Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus CrossLink: jednoduché spojení

17.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus CrossLink: jednoduché spojení
Dnešní recenze bude o zajímavém pomocníkovi z dílen společnosti Asus, a sice kabelu CrossLink. Ten dokáže v okamžiku spojit dva počítače nejen pro prostou vzájemnou výměnu dat, ale také pro synchronizaci, sdílení připojení, atd. Pojďme jej tedy prozkoumat.
Kapitoly článku:

Remote Share


Ihned po spuštění Remote Share nám Asus oznámí, že tato aplikace nemusí vonět vámi využívanému antivirovému programu, takže bude nutné ji přidat do seznamu důvěryhodných aplikací. V našem případě se to nelíbilo Microsoft Security Essentials. Pak musíme počkat asi 30 sekund, než se nakonfiguruje síťové připojení.



Dále se na obrazovkách obou počítačů objeví následující okno, které se liší podle toho, jestli je PC vybavené optickou mechanikou, či přístupem na internet. V našem případě měla mechaniku obě PC, ale pouze jedno bylo připojeno na internet, takže u něj byla volba "I will share my Internet resource" (sdílet připojení) a u druhého "I will use the Internet on the other computer" (využít připojení druhého počítače). Pak už vše jede jak na drátkách - vzdálená mechanika se připojí mezi lokální disky a zároveň se lze připojit přes druhý počítač k internetu, pokud si to tedy zvolíme.



Remote Share lze schovat do traye, aby jeho okno neotravovalo a můžeme pracovat. Rychlost je samozřejmě limitována USB rozhraním, ale cca 20 MB/s snad bude stačit téměř každému. Po ukončení tohoto programu se vše vrátí do původního stavu, takže OS opět rozpozná flash disk a další jednotky a my se můžeme podívat na další nabídku v hlavním menu.


Folder Link


Tato volba slouží k synchronizaci zvolených dat mezi dvěma počítači, což se hodí v případě, že chceme mít na obou to samé - poštu, pracovní data, atp. K tomu je třeba učinit celkem 6 kroků: vytvořit nový úkol, vybrat si jeho unikátní označení, následně vybrat typ (Folder Link / IE My Favorites Link), zvolit umístění na obou počítačích, zvolit si způsob synchronizace (jednosměrná, obousměrná) a nakonec ji provést.



Je to jednoduché jak facka, takže si můžete snadno po příchodu domů zazálohovat data, nebo je přenést v aktuální podobě na druhý počítač pro další využití.


Outlook Link


A nakonec tu je možnost synchronizace pošty ušitá na míru klientu Microsoft Outlook, ovšem toho jsme neměli k dispozici. Outlook Link dokáže vedle schránky synchronizovat také kontakty, kalendář, úkoly, poznámky a odeslané maily. Škoda, že toto není podporováno také u alternativních klientů, jako Thunderbird či ostatních. Software u CrossLink je zkrátka orientován silně mainstreamově.