Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Sound P311: Bluetooth za babku

13.9.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic Sound P311: Bluetooth za babku
Společnost Arctic rozběhla rozšiřování svého produktového portfolia na plné obrátky a výsledkem jsou i nová sluchátka Arctic Sound P311, jejichž hlavním lákadlem je připojení Bluetooth pracující až na vzdálenost 20 metrů. Pojďme si je tedy vyzkoušet.
Kapitoly článku:
Bezdrátová sluchátka s mikrofonem Arctic Sound P311 využívající technologii Bluetooth jsou bezesporu jedním z nejlevnějších podobných produktů na trhu, což jim nikdo nemůže upřít. Ovšem Arctic (dříve Arctic Cooling) není žádným tradičním výrobcem audio techniky a můžeme spekulovat, že s řadou svých nových produktů má tato firma a její pracovníci společný asi jen design. K takovému zjistění nás obvykle vede fakt, že se na trhu nachází více podobných modelů a v tomto případě je jedním takovým Funbeat BT 280 od čínského výrobce.



Ani přes pochvalné fráze na produktových stránkách Arctic tedy Sound P311 rozhodně není dokonalým produktem. Konstrukce těchto sluchátek je při nošení značně namáhavá na uši, které se v místě opory rychle otlačí. Kdo ví, třeba bychom si na toto po nějaké době zvykli, avšak jsou tu i další záležitosti.

Hmotnost přes 70 gramů vypadá na papíře dobře, ale v praxi je každý gram důležitý a když jich je dohromady tolik, budou vaše uši zvláště při sportu dost namáhány. Náušníky opatřené měkkou vrstvou navíc při běhu i chůzi šustí do uší a zaznamenal jsem rovněž náhlé poklesy hlasitosti, které se za několik minut opět vyrovnaly a menší výpadky signálu. Ty se však daly klidně zkousnout.

Co se týče kvality zvuku, pak ta rozhodně nebyla taková, jakou Arctic sliboval. Něco takového se slovy popisuje jen těžko, na což výrobci spoléhají. My to shrneme slovy, že basy i výšky jsou zde nevýrazné a dynamika průměrná, takže při porovnání s jinak průměrnými Sennheiser HD 497 testovaná Sound P311 neobstojí, čemuž se vzhledem k ceně nelze divit. Na druhou stranu je však jejich účelem také využití v podobě hands-free headsetu a v takovém případě jde kvalita zvuku stranou a důležitá je funkčnost pro telefonii a integrovaný mikrofon. Pro tyto účely nám P311 bez problémů postačí.

Bezdrátové pohodlí
Nepohodlné
Ovládací tlačítka
Při sportu šustí
Slušná výdrž na baterie
Průměrný zvuk
Ikona Odkaz na databázi
Náhlé poklesy hlasitosti
Cena v době testování: cca 900 Kč s DPH, záruka 2 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Arctic Cooling Sound P311 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení děkujeme společnosti Arctic




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Wireless headset Arctic Sound P311 with Bluetooth technology is no doubt one of the cheapest products of its kind on today's market and nobody can deny this. However, Artic (former Arctic Cooling) is no traditional manufacturer of audio gear an one may speculate that it has only little in common with many of its contemporary products, perhaps only visual aspect. Such thoughts are often driven by seeing a few similar products on the market and in this case one of them may be Funbeat BT 280 by a chinese manufacturer.

Even though Arctic tries to raise the hype using some hyperlative phrases, Sound P311 is still far away from being a perfect product. Their body creates an excessive pressure on ears and after some time they may hurt. Maybe we would be able to get accustomed to this, but there are also other issues. Weight over 70 grammes looks reasonable on the paper, but in fact every gramme counts and during sport the headphones seem a lot heavier. Moreover, soft earbuds during sport (or even simple walk) create rustling noise and for a few times I also noted sudden volume drops which after a minute or two restored to the original level and there were also some signal dropouts. But theser were rather insignificant.

Sound quality of Arctic Sound P311 is another big issue and I have to say that Arctic promised much more, even though accurate description of this aspect is a hard thing to do. From my point of view, low and high frequencies are not strong and sound dynamics is average at best, so Sound P311 cannot stand the comparison with Sennheiser HD 497. However, that is with respect to their low price understandarble and we should not forget about their other function - hands-free headset. In such case is sound quality not that important, at least not as much as functionality and integrated microphone. This is a role that Arctic Sound P311 can easily handle.



Vývoj ceny testovaného produktu: