Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus CrossLink: jednoduché spojení

17.5.2010, Jan Vítek, recenze
Asus CrossLink: jednoduché spojení
Dnešní recenze bude o zajímavém pomocníkovi z dílen společnosti Asus, a sice kabelu CrossLink. Ten dokáže v okamžiku spojit dva počítače nejen pro prostou vzájemnou výměnu dat, ale také pro synchronizaci, sdílení připojení, atd. Pojďme jej tedy prozkoumat.

Zkušenosti z provozu


Zařízení Asus CrossLink je tedy potenciálně velmi užitečné zařízení, které vesměs splňuje to, co slibuje. Přenosová rychlost skutečně při kopírování dat z jednoho počítače na druhý přes USB kabel dosahuje udávaných 20 MB/s, avšak při využité interní flash paměti je to již pochopitelně poněkud jiné. Při zápisu bylo dosaženo jen asi 6,3 MB/s a čtení již bylo rychlejší kolem 17,8 MB/s.

Pak jsme zkusili také na obou využitých počítačích vytvořit standardní uživatelské účty a podívat se, jestli budou všechny funkce CrossLink pracovat. Jak jsem očekával, zde vznikl problém při propojování počítačů pro sdílení optických mechanik a přístup k internetu. Na obou počítačích se totiž musí nainstalovat OUSB Virtual Network Adapter, k čemuž je zapotřebí mít administrátorská práva, jinak budeme donekonečna koukat na hlášku, že se počítače pokouší spojit. A k tomu je zapotřebí ještě vyřešit případný konflikt s používaným antivirovým programem. V ostatních případech vše fungovalo dobře i pod běžným účtem.

Občas bylo také nutné zařízení z obou počítačů odpojit a zase připojit, a to konkrétně po změně přihlášeného účtu. To ale není velký problém. Asus CrossLink tedy pracuje v rámci svých možností velmi dobře.


Závěrečné hodnocení


Jedná se o kombinaci USB flash disku a USB kabelu s příslušnou softwarovou výbavou schopnou propojit dva počítače. USB flash disk vypadá naprosto klasicky, pouze má ve své zadní části ještě Mini USB konektor právě pro onen kabel. Jeho hlavní USB konektor můžeme chránit pomocí pláště disku, který přes něj přesuneme, ovšem osobně bych neřekl, že to je nutné. Signalizaci připojení z obou stran pak obstarají dvě malé modré diodky.



Co se týče nabízených funkcí, pak za řeč stojí možnost přenosu dat, k čemuž ale musí alespoň zčásti posloužit aplikace Data Link. Pak tu je synchronizace běžných dat pomocí přednastavitelných úkolů a také funkce Outlook Link pro synchronizaci různých dat poštovního klienta Microsoft Outlook. Nakonec zmíníme užitečné sdílení připojení k internetu a sdílení mechanik mezi oběma počítači, ovšem v tomto případě musí CrossLink do obou počítačů nainstalovat virtuální síťový adaptér a k tomu potřebujeme mít administrátorská práva a pak bude možná nutné se vypořádat s antivirem, protože ten může spojení také zamezit.

Ve výsledku je Asus CrossLink užitečný kus hardware především pro domácí uživatele a vzhledem ke svým možnostem (synchronizace a sdílení mechaniky) přijde vhod především majitelům netbooků. K tomu přibyde ještě 2GB flash disk, i když s průměrnými hodnotami čtení a zápisu, to vše za cenu od 500 Kč.

2GB flash disk
průměrné rychlosti u flash disku
Jednoduchá obsluha a intuitivní uživatelské rozhraní
Pro sdílení opt. mechanik a internetu je nutné mít administrátorská práva
Možnosti sdílení a synchronizace
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus CrossLink 2GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení produktu Asus CrossLink děkujeme společnosti Asus




Vývoj ceny testovaného produktu: