Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.8.2010, Jan Vítek, recenze
V seriálu o počítačových periferiích od společnosti Arctic dnes pokračujeme představením reprosoustavy Arctic Sound S111. Ta nabídne jednoduchou obsluhu, napájení pomocí portu USB a také skladnost, díky níž se bude hodit na cesty...
Kozousch | 4.8.201013:37
Zákazník chce být klamán a také klamán bude. Bedničky se širokopásmovými repráčky o průměru cca 5 cm hrají od 50 Hz a třípásmové sloupy za 100 tisíc Kč Cabasse Egea 3 se dvěma basáky o průměru 17 cm hrají od 55 Hz?

http:­/­/www.mediacontrol.cz­/files­/Profil%20Cabasse%20Egea%203.pdf

To je jako věřit údajům ­"stav tachometru­" u aut v autobazarech. Pro srovnání ­- velice slušné širokopásmové reproduktory o průměru skoro 8 cm Visaton FRS 8 hrají od 120 Hz:

http:­/­/www.visaton.sk­/cgi­/VisatonFramed.asp=czech&clanky_ID=261.htm

To samozřejmě nevylučuje, že recenzované PC Speakříky nebudou přínosem jako snadno přenosné příslušenství notebooku.

Je mi jasné, že podobně ­"pravdivé­" údaje uvádějí prakticky všichni výrobci podobného zboží a kdyby některý z nich uvedl pravdu, například ­"frekvenční rozsah 130 Hz až 8 kHz v pásmu plusmínus 6 dB­", bude ve značné konkurenční nevýhodě.
Odpovědět0  0
kapa (148) | 4.8.201017:37
Mas svoju pravdu, no ty rozpravas o reproduktore ­/samostatny menic­/ a tu je udaj od reproboxu aktivneho. Aj ja som takto rozmyslal kym mi to niekto neobjasnil. Jedna vec je ta, ze ten repracik to zahrat nemoze, no aktivny reprobox mozno ano. Budeme vo vseobecnosti, nie prave o tomto sete.... proste mas box s reprakom sirokopasmovym co hraje +­-6dB od 150 do 12.000Hz. No v bednicke tomu prisposobia zosilovac, daju tam ekvalizer, procesor, ktory presne pozna zabudovany reprak a vyladia to tak ze bude to hrat od 50Hz do 18kHz +­-6db krasne, proste tam ten zabudovany zosilnovac ma predradeny procesor­/ekvalizer ktory prida a uberie frekvencie ktore treba, samozrejme ze reproduktor musi mat urcite predpoklady. Takto vela vyrobcov to robi a tak sa da dosiahnut...... Najcastejsie to robia na magnetofonoch, hifiveziach, MP3 prehravacoch, telkach, proste to naekvalizuju na dane reproduktory. Skus klasicky MP3 prehravac pripojit k zosilovacu a zistis, ze zvuk z neho uz je upraveny aby dodavane lacne sluchadla hrali ako za ligu....napriklad....Proste aktivne reproboxy mozu mat zosilovac upraveny pre potreby daneho osadenia...., keby boli bez zosilovaca a ty k boxom pripojil klasicky zosilovac, hralo by to celkom inak..... Druha vec je ta a s tym sa da suhlasit, ze vela vyrobcov si parametre cuca z prstu a pise co najkrajsie cisla......
Odpovědět0  0
Kozousch | 4.8.201020:51
To není ­"moje­" pravda. Údaje reproduktorů, které výrobci uvádějí v katalogových listech, jsou vždy naměřeny v ozvučnici. V katalogovém listu musí být uveden i doporučený objem a typ ozvučnice ­(uzavřená, bassreflexová­). Standardní reproduktor bez ozvučnice nelze rozumně používat, protože dochází k akustickému zkratu ­- zvuk vyzářený přední a zadní stranou membrány se odečítají. Výjimkou jsou Free­-Air reproduktory používané jako autosubwoofery. Každý elektromagnetický měnič ­(reproduktor­) má nějaké fyzikální limity dané plochou memrány a maximální výchylkou. Z nich se odvíji kromě jiného i frekvenční rozsah. Ten nelze žádnou fintou na ­"elektrické straně­" rozšířit. Maximálně lze oklamat nezkušené uši posluchače zdůrazněním pásma například 90 až 130 Hz, které má nahradit absenci ­"skutečných­" basů.
Odpovědět0  0
kapa (148) | 4.8.201023:19
Rozpravas o reproduktore a mas pravdu, no ja rozpravam o aktivnej bedi, co je uz ina vec. Nechapem, ze si to nepochopil, samozrejme ze co vravis plati pre reproduktor, no nemusi pre aktivny box. V subbasoch k PC sa pouzivaju v lepsom pripade male, no vysokozdvyhove repraky, primerov 10­-16cm ktore normalne v kasickej bedni na kalsickom zosilovaci nehraju nejako pod 100Hz, no konstrukcne ich na to pripravia, maju velke Xmax, zosilovac ktory tam zabuduju naekvalizuju tak, aby spravil to ze box bude hrat aj 50Hz, reprak to zvladne vychylkou, konstrukcne je tak vyrobeny...., proste to nehral no zosilovac ma na 50Hz +9db napriklad a uz box to hraje, proste reprak to nehral , no box uz to hraje...., dufam, ze to pochopis....
Odpovědět0  0
Kozousch | 5.8.20108:23
Jaký je rozdíl mezi aktivní a pasivní bednou ­"akusticky­"? Podle mě aktivní bedna = pasivní bedna s vestavěným zesilovačem a možná tebou uvedenou ekvalizací. Pořád ale nechápu, jak ovlivní vestavění zesilovače do bedny fyzikální limity elektroakustického měniče tak, aby hrál i frekvence, které díky své konstrukci za žádných okolností hrát nemůže. Takže to shrneme:
1­) Co se týče akustických vlastností a konstrukce vlastní ozvučnice, jsou pasivní box a aktivní box shodné.
2­) Je elektricky jedno, zda je zesilovač fyzicky umístěn v bedně nebo mimo bednu.
3­) Ekvalizace je deformace frekvenční charakteristiky a je jedno, zda je na tvrdo nastavený průběh v elektronice aktivního boxu, nebo zda stejný průběh nastavíme pomocí externího ekvalizéru ať už hardwarového, nebo softwarového.

Stále nevidím to místo, kde dojde k ošálení fyzikálních zákonů. Když reproduktor nedokáže 50 Hz zahrát, tak je zkrátka nezahraje, i když je do něj pustím víc nahlas. Kdyby to bylo možné, nebyl by žádný důvod konstruovat bedny s velkými basáky a subwoofery. Stačilo by přece zdeformovat frekvenční charakteristiku nějakým zázračným ekvalizérem a všechny reproduktory by hrály i frekvence, které konstrukčně hrát nemohou. Jeden malý repráček by nahradil třípásmovou bednu.

Jsem rád, že zmiňuješ subwoofery k PC Speakerům. Někde jsem našel něčí měření subwooferu k 5.1 Genius. Ten má 16 cm basák a má ­"papírově­" hrát snad od 40Hz. Podle měření je na frekvenční charakteristice velký zdvih od 85 do 130 Hz a pod 85 Hz je velice strmý pokles.

Doplním, že rozšíření frekvenční charakteristiky reproduktoru směrem k nižším frekvencím by měla umět ozvučnice typu Transmittion Line. To je ale řešení na AKUSTICKÉ straně boxu. Transmittion Line ozvučnici lze ale asi těžko zkonstruovat jako uzavřenou plastikovou krychličku velikosti Rubikovy kostky.

Doporučím literaturu: RNDr. Bohumil Sýkora ­- Stavíme reproduktorové soustavy
Odpovědět0  0
kapa (148) | 5.8.20109:22
Este raz vravim ze to co pises plati, no u kativneho boxu sa da vysledna frekvencna charakteristika upravit tak, aby bola taka aka chces. Mas reproduktor ktory ma na 50Hz pokles ­-9dB, zabudovany zosilovac je tak spraveny, ze ma na 50Hz zosilnenie +9dB, reproduktor je na to konstrukcne stavany, ma dostatocne Xmax a uz ten box hraje aj 50Hz. Toto sa da a aj sa roby u spotrebnej elektronike, hifiveže, domace kina, PC repraky.... Nikto nu nic neporusi, iba vyrovna frekvencnu charakteristiku. Zbytocne sa rozpisujes, mas pravdu ale o boxe ako takom, no ten box meras nedeformovanym signalom, no ja prave vravim o tom zosilovaci, ze ten je tak stavany, ze rozsiry a upravy frekvencnu charakteriostiku. Tak kde reprak ma pokles, prida, kde ma prevysenie, uberie, neviem co sa ti zda nepochopitelne, to nieje moj vymysel, neviem co mi tu davas citat, ja ti len vravim ze to tak robia, nie ja ale vyrobcovia a ze to funguje, je samozrejme, ze to funguje do urcitej miery a ze to sa neda pouzit vsade, no robi sa aj takto a ked to nevies pochopit tak je to skoda pre teba...
Odpovědět0  0
Kozousch | 5.8.201018:13
Teď ale tvrdíš něco jiného než dřív a s tímto souhlasím. Reproduktor, který má na 50 Hz útlum 9 dB oproti typické citlivosti, lze umístěním do bassreflexové ozvučnice a ­"ekvalizací­" donutit hrát i těch 50 Hz. Samozřejmě ne do maximálního akustického tlaku.

Ale s tvými předchozími příspěvky opravdu souhlasit nemohu. Například 4.8.2010 v 17:37:36 jsi napsal, že­" .... proste mas box s reprakom sirokopasmovym co hraje +?­-6dB od 150 do 12.000Hz. No v bednicke tomu prisposobia zosilovac, daju tam ekvalizer, procesor, ktory presne pozna zabudovany reprak a vyladia to tak ze bude to hrat od 50Hz do 18kHz +?­-6db­"

A to lze maximálně vylhat na papír, ale ne skutečně realizovat.
Odpovědět0  0
kapa (148) | 5.8.201019:20
Jedno aj druhe je to iste, tam je to iba inak napisane, proste upravis signal zosilovaca tak ze pridas frekvencie ktore reprak hraje horsie a tak potom to hraje dobre, cely cas som ti to vysvetloval a vecsina zabudovanych zosilovacov je takto prisposobovana osadenym reprakom.... Snazil som sa ti to vysvetlit a teraz sa chytas na slovickach, no pochopil si to a to je dobre.
Odpovědět0  0
Kozousch | 5.8.201020:06
Já tě nechytám na slovíčka, ale na číslíčka. Ale vůbec to nemyslím zle ­- pokud to chápeš tak, že na tebe nějakým způsobem útočím, tak to tak opravdu není. Jen se ti snažím vysvětlit, že fyzikální limity magnetodynamického měniče nelze ošálit. Ale ten rozdíl 150 Hz a 50 Hz je pro dané téma zásadní ­- to opravdu není slovíčkaření. Nejprve jsi tvrdil, že reproduktor s rozsahem od 150 Hz lze donutit hrát od 50 Hz. Snažil jsem se ti vysvětlit, že to možné není a na tom stále trvám. Potom jsi přišel s tím, že reproduktor s ­-9 dB na 50 Hz lze donutit hrát od 50 Hz a s tím jsem souhlasil. Pokud to chápeš také tak, máme vyhráno.
Odpovědět0  0
kapa (148) | 5.8.201020:57
No precitaj si za sebou a je to to iste, vravel som ze signal do repraku ktory ma vyrovnanu FR charakteristiku az od 150Hz mozes poslat signal taky, ze box ako celok uz moze hrat aj od 50Hz. Ono si to pochopil a teraz to tu akoze vysvetlujes. Ja len stale vravim, ze reproduktor ktory normalne nehraje 50Hz­/ze ma tam vesci pokles ako sa podla normy uvadza, v aktivnej bedni so zosilovacom prisposobenym tomuto repraku, jeho Fr charakteristike uz bedna bude hraj aj krasne 50Hz, jebo zosilovac popridava co basaku neide a poubera kde ma prevysenia a tak umelo vyrovna Fr charakteristiku AKTIVNEJ BEDNI. Casto sa to robi a aj preto niektore Hifiveze s malou bednicou hraju krasne, lebo zoilovac tam je namieru boxom a pridava a ubera frekvencie ktore treba aby zvuk bol co v najsirsom Fr rozsahu. Keby tam bol klasicky zosilovac, hralo by to onicom lebo tie male repracky by nehrali pod 100Hz ani prd, a oni predsa budu hrat, len sa im prisposobi zosilovac, konstrukcne reprak na to pripravia... pochopilô si tu myslienku a to je dobre,.....
Odpovědět0  0
Kozousch | 5.8.201021:53
Já vím, co mi stále podsouváš, že jsem pochopil. Ekvalizace i bassreflexová ozvučnice samozřejmě mohou změnil průběh a strmost poklesu frekvenční charakteristiky na basech, ale jen v určitém rozsahu. Podívej se, prosím, na frekvenční charakteristiku a parametry onoho Visatonu FRS 8:

http:­/­/www.visaton.sk­/czech­/velkeobrazky­/261_afrequenzgang.htm

Katalogový frekvenční rozsah má 130 ­- 20000 Hz v pásmu 0 až ­-8 dB.

1­) Do 200 Hz ­"hraje rovně­"

2­) Na frekvenci 130 Hz má pokles 8 dB oproti charakteristické citlivosti. Do 130 Hz by tedy bylo možné vhodnými zásahy frekvenční charakteristiku jakžtakž narovnat.

3­) Na frekvenci 50 Hz má pokles 21 dB oproti charakteristické citlivosti. Slovy: DVACET JEDNA DECIBEL!

Můžeš mi prozradit, jakým způsobem získáš chybějících 21 dB na frekvenci 50 Hz? Víš, kolik je pokles 21 dB v absolutních hodnotách akustického tlaku?

Doplním, že podobný průběh frekvenční charakteristiky má každý standardní magnetodynamický basový, středobasový i širokopásmový reproduktor. Lépe už to vysvětlit neumím ...
Odpovědět0  0
pavel.hromadka (4) | 5.8.201022:09
Já nejsem akustik ani elektrotechnik, ale podle mého ten nemalý pokles účinnosti malé reprosoustavy na nízkých frekvencích teoreticky sice vyrovnat lze, ale vzhledem k tomu, že 1­) diskutujeme pod článkem o repro napájených z USB a 2­) pokud si dobře vzpomínám, z hlediska přenášené energie hudbě dominuje oblast basů, se obávám, že ten zesilovač by měl v praxi skutečně problém, aby se docílilo vyrovnané charakteristiky soustavy vzhledem k původnímu signálu.
Odpovědět0  0
Kozousch | 5.8.201023:01
To, co píšu, neplatí jen pro miniaturní PC Speakery, ale pro každou standardní reprosoustavu a každý standardní reproduktor.

U miniaturních PC Speakerů typu těch v recenzi odhaduji maximální úroveň hlasitosti od 150 Hz nahoru na 65 dB. Na frekvenci 50 Hz je při útlumu 21 dB maximální úroveň hlasitosti 44 dB. Vyrovnat jim frekvenční charakteristiku by tedy znamenalo snížit jejich maximální hodnotu akustického tlaku na 44 dB.
Odpovědět0  0
kapa (148) | 5.8.201023:19
Ty mas zo sebou problem, ja som ti vysvetlil vo vseobecnosti ako sa da rozsirit a vyrovnat fr. charakteristika, ty si tu vypisoval konkretne nieco. najprv si vravel ze to neide, uz uzznas ze to neide a pchas mi do ust to, ze tieto bedne zahraju 50hz, to si nenormalny, ja vo vseobecnosti ti vravim ze co a ako a ty z toho robis kovbojku. Proste nema cenu ti nic pisat. Cely cas iba pisem, ze v aktivnych bednickach moze byt zosil, co vyrovna Fr charakteristiku, stavany na mieru bednicke a reprobox hra krajsie ako keby bol klasicky pasivny a k nemu obycajny zosilovac. najprv si to nepochopil a teraz tu hras mudreho. Ja som to nevymyslel, robia to vyrobcovia spotrebnej elektroniky a snazil som sa ti objasnit princip, a ty tu potom robis extremy z toho.
Odpovědět0  0
Kozousch | 6.8.20100:09
Děkuji ti za psychologický rozbor mé osobnosti. Ty stále jen ­"vysvetluješ vo vseobecnosti ako sa da rozsirit a vyrovnat fr. charakteristika­".

Protože jsem tedy mimořádně nechápavý a moudrým se jen dělám, můžeš prosím hlupáka poučit a uvést alespoň jediný konkrétní příklad reproduktoru v běžné ozvučnici, o jakých se celou dobu bavíme, tedy reproduktor s následujícími parametry:

- průměr membrány 5 až 8 cm
- standardní maximální výchylka membrány okolo 5 mm
- kmitočtový rozsah začínající od 130 až 150 Hz
- ozvučnice uzavřená nebo bassreflexová

Při frekvenci 50 Hz je požadovaný minimální akustický tlak ­(SPL­) hodně mírných 65 dB.

Marketingová prohlášení výrobců a ­"všeobecnosti­" mě nezajímají ­- těch už bylo dost. Chtěl bych konkrétní technické řešení, reálné hodnoty, měření, výpočet, zkrátka cokoli hmatatelného.

Například zde je příklad akustického řešení daného problému:
http:­/­/www.visaton.de­/vb­/showthread.php?s=&threadid=8378
Jedná se o ozvučnici typu Transmission Line, ve které reproduktor Visaton FRS 8 hraje od 40 Hz.

Ten samý reproduktor ve standardní uzavřené nebo bassreflexové ozvučnici nebude nikdy hrát pod 130 Hz. Ani v aktivním boxu s ekvalizérem. Nevím o žádném ­"elektrickém­" řešení, kterým by bylo možné dosáhnout stejných akustických vlastností. V předchozím příspěvku jsem popsal jediné možné ­"elektrické­" srovnání frekvenční charakteristiky, které má ale za následek snížení maximálního akustického tlaku na nepoužitelnou hodnotu.

Zamysli se, prosím, ještě jednou nad následující skutečností:
Reproduktor dokáže vyzářit například daných 50 Hz určitým maximálním akustickým tlakem, který je dán plochou jeho membrány a maximální výchylkou membrány ­- tedy ­"objemem rozhýbaného vzduchu­".
Reproduktorek o průměru 8 cm s výchylkou 5 mm má maximální akustický tlak na frekvenci 50 Hz velice nízký ­- Visaton FRS 8 napříkad 21 dB pod hlasitostí běžného hovoru. Plochu membrány ani výchylku nezvětšíš ­(respektive můžeš reproduktorek elektricky přetížit, zvětšit výchylku nad jeho mechanické limity a zničit ho­). Kde vezmeš potřebný akustický tlak?
Odpovědět0  0
Kozousch | 6.8.20106:46
V předchozím příspěvku jsem chtěl zbytečně složitou odpověď. Zde mi stačí jasná odpověď ano­/ne na jednoduchou otázku:

Tou ekvalizací myslíš to, že do reproduktoru pustíš elektrický signál na frekvenci 50 Hz s 21 dB vyšší úrovní oproti frekvenci 200 Hz?

Upozorňuji, že nic nepochází z mého chorého mozku:

1­) Máme v ruce katalogové údaje výrobce ­(ne můj výmysl­):
Reproduktor s průměrem 8 cm a maximální výchylkou membrány 5 mm má na frekvenci 50 Hz útlum 21 dB oproti frekvenci 200 Hz, pokud je napájen ­"zesilovačem bez ekvalizace­". Na frekvenci 50 Hz nám tedy chybí 21 dB ­"akustického tlaku­".

2­) Máme zde tvůj příspěvek z 4.8.2010 17:37:36 ­(ne můj výmysl­), kde tvrdíš, že:
Uzavřením reproduktoru podobných parametrů ­(+?­-6dB od 150 do 12.000 Hz­), zesilovače a ekvalizéru do jednoho boxu a nějakou zázračnou elektrickou ekvalizací lze srovnat frekvenční charakteristiku aktivního boxu až do 50 Hz.
Odpovědět0  0
ThomasekLLL | 2.9.201012:21
JežíšMarjá ty máš ale božskou trpělivost vysvětlovat něco někomu, který to evidentně nechce pochopit :­-­) A ten zesilovač přizpůsobený přesně použitému reproduktoru v bedýkách za pár stovek ... cha,cha.
Odpovědět0  0
Kozousch | 4.9.201018:09
Byla to trošku ­"akce Sysifos­".
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 5.8.201011:13
Nic proti, ale Visaton rozhodně nejsou hi­-end ­(vyrábí je tuším Německá Vifa­), jsou o něco výše než klasický český Tesly ­(Tesla Valašské Meziřící, průměry nad 25cm se dělají ručně­) ;)
Odpovědět0  0
Kozousch | 5.8.201018:40
Já jsem netvrdil, že Visaton FRS 8 je Hi­-End, nebo že firma Visaton vyrábí Hi­-Endové měniče. FRS 8 stojí 300 Kč a za ty peníze se mi zdá slušný. Já ho používám v případech, kdy si někdo ze známých nenechá poradit a koupí si All­-in­-one domácí kino a pak zjistí, že nerozumí dialogům ani v češtině, protože v centeru jsou čínské deseticentové repráčky. Pokud FRS 8 sedí rozměrově i impedančně, šup s ním do centeru i do všech satelitů.

Tesla­/TVM jsou samozřejmě mimo. Navíc mám dojem, že TVM už nefunguje. Čtvrt století jsem si trýznil uši bratislavskými Teslami 1PF 067 67:
http:­/­/www.repromania.net­/tesla­/ruzne­-reprosoustavy­-1pf­-067­-67­/ruzne­-reprosoustavy­-1pf­-067­-67.php
Rukama mi prošly ještě 1PF 067 08, AQ 311, třípásma Elektronika Praha, spousta dvoupásmovek Tesla a ­"perlou­" byly Authentic Voice 622:
http:­/­/www.melissa.cz­/authentic_v_testech­/test­-222­-stereo­-cz­-05­-00.pdf
Ta recenze mě rozbila :­-)
Odpovědět0  0
kapa (148) | 4.8.20108:41
Kupil som taketo bednicky ­/uplne rovnake iba znacka ina...­/ manzelke k notebooku MSI a velka spokojnost. Este ked sa troska pohrate s ekvalizerom, trocha pridat vysky a basy...., tak to hraje velmi dobre nato ake su malinkate a lacne..... Nazvucia perfektne celu miesnost 3,5x3m v normalnom rozsahu aj na hudbu a film. Jednina vec, ze ked notebook vypnem, USBcka mam stale po napetim a repraky idu dalej a je ich trocha pocut­/rusenie­/... pri zapnutom notebooku to nepozorujem.... Mozem iba suhlasit s recenziou a odporucit, su vyborne.... http:­/­/www.media­-tech.eu­/page.php?lang=uk&do=details&pid=1863
Odpovědět0  0
Kozousch | 4.8.201013:47
Ten šum při vypnutém notebooku je způsobený pravděpodobně tím, že USB port notebooku je i při vypnutém notebooku pod napětím, ale samozřejmě ­"z USB portu nejdou žádná data­" a repráčky si můžou ­"něco vymýšlet­". USB porty se zapnutým napájením u vypnutého notebooku jsou docela zvláštní. U desktopů je to běžné, ale notebooky to kvůli vybíjení akumulátoru nemívají. Zkuste se podívat do nastavení BIOSu notebooku do Power Managementu nebo do nastavení souvisejících s USB porty ­- mohly by tam být nějaké položky související s napájením USB. Ještě mě napadá ­- vypnutím myslíte úplné vypnutí notebooku, nebo úsporný režim?
Odpovědět0  0
kapa (148) | 4.8.201017:22
normalne je tam XP, dam vypnut, vypne sa ale USBcka fachcia, je to divne, no pohladam nieco, este som nemal cas nakolko notas na neprenasa, zena to ma namiesto desktopu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.