Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus CrossLink: jednoduché spojení

17.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus CrossLink: jednoduché spojení
Dnešní recenze bude o zajímavém pomocníkovi z dílen společnosti Asus, a sice kabelu CrossLink. Ten dokáže v okamžiku spojit dva počítače nejen pro prostou vzájemnou výměnu dat, ale také pro synchronizaci, sdílení připojení, atd. Pojďme jej tedy prozkoumat.

Instalace


Co se stane, když Asus CrossLink poprvé zapojíme do počítače? V našem případě šlo o PC vybavené systémem Windows 7 64bit, které zařízení ihned rozpoznalo a nainstalovalo. V systému se objevily hned 3 nové jednotky - virtuální mechanika s obslužným programem a manuály (crosslink), miniaturní asi 1MB oddíl s autorun.inf a icon.ico (virtuallink), jehož smysl jsem příliš nepochopil a konečně téměř 2GB oddíl (_none_) s dalšími daty, které nyní zkoumat nebudeme.


- úvodní obrazovka -

Pokud připojíme druhý konec kabelu k dalšímu počítači, v nabídce se objeví pouze jednotky crosslink a virtuallink. Třetí oddíl zůstane (alespoň prozatím) skrytý. Využijeme tedy na prvním PC program CrossLink.exe uložený na virtuálním CD, který po asi 10sekundovém startu nabídne úvodní obrazovku. Na ní se objeví volby, jež jsme si stručně popsali již v úvodu (Flash Share, Data Link, Remote Share, Folder Link a Outlook Link). Pokud jde o počítač, v němž je pouze konektor prodlužovacího kabelu, pak ten nabídne stejné možnosti až na Flash Share. K datům uloženým přímo na flash disku má přímý přístup tedy pouze jeden počítač.


Flash Share


První možnost spustí jednoduchý prohlížeč obsahu velkého oddílu na flash disku, což byla v našem případě jednotka I:. Flash Share nám zde dovolí nejen prohlížet uložená data, ale také si je třídit pomocí filtrů. Základní obrazovka dovolí základní řazení pomocí názvu, velikosti, typu a datu vytvoření či editace. Je to tedy klasický souborový manažer, i když řádně zjednodušený.



Pokud klikneme na ikonu vedle písmena jednotky, můžeme si navolit aktuální filtr (obrázky, videa, textové soubory, editováno max. před 24 hodinami), popřípadě si můžeme každý upravit, smazat či duplikovat. Jak je vidět na screenshotu, zvolit si můžeme název filtru, soborové typy, velikost souboru menší/větší než volitelná hodnota a stejně tak je to s datem editace. Pak si ještě případně zvolíme symbol pro daný filtr a nakonec záložky, které se mají ukázat v hlavním okně. U zvukových souborů si lze tedy zobrazit také skladatele, bitrate, apod.



A samozřejmě pokud vám Flash Share nic nového nepřinese, nikdo vás nenutí jej využívat, takže můžete rovnou přejít k další možnosti...


Data Link


Při spuštění Data Link vás program vyzve, ať na druhém počítači rovněž spustíte Asus Cross Link, který vám v hlavním okně na obou propojených počítačích ohlásí, že "The other computer is connected" (Druhý počítač je připojen).



Pak se otevře okno Data Link, které je v podstatě neroznatelné od Flash Share a dovolí vám probírat se veškerými dostupnými jednotkami včetně optických mechanik i virtuálních mechanik. Pouze místo nabídky různých filtrů se přepínate mezi jednotkami, ovšem jak je vyřešeno kopírování?

V podstatě tak, jak by očekával pravověrný uživatel Průzkumníku. Není zde totiž možnost, jak donutit Data Link, aby zobrazil vedle sebe dvě okna jako Total Commander, Salamander a jim podobné souborové manažery. Data tak budeme kopírovat buď stylem Drag and Drop do otevřeného okna Průzkumníku, nebo využijeme styl Copy and Paste a v tom případě již jde využít i Total Commander.



Ke kopírování více souborů a adresářů, které jsou různě rozesety po počítači, může posloužit tzv. Dock sloužící jako překladiště, či fronta. Do něj si nasázíme příslušná data, pak je označíme a zkopírujeme stejným způsobem jako jednotlivé soubory. Toto se hodí v případě, že dat bude ke kopírování větší množství a časově výhodnější bude udělat jejich frontu pro zkopírování najednou, než abychom čekali na dokončení každé úlohy. Škoda jen, že je k tomu nutné využít dodávanou aplikaci a nelze si vybrané vzdálené oddíly připojit tak, aby s nimi bylo možné pracovat jako s lokálními.