorové chladiče nižší střední třídy, které by tedy měly zaujmout především výhodným poměrem výkon / cena. Jedná se o zbrusu nový Arctic Freezer 13, pak Cooler Master Hyper TX3 a Scythe Samurai ZZ.

Scythe Samurai ZZ (SCSMZ-2000)


Známá a renomovaná společnost Scythe nabízí mnoho chladičů z nichž některé si dokázaly získat velkou oblibu uživatelů díky své kvalitě, výkonu a potenciálu pro tichý provoz. Snad se těchto vlastností tedy dočkáme i od Samurai ZZ.



Chladič přišel zabalený klasicky v pestrobarevné papírové krabici, kde není ani kousek místa nazbyt. Uvnitř se tedy chladič přímo dotýká stěn krabice a další papír je zasunutý mezi horní a spodní část, aby se heatpipe při přepravě tak snadno neohnuly. Nutno dodat, že chladič přišel naprosto v pořádku.

Model
Scythe Samurai ZZ (SCSMZ-2000)
Rozměry
94 x 122 x 94 mm
Hmotnost
472 g
Materiál
hliník, měď, 3x duální heatpipe
Ventilátor
92mm
300 - 2500 RPM (PWM)
12 - 95 m3/h
7,06 - 55,9 CFM
7,2 - 31,07 dBA
Kompatibilita
AMD 754, 939, 940, AM2(+), AM3
Intel 478, LGA 775/1156/1366

Tento chladič se skládá z hliníkovo-měděné základny, třech heatpipe, hliníkových žeber a již od výroby připojeného 92mm ventilátoru. Ten se dokáže točit od 300 RPM, kdy bude bezesporu velmi tichý až bezhlučný a maximální hodnotou je 2500 RPM. Toto široké rozpětí zajistí regulace pomocí PWM. U chladiče firmy Scythe také není výjimkou, že podporuje všechny možné sockety včetně těch, které již jsou dávno pasé, ale v domácnostech a firmách se samozřejmě stále vyskytují.



Měděné heatpipe vypadají jako samostatné, ale ve skutečnosti jsou pouze tři, které výrobce v polovině ohnul a uzavřel mezi spodní měděnou destičku tvořící styčnou plochu s heatspreaderem procesoru a horní kus hliníkového pasivu. Ten rovněž poslouží pro přichycení montážních mechanismů.

Heatpipe pak nahoře protkávají množství tenkých hliníkových žeber a zakončeny jsou šestihrannými matkami, které jsou zde pouze na efekt. Tenká žebra s širokými rozestupy využívá Scythe velmi často a u jeho chladičů to zajistí, že ventilátor nepotřebuje vyvinout tak velký statický tlak, aby skrz ně mohl efektivně protlačovat vzduch, takže chladič zůstává velmi tichý. Příkladem za všechny může být původní Scythe Ninja.



Podívejme se ještě na styčnou plochu, která je evidentně kvůli zahnutým a zploštělým heatpipe velmi velká a vyleštěna, takže má přímo zrcadlový povrch. Zde je tedy důležité, abychom si při nanášení pasty dali velmi záležet a aplikovali jí to správné množství.




Příslušenství


Pokud známe způsob montáže moderních chladičů Scythe, nebudeme přiložený manuál ani potřebovat a i nezkušený uživatel si to dokáže odvodit z přiložených dílů. Máme tu vše potřebné k instalaci na sockety AMD 754, 939, 940, AM2(+), AM3 i Intel 478, LGA 775/1156/1366.



Teplovodivou pastu nám výrobce bohužel naservíroval opět jen v průhledném sáčku.


Instalace


Pro montáž chladiče na socket si stačí vybrat ty správné spony a ručně je zacvaknout do připravených otvorů v žebrované základně chladiče až nadoraz. My jsme si tedy pro LGA 1156 vybrali spony s černo-bílými plastovými zámky, které využívají také originální chladiče Intel BOX.



Pak si namažeme procesor pastou, přiložíme chladič a křížem jej zajistíme. Černé části zámků si předtím ale nezapomeneme natočit ve směru hodinových ručiček a tlačíme na ně do té doby, než se ozve jemné a ostré cvaknutí. Zde je to však u zámků umístěných pod žebry znesnadněno nedostatkem manévrovacího prostoru, ale rozhodně to není nemožné.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SCYTHE SCSMZ-2000 Samurai ZZ poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>