Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aspire X-QPack: mobilní akvárium

14.11.2006, Jan Vítek, recenze
Aspire X-QPack: mobilní akvárium
Po delší době se podíváme na skříň určenou pro základní desky microATX. V té by mohli najít zalíbení počítačoví hráči, kteří potřebují malý přenosný počítač na lanparty nebo prostě ti, kterým se objemné skříně nezamlouvají a chtějí si pořídit něco kompaktního.
Příliš jsem se ještě nezmiňoval o kvalitě skříně jako takové. Kromě předního plastového panelu byla celá vyrobena z 1mm tlustého hliníkového plechu. Díky tomu je sama o sobě velice lehká, ale také nepůsobí zrovna fortelným dojmem. To je zvláště patrné tehdy, když ze skříně odstraníme celé víko a podíváme se na její kostru. Ta se i pod mírným tlakem všelijak kroutí, což je u skříně zaměřené také na přenositelnost špatná vizitka. Zde bych tak uvítal nejlépe zesílený materiál a také dodatečné výztuže v horních rozích. Ty by nejen mohly zlepšit stabilitu, ale také by nahrazením ostatních výztužných prvků byly schopny podstatně zvětšit vnitřní užitný prostor.


- pro zvětšení klikněte -

Skříň se otevírá odšroubováním dvou šroubků s velkou hlavičkou (thumbscrews) a následným vysunutím krytu s plexiskly směrem dozadu. Dostaneme se tak k veškerým útrobám skříně, kterou je dále možné bez problémů odstrojit sundáním předního panelu. Ten však z pochopitelných důvodů kromě plastových pacek na místě drží ještě čtyři šroubky. Pokud však budete chtít z displeje sejmout nevzhlednou ochrannou fólii, nezbývá vám nic jiného, než tento panel sundat. Pokud se ovšem nerozhodnete použít hrubou sílu a displej objet po okrajích nožem, ale to bych v zájmu zachování jeho integrity nedoporučoval.


- pro zvětšení klikněte -

Samotný plastový panel je velmi jednoduchý. Můžeme si na něm všimnout čtyřech kovových šroubů, které přidržují jeho barevnou část na místě. Dále je zde nezbytná kabeláž vedoucí k předním I/O portům, spínačům, LED a displeji. K tomu samotnému vede dvojice černých kabelů s tepelnými senzory a jeden napájecí kabel s konektorem Peripheral Power.


- pro zvětšení klikněte -

Jak je vidět z izometrického obrázku odstrojené skříně, pro instalaci předních mechanik či jiných zařízení do externích slotů je nejprve zapotřebí příslušné pozice uvolnit vylomením záslepek. Pak je již snadné zvolenou mechaniku umístit buď zasunutím zepředu, nebo seshora.


- pro zvětšení klikněte -

Mechaniky se poté opřou o hliníkové profily, které slouží rovněž jako výztuhy konstrukce. Dále jsem se na předchozí stránce zmiňoval o pozici pro dva 3,5“ pevné disky. Ty jsou kvůli nedostatku místa orientovány vertikálně a jejich místo je po pravé straně skříně. Je vhodné, že právě zde jsou vystaveny dovnitř proudícímu vzduchu z pravé bočnice. Troufám si tedy tvrdit, že o chlazení jako takové se X-QPack postará dobře. Ale až na dvě výjimky.



Tou první je místo pro chladič procesoru. Jak můžete vidět z obrázků, tento prostor je poměrně dost omezen výztuží jdoucí od pozic pevných disků. Kvůli tomu je možné procesor osadit chladičem nepřevyšujícím 8cm a spíše ještě nižším. Pokud by se výrobce snažil, jistě by mohl interiér v tomto ohledu vyřešit daleko lépe, byť i za cenu menšího zvětšení celkových rozměrů. Takto se vám výběr kvalitních chladičů velmi zúží a především je zcela vyloučen typ věž – tower.


- pro zvětšení klikněte -

Druhá výjimka se týká chladiče grafické karty, ale tu bych ani tak nevyzdvihoval, či spíše nesrážel. Týká se toho, že pro tuto kartu využijete téměř určitě první záslepku a ta je částečně schovaná pod druhou zpevňující přepážkou. Výška této přepážky je také nastavena tak, aby se pod ni vešla standardně vysoká karta tak akorát s malou vůlí. A pokud byste tedy chtěli využít grafiku, jejíž chladič ji převyšuje, můžete velmi snadno narazit, respektive narazí ona. Celkově by tedy bylo velmi vhodné, kdyby výrobce použil vyšší vzpěry, na něž by pozice pro disk a mechaniky uchytil.


- pro zvětšení klikněte -

Ještě jsem se nezmínil o zadním ventilátoru opatřeném modrým podsvícením pomocí čtyřech LED (jinak by přece byla plexiskla v bočnicích zcela na nic). Ten se napájí zcela nepochopitelně pouze přes Peripheral Power konektor pomocí dvou vodičů a nepodporuje tedy sledování otáček. Chtěl jsem naší novou metodikou změřit jeho schopnost nasávat vzduch, avšak právě kvůli nemožnosti měřit otáčky by to nemělo smysl. Specifikace výrobce dokonce ani základní otáčky neuvádějí, a tak se musíte spokojit s mým odhadem 1500-1600RPM, při nichž je sice ventilátor velmi efektivní, ale také v kombinaci s ostrým roštem dost hlučí. Aspire již tedy regulaci otáček nechává na vás a vašem umu, což od této firmy není zrovna precizní.

Na předchozí stránce jsem se také u obrázku dna skříně zmiňoval o šesti vyražených otvorech. Ty jsou zde k jednomu účelu – přidržují tray základní desky na místě společně se dvěma šroubky na zadním panelu. Tray tedy můžete jednoduše vysunout, a to je velmi vhodné vzhledem ke stísněnému prostoru a oněm přepážkám. Instalace komponent a především osazení základní desky je tak snadno proveditelné.



Konektory pro Audio, USB a Firewire jsou klasického rozložení a pro nestandardní konektory si tedy budete muset sami vyvést příslušné vodiče; výrobce to za vás neudělal.



Zde jsou vyobrazeny nezbytné interní konektory vedoucí k předním spínačům a světelným diodám. Jsou to Power Switch, Reset Switch, Hard Disk Drive LED, Power LED a PC Speaker.



A nakonec tu máme Peripheral Power konektor pro napájení displeje a ploché teplotní senzory ke snímání teplot z procesoru a pevného disku. Ve skříni ještě najdete nalepený igelitový sáček s nezbytnými šroubky i dvěma plastovými stahovatelnými páskami.