Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASrock K8 Combo-Z: Dual bez dualu

29.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
ASrock K8 Combo-Z: Dual bez dualu
Dnes testovaná základní deska z produkce firmy ASrock zaujme především osazením jak socketu 939 tak i 754. Z této desky se tak stává levná alternativa pro případ upgradu. Ovšem jak jsme se přesvědčili u desek s AGP i PCIe, všechno má svoji cenu.
Celé řešení je velmi zajímavé, jelikož oba sockety sice mají své paměťové sloty, ale sdílí stejné napájecí obvody a mají stejný čipset.


Obr. 09 - Pohled šikmo
Klikněte pro zvětšení

Jak si můžete na Obr. 10 všimnout, deska je vybavena další dvojicí USB výstupů. Ovšem jak jsem již psal, součástí balení není žádný další header. Proto pokud potřebujete více než 4 USB konektory, je nutné buď dokoupit nebo použít z vlastních zásob od starší desky. Zde se jen zastavím, jelikož jsem přemýšlel, kolik USB konektorů potřebuji: tiskárna, skener, myš, klávesnice, v mém případě dále USB web kamera, sem tam flash disk a jsem u celkového počtu minimálně šesti USB konektorů. Pravda, že nejsem běžný uživatel, ale sejně čtyři USB je v dnešní době absolutní minimum.


Obr. 10 - Čipová sada ULi M1689
Klikněte pro zvětšení

Jak jsem již psal v úvodu, u popisu čipové sady, ULi M1689 je na můj vkus trochu zastaralá.

Na obrázku si také můžete všimnout nevhodného umístění PATA konektorů, které jsou otočené o 90° a zasahují tak hodně do desky. V momentě, když využijete oba dva PATA konektory a ještě SATA, vznikne docela přehuštěný prostor, kde se o pěkném poskládaní a uspořádání kabelů nedá moc mluvit.


Obr. 11 - Rámečky na chladiče okolo socketů
Klikněte pro zvětšení

Na jedné straně musím ocenit zajímavé rámečky na chladič, které jsou okolo socketů, jelikož umožňují použít i chladiče určené pro starší Intely do s478. Ovšem na straně druhé, připevnění těchto rámečků pouze pomocí plastových zobáčků považují za nedostatečné. Osobně preferuji připevnění k železné zadnici pomocí šroubků. Absence železné zadnice se odrazila i na prohnutí desky. Po připevnění Freezera 64 se deska poměrně značně prohnula.

Jednotlivé komponenty - Zvuk

Zvuk, podobně jako u většiny ostatních desek pro AMD64 do s939, byl svěřen do rukou starému známému Realteku ALC850. Jedná se o 8-kanálový zvukový kodek. A že se nejedná o nějaký výběhový model dokládá i použití u desek jako Asus A8V-E, Asus SLI, DFI LanParty UT nF4, MSI K8N Neo4 Platinum, případně Gigabyte K8NXP-SLI.

Síťový čip


Obr. 12 - Síťový čip Realtek RTL8201BL

Jedná se o klasický 10/100 Mbit síťový čip, který slouží pouze jako PHY a je napojen přímo na čipovou sadu.

Super I/O


Obr. 13 - Super I/O čip Winbond

Čip od firmy Winbond patří podobně jako zvukový kodek ALC850 ke klasice.

Jen pro zajímavost jsem se díval, kteří výrobci používají čipy značky ITE a kteří Winbond. Z těch nejznámějších, kteří používají ITE stačí jmenovat: Gigabyte, DFI a FIC. Z těch menších potom QDI, Biostar a Foxconn (a jejich desky WinFast - bývalý Leadtek). Ostatní výrobci sázejí právě na Winbond.

Jen aby nedošlo k mýlce, oba výrobci nabízí prakticky to stejné. Není proto nutné sledovat, jestli se jedná o ITE nebo Winbond, ale zda výrobce použil lepší či horší model (rozuměj, starší nebo novější). V případě, jako Abit nebo MSI jsou tyto Super Input/Output čipy často doplněny o druhý čip, který se stará o rozšířené monitorování a umožňuje nastavit některé nestandardní parametry.