Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Sound P311: Bluetooth za babku

13.9.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic Sound P311: Bluetooth za babku
Společnost Arctic rozběhla rozšiřování svého produktového portfolia na plné obrátky a výsledkem jsou i nová sluchátka Arctic Sound P311, jejichž hlavním lákadlem je připojení Bluetooth pracující až na vzdálenost 20 metrů. Pojďme si je tedy vyzkoušet.
Kapitoly článku:
Manuál je zde užitečný, protože se z něj dozvíme věci o funkčnosti sluchátek a jejich prvků, na něž bychom jinak snadno nepřišli. Především jde o to, co ukazují dvě instalované světelné diody a jak pracuje hlavní kulaté tlačítko.

Prvním krokem je nabití baterie, což bude pomocí počítače trvat maximálně 3 hodiny. Následně, pokud jsou sluchátka vypnuta, je musíme zapnout třísekundovým stiskem kulatého tlačítka, až se rozbliká modrá LED. Stejně tak je možné je vypnout (naopak se ukáže červená LED a ozve se potvrzující signál). V případě nízkého stavu nabití baterie začne červená LED blikat s intervalem 30 sekund a především se přitom také ozve zvukový signál. Při nabíjení poznáme její plný stav tak, že červená LED zhasne.



Sluchátka se dokáží ihned po zapnutí spárovat, pokud je tedy v dosahu druhé zařízení, z nímž si už potykala. Pokud je však potřebujeme teprve spárovat, stiskneme hlavní tlačítko po dobu 7 sekund, až se střídavě rozbliká červená a modrá LED. Pak jsou sluchátka zjistitelná a my se k nim můžeme připojit a ihned je začít využívat. Modrá dioda si přitom občas blikne.

Přehrávání audia je první možnost jejich využití. My jsme měli k dispozici notebook Asus B80A a mobilní telefon Samsung B7300 Omnia Lite s OS Windows Mobile. S tímto telefonem Arctic Sound P311 spolupracovaly naprosto bez problémů, a to včetně jeho Media Playeru. Mohli jsme tak pomocí tlačítek zpět/vpřed přeskakovat jednotlivé tracky a středové tlačítko fungovalo jako Play/Pause. Ovládání hlasitosti pak dle zkušeností fungovalo pouze v rámci samotných sluchátek a nastavení hlasitosti na telefonu bylo na něm nezávislé.



Hlavní kulaté tlačítko navíc nabízí i řadu funkcí využitelných pro telefonování. Podporováno je hlasové vytáčení v módu handsfree, které je zapotřebí mít samozřejmě aktivováno i na telefonu. Pak stačí dvakrát krátce stisknout tlačítko, poté se ozve potvrzující pípnutí, abychom následně hlasitě řekli jméno osoby pro vytočení.

Pro přijmutí příchozího hovoru slouží jeden krátký stisk tlačítka a to samé provedeme následně pro jeho ukončení. Pokud hovor přijmout nechceme, stiskneme tlačítko po dobu dvou sekund, což v jiném případě poslouží pro vytočení posledně volaného čísla. A nakonec, pokud zrovna voláme, můžeme stejně dlouhým stiskem přepnout mezi voláním pomocí samotného telefonu a headsetu.


Zkušenosti z provozu


Po prvním nasazení těchto sluchátek na hlavu asi nepocítíte pohodlí. Za to může především jejich tlustý rám, který se zaklesne za uši, hmotnost přes 70 gramů, jež přes ujištění výrobce není pro taková sluchátka zrovna nízká, a pak to je i síla přítlaku. Osobně mohu říci, že po několika hodinách aktivního nošení těchto sluchátek jsem měl uši seshora slušně otlačené, což se po opětovném nasazení sluchátek bolestně projevilo.

Dále si můžeme povyprávět o používání Arctic Sound P311 při sportu, konkrétně běhání a ježdění na kole. V takovém případě oceníte, že sluchátka dobře a pevně drží na hlavě, ovšem při otřesech dostávají uši o to více zabrat. Problémem je ale i to, že náušníky především při běhání (v podstatě ale i při běžné chůzi) šustí, což je zvláště patrné při tichých pasážích. Občas jsem mohl i zaznamenat krátké, sotva sekundové přerušení zvuku a vedle toho závažnější problém s kolísáním hlasitosti. Někdy se zvuk náhle ztišil, aby se za pár minut zase vrátil na původní úroveň, což bylo docela otravné.

No a jak na tom jsou sluchátka s kvalitou svého přednesu? Porovnávat jsem mohl se staršími Sennheiser HD 497, na něž Arctic Sound P311 ani omylem neměly. Výrobce nám slibuje detailní a dynamický zvuk bez kompromisů, silné basy a ostré výšky. Realita je však taková, že basy nejsou až tak silné, výšky by jednoznačně potřebovaly lepší prokreslení a dynamika, ta rozhodně není bez kompromisů, jinak bychom často místo prokreslené hudby neslyšeli něco, co má blíže k jednotvárnému hučení (když to trochu přeženu).

Od Bluetooth sluchátek s cenou kolem 900 Kč i s daní také nemůžeme čekat bezchybný zvuk, to by za takovou cenu nebylo možné ani od běžných drátových. Pokud má ale výrobce u takových sluchátek takovou snůšku superlativ, musíme jej v tom trochu vykoupat.

Nakonec je třeba se zmínit o dosahu a výdrži baterií. Na dosah si nemohu stěžovat, protože Arctic Sound P311 pracují bez problémů na vzdálenost přes 10 metrů a v bytě jim nevadí ani dvě stěny. Výdrž baterií pak silně závisí na nastavené hlasitosti, takže udávaných až 20 hodin je oproti realitě silně nadsazeno. Očekávejme tak 12 hodin.