Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aspire X-QPack: mobilní akvárium

14.11.2006, Jan Vítek, recenze
Aspire X-QPack: mobilní akvárium
Po delší době se podíváme na skříň určenou pro základní desky microATX. V té by mohli najít zalíbení počítačoví hráči, kteří potřebují malý přenosný počítač na lanparty nebo prostě ti, kterým se objemné skříně nezamlouvají a chtějí si pořídit něco kompaktního.
Kapitoly článku:
Pokud bych měl nejprve Aspire X-QPack charakterizovat jednou větou, bylo by to asi takhle: X-QPack je kompaktní hliníková skříň pro základní desky typu micro ATX/Baby AT, která na první pohled zaujme plexiskly, předním madlem pro přenášení a zadním 120mm ventilátorem. Tedy alespoň ta, o které se budeme bavit, protože těchto skříní existuje dle stránek Aspire celkem osm druhů. Liší se barvou předního panelu (stříbrná, černá, modrá, červená, zelená, žlutá) a dále existují ještě černé a stříbrné bez vyříznutých oken s plexiskly.



Ona skříň, která dorazila k nám, má tedy plné označení X-QPack-AL/420. Byla zabalena v poněkud mdle potisknuté lepenkové krabici, uvnitř které byla standardně chráněna pomocí polystyrenových výplní a igelitu. Dále však byla všechna plexi okna opatřena přilnavými fóliemi a to z obou stran, aby se nestalo, že by je zevnitř odřely plandající kabely. Skříň je také vybavena jednoduchým displejem v předním panelu, jenž je rovněž opatřen ochrannou fólií. Ta však není umístěna příliš šťastně, protože k jejímu sejmutí musíte nejdříve displej vymontovat. Osobně bych ji na displeji klidně nechal, ale to by musela být nalepena daleko lépe.


ModelX-QPack-AL/420
Materiál1mm hliník, ABS plast
KompatibilitaMicro ATX/ Baby AT
Pozice2x 5,25"
1x 3,5" ext
2x 3,5" int
Sloty4x
I/O porty2x USB 2.0
1x FireWire
Mikrofon, Sluchátka
Hmotnostcca 3kg
Rozměry350 x 284 x 229
OstatníLCD displej, 3x plexi


- pro zvětšení klikněte -

Při pohledu na skříň zepředu si všimneme, že pro účely rozšíření lze X-QPack obsadit dvěma 5,25“ zařízeními, jedním 3,5“ a přední I/O porty pojmou dva USB2.0 kabely, jeden IEEE1394 FireWire a nakonec zde najdeme i výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon.


- pro zvětšení klikněte -

Dále si můžeme prohlédnout malý obdélníkový LCD displej. Ten nám při provozu bude ukazovat dvě teploty označené jako CPU a HDD. Ty však snímají klasická plochá čidla, takže si je můžete umístit dle libosti, pouze popisky samozřejmě zůstanou takové, jaké jsou.


- pro zvětšení klikněte -

Zhruba uprostřed předního panelu je také zapuštěné plastové madlo ve stříbrné barvě (či v barvě vámi zakoupené verze). To stačí vyklopit, počítač za něj zvednout a jít. Osobně však příliš důvěry v plastové panty nechovám a při zvednutí plně naložené skříně jsem nebyl zrovna přesvědčen, že toto řešení má dostatečnou rezervu v pevnosti. Nakonec vepředu najdete kulatý plastový spínač Power a napravo od I/O portů světelnou diodu indikující stav počítače (zelená), práci disku (oranžová) a bezpečně zapuštěné tlačítko Reset. Pro jeho stisk budou osoby s rukama typu lopata muset sáhnout po propisce.


- pro zvětšení klikněte -

Přesuneme se na levou stranu, kde narazíme na první plexisklo. To zaplňuje obdélníkový otvor s kulatými rohy a přidržuje jej deset lesklých plastových nýtů. Toto plexisklo stejně jako ostatní zabírá velice podstatnou část bočnice a právě kvůli tomu jsem měl pocit, že se spíše než do počítačové skříně koukám do uzavřeného akvária nebo terária. I tak bych však chov křečků uvnitř nedoporučoval, i když byste jim mohli pomocí předního displeje úžasně měřit teplotu. U přední hrany najdeme také hlavní průduchy, skrze které bude vzduch proudit dovnitř, protože přes přední panel jej moc nepronikne.


- pro zvětšení klikněte -

Stejné průduchy najdeme na pravé bočnici. Ta je zpracována naprosto stejně, pouze zrcadlově. Poskytne nám však náhled do skříně z opačného úhlu, tudíž můžeme vidět například pozice pro pevné disky (celkem dva).


- pro zvětšení klikněte -

Zadní panel ničím moc nepřekvapí, jako spíše potěší použitím 120mm ventilátoru, jenž tak v kooperaci se zdrojem jistě dokáže vytvořit velmi slušný průvan. V porovnání s minule recenzovaným AOpen Aeolus G325, jenž byl chlazen pouze pomocí zdroje, má X-QPack v síle průtoku vzduchu skrz skříň jednoznačně navrch. Poměrně slušně je zde také vyřešen rošt, avšak ani tak se kulaté mřížce nemůže rovnat a ještě jsem nepochopil, proč výrobci vesměs tyto mřížky nepoužívají, však nárůst nákladů je téměř zanedbatelný.

Pozici pro zdroj najdeme hned nad všeříkající samolepkou Made in China, pod ní dále čtveřici záslepek pro rozšiřující karty a nakonec štítek základní desky, jenž patrně ihned odstraníme a nahradíme vlastním.



Při obhlížení se ještě krátce podíváme na zbývající strany tohoto proskleného kvádru. Jednou z nich je horní panel se stejně dimenzovaným plexisklem, jako jsou i ony dvě po stranách. To asi aby byla výroba co nejjednodušší.



Zespodu už pak uvidíme pouze dno skříně bez dodatečné povrchové úpravy. Pouze si můžeme všimnout čtyřech černých gumových nožek a šesti vyražených otvorů, jejichž účel se projeví na druhé stránce.